Haberler

ICO krizi, 2018’in üçüncü çeyreğinde iyice derinleşti

ICO analiz firması ICORating’in 15 Kasım’da yayınladığı araştırma raporuna göre, ICO’ların 2018’in 3. çeyreğindeki performansı “tam anlamıyla hayal kırıklığı” olarak nitelendi.

Rapora göre, 2018’in 3.çeyreğinde, 597 ICO 1.8 milyar dolar fon topladı. Önceki çeyrekte ise bu miktar yaklaşık 8.3 milyar dolardı. Bu da düşüşü gözler önüne seriyor. Ayrıca benzer bir düşüş, Blockchain projelerine yapılan risk sermayesi yatırımlarında da görülüyor.

Araştırmanın sonucuna göre, toplanan fonlarda yaşanan düşüşe ortalama yatırım getirisi de -%22’lik bir oranla eşlik ediyor. Bu oran ilk çeyrekte %49 ve 2. çeyrekte -%55 olarak gerçekleşmişti.

SEC‘in giderek artan bir şekilde fon toplama metodlarını yasaklayarak yüzlerce projeyi riske atması da bu düşüş eğiliminin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında SEC Başkanı bir açıklama yapmış, Bitcoin’in henüz bir menkul kıymet olarak kabul edilmediğini belirtmiş ve çoğu ICO token’ının SEC Komisyonu’na kaydını yaptırması gerektiğini söylemişti.

3.çeyrekte ICO fonları %48 oranında düştü. 2. çeyreğin ortanca ayı Mayıs ile karşılaştırıldığında, 3.çeyreğin son ayı Eylül’de kayıp %78’e ulaştı.

ICORating’in raporuna göre, 3.çeyrekteki 57 ICO, 100,000$’a bile ulaşamadı.

Yine ICORating’e göre, 3. çeyrekte yatırımcılara satılan tüm token’ların sadece %4’ü borsalarda işlem görmeye başladı. 2. çeyrekte ise bu oran %7’ydi.

Raporda ayrıca belirtilen bir diğer husus, 3. çeyrekte ICO’ları duyurulan projelerin %19’u daha sonra websitelerini ve sosyal medya hesaplarını kapattı. Bu oran, 2. çeyreğe göre %10 daha fazla. Bu fon topladıktan sonra ortadan kaybolan projeler toplam ICO fonlarının %3’ünü oluşturuyor ve yaklaşık 62 milyon dolara tekabül ediyor.

Rapor, ICO’ların projelere başlama eğilimini de ortaya koydu. 3. çeyrekteki ICO’ların %76’sı bir şeyler ortaya koymaları gereken zamanda henüz fikir aşamasındaydı. Yine bu oran 2. çeyrekten %18 daha fazla.
Token satışları için seçilecek platforma baktığımızda ise Ethereum %84 gibi bir ezici çoğunlukla ilk sırada. ICO’ların %84’ü token’larını ETH altyapısıyla çalıştırıyor.

Geçtiğimiz yıla daha geniş bir çerçeveden baktığımızda, ICO piyasasının dalgalı bir seyir izlediği ve toplanan sermaye ve proje sayısı bakımından Aralık 2017 ve Mart 2018’de iki zirve kaydettiği görülüyor.

Haber: CoinTelegraph

→BİTCOİN’İN SERT DÜŞÜŞÜ BORSADAKİ BAZI ŞİRKETLERİ DE VURDU

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Çiçek

yakın zamanda Gönderilenler

Çin, kriptoya geri mi dönüyor? Sinyaller güçleniyor

Çin'in kriptoya geri döneceği iddialarının ardından bu doğrultuda sinyaller de güçlenmeye başladı. Çin Komünist Partisi'nin…

6 Ekim 2024

Buterin, aralarında NEIRO da bulunan meme coin’leri sattı

Ethereum'un ortak kurucusu Vitalik Buterin, cüzdanına gönderilen bazı meme coin'leri satarak 340 bin dolarlık ETH'ye…

5 Ekim 2024

Aynı Bitcoin balinası, HBO fragmanının yayınlandığı gün tekrar ortaya çıktı

Bitcoin'in 2009'da piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra madencilik yoluyla çıkarılan 3 milyon doların üzerindeki…

5 Ekim 2024

PayPal’ın sabit coin’inde “tombul parmak” şüphesi: Bir anda 5 katına çıktı

Akşam saatlerinde PayPal USD'nin (PYUSD) fiyatında dikkat çekici bir hareketlilik görüldü. OKX borsasında fiyat, dakikalar…

4 Ekim 2024

Binance’ten GDV (RWA) raporu: “Patlama yaşanıyor”

Binance borsası Gerçek Dünya Varlıkları (GDV'ler-RWA'lar) konusunda önemli bir rapor yayımladı. Özellikle BlackRock ve Franklin…

4 Ekim 2024

ABD’de istihdam ve işsizlik verileri açıklandı: Beklenenden çok daha yüksek geldi

ABD'de tarım dışı istihdam rakamı 254 bin olarak açıklandı. Beklenti 150 bindi. %4.2 olarak beklenen…

4 Ekim 2024