Son dönemde dijital para atılımlarıyla ön plana çıkan Çin’in hamleleri ABD tarafından da yakından izleniyor. Biden yönetiminin, uzun vadede ABD dolarının, Çin yuanı karşısında dünyanın rezerv parası konumunu kaybedeceği endişesi içinde olduğu belirtildi.
Bloomberg’in ismini açıklamadığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; ABD Hazine Bakanlığı, Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi çeşitli devlet kurumlarındaki yetkililerin Çin elektronik para ödeme sistemi konusunda daha fazla çalışma içine girdiği belirtildi.
Haberde, yetkililerin kısa vade için ise dijital Çin yuanı konusunda bir endişeleri olmadığı yazıldı. Uzun vade konusundaki endişelerin her geçen gün arttığı belirtilirken uzmanların, dijital yuanın nasıl dağıtılacağı ve ticaret yasak ve yaptırımları olduğu bir ortamda çalışıp çalışmadığı konusunda bilgi toplandığı aktarıldı.
Kısaca DCEP olarak da bilinen Çin Dijital Para Elektronik Ödeme Sistemi, 2019’dan itibaren ülkenin en büyük devlet bankalarının katılımıyla geliştirilmeye başlanmıştı.
Çin’in ayrıca 2020 yılından itibaren birçok şehir ve bölgede CBDC denemeleri yaptığı biliniyor. Kurayla belirlenen katılımcıların cüzdanlarına belirli miktarda dijital yuan aktarılıyor ve belli sürede seçilen bazı işletmelerde bu yuan’ların harcanması sağlanıyor.
Tüm bu hamlelerle birlikte Çin Merkez Bankası, dünyada dijital para çıkaran ilk banka olmuştu.
SEC, 12 Mayıs’ta düzenlenecek “Geleneksel Finans ile DeFi Kesişimi” başlıklı toplantının gündemini ve katılımcılarını duyurdu.…
Kripto para fonları, üst üste üçüncü haftada da pozitif seyretti. Geçen hafta fonlara 2 milyar…
Houston merkezli Freight Technologies, Trump’ın adını taşıyan TRUMP coin’e 20 milyon dolara kadar yatırım yapacağını…
Singapur merkezli QCP Capital, Cuma günü Fed tarafından açıklanan veriler ve piyasadaki göstergeler ışığında ABD-Çin…
ABD Başkanı Donald Trump, kendi çıkardığı TRUMP adlı meme coin'den hiçbir kar sağlamadığını öne sürdü.…
Ethereum'un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum’un protokolünü Bitcoin kadar basit hâle getirmek için 2030 yılına…
Leave a Comment