Kişisel blog yazılarıyla dünyada büyük ilgi gören Arthur Hayes, yeniden çok tartışılacak bir yazı yazdı. Daha önce Bitcoin fiyatının 2023’te 70 bin dolara çıkabileceğini belirten Hayes, bu kez de benzer sözler söyledi ancak detay verdi.
Şu anki dönemde yaşananların 2015’in yaz ayları ve sonrasında olanlara benzediğini ifade eden Hayes, şu ifadeleri kullandı:
2015’in ağustos ayında Çin Merkez Bankası, yuan’ın değerini dolar karşısında şok edici şekilde devalüe etti ve Çin’de Bitcoin’e karşı büyük bir ilgi doğdu. Ağustostan kasıma kadar Bitcoin fiyatı 3’e katladı. Yükselişleri Çin piyasası götürdü. 2023’te de buna benzer bir senaryo olabileceğini düşünüyorum. Çünkü yuan şu anda fazla değerlendi. Çünkü küresel ekonomi yavaşladıkça Çin’in ihracatı düşmeye başladı. Çin’in bu konudaki en büyük rakibi Japonya ve onlar para basma politikası uygulayarak son dönemde, Getiri Eğrisi Kontrolü adı altında Japon yeninin değerini iyice düşürdüler. Çin Merkez Bankası ise bunun tam tersini yaptı. Bu yüzden yuan hem dolar hem de yen karşısında değer kazandı.
Çin’in uygulayabileceği en iyi politikalardan biri de, Çin zenginlerinin ‘zor varlıklar’ olarak görülen kripto paraları alabilmesine ve bunların Çin’de tutulmasını sağlamak olacaktır. Kripto finans varlıklarının alınmasında bu anlamda Hong Kong aracı bölge olacaktır. Finansal varlıklar derken, buradaki kripto para ve token’ların getirisinden bahsediyorum, kendisinden değil. Çünkü Pekin’in bu merkeziyetsiz teknolojiyi kendi vatandaşlarının tutmasına izin vermek gibi bir niyeti yok. Peki bu nasıl olacak?
Şu şekilde bir senaryo hazırladım:
1) Hong Kong, çeşitli varlık yöneticilerine bazı kripto ETF çıkarma hakkı verecek. Burada Bitcoin örneğini ele alalım.
2) Zengin bir Çinli yatırımcı Çin yuanını bir şekilde Hong Kong dolarına çevirecek. Bunun çok zor olacağını düşünmüyorum çünkü öyle olsaydı, Hong Kong emlak piyasası bu kadar canlı olmazdı.
3) Daha sonra Çinli yatırımcı bu Bitcoin ETF’lerinden birisini alacak. ETF, Hong Kong Borsası’nda listeleniyor olacak.
4) ETF ihraççısı küresel piyasadan fiziksel Bitcoin alacak. Bu BTC’ler, lisanslı saklama şirketinde tutulacak.
5) Çinli yatırımcı bu sayede bir Bitcoin türevi olan ETF’i almış olacak. Fiziksel Bitcoin olmayacak. Katılımcı sadece Bitcoin’in fiyat performansından yararlanabilecek. Fiziksel Bitcoin’i tutamayacak.
Bu durum Çin adına birçok problemi çözecek. Zengin Çinliler, zayıflayan yuandan kaçabilecekler. Alımlar Hong Kong kontrolünde, dolayısıyla da Çin kontrolünde yapılacak. Bu durum, alınan fiziksel Bitcoin’lerin de Çin tarafından kontrol edilmesi anlamına gelecek.
ABD’deki ETF kontrollerinden hiçbir fark olmayacak. Komünizm ya da kapitalizm… Aynı şey olacak. Ama baktığınızda iki farklı yöntem…
Bunlarla birlikte Çin devletinin elinde tuttuğu, Batı’ya ait olan finansal varlıkların miktarı da azalacak.
Bizim için, yani kriptocular için ise tüm bunlar harika sonuçlar yaratacak. Hong Kong vasıtasıyla Çinli trader’ların kriptoya dönüşü, piyasayı yeniden ateşleyecek. Buradaki güzel yanlardan biri de, bir ülkenin hamlelerinin, diğer ülkeleri de tetiklemesidir.
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Leave a Comment