Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance’in İnovasyon kategorisinde yer verdiği Astar Network, çok yönlü özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu proje, arkasında birçok önemli destekçi bulunduruyor. Astar Network ve ASTR Coin hakkında merak edilen tüm detayları bu rehberde bulabilirsiniz. Peki, Astar Network ve ASTR Coin nedir? Gelin, birlikte keşfedelim.
Astar Network, Polkadot ağı üzerinde çalışan ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM), Web Assembly (WASM) ve Layer 2 çözümlerini destekleyen çoklu zincir yapısına sahip bir merkeziyetsiz uygulama (dApp) platformudur.
Peki ASTR Coin nedir? ASTR, bu ağın yerel yardımcı program ve yönetişim token’ıdır. ASTR token sahipleri, ağ yönetiminde söz sahibi olabilir, işlem ücretlerini ödeyebilir ve staking yaparak ödüller kazanabilirler.
Başlangıçta Plasm adıyla bilinen proje, 4 yıl önce Astar Network olarak yeniden isimlendirildi. Açık kaynaklı, Web 3.0 için ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilir bir altyapı sunan Astar Network, Parity’nin Substrate çerçevesi ile oluşturuldu.
Diğer yandan oluşturulanbBu yapı, Astar Network’ü ölçeklenebilir bir akıllı sözleşme platformu ve potansiyel bir Polkadot parachain haline getiriyor. Polkadot Relaychain, doğası gereği akıllı sözleşmeleri desteklemediğinden, Astar bu boşluğu doldurmayı hedefliyor.
Bunlarla birlikte ölçeklenebilirlik, dApp geliştiricileri için en kritik ihtiyaçlardan biridir ve Astar Network, bu ihtiyaca ideal bir çözüm sunar. Geliştiriciler, ölçeklenebilirliği düşünmeden Astar Ağı üzerinde uygulama oluşturabilirler.
Peki Astar Network neden tercih ediliyor? Bitcoin ve Ethereum gibi diğer blok zincirlerinde sadece madenciler işlem ücretlerinden faydalanırken, Astar Network ekosisteme katkı sağlayan geliştiricileri teşvik eder. Bu süreçte, erken dönemde katkıda bulunanları ödüllendirmek amacıyla iyi bir staking mekanizması geliştirilmiştir. Örneğin, bir topluluk üyesi basit bir akıllı sözleşme oluşturup Astar Network üzerinde dağıttığında, ASTR token sahipleri bu performansı değerlendirerek token’larını bu akıllı sözleşmeye stake ederler. Hem geliştirici hem de staking yapan kullanıcılar, akıllı sözleşmenin performansına göre ödüllendirilir.
Astar blok zincirinde üretilen blok ödüllerinin %50’si, ağın değerini artıran dApp geliştiricilerine giderken, kalan %50’si bloğun doğrulayıcılarına yani validator’lere dağıtılır.
Astar ayrıca, akıllı sözleşme yöneticisi olarak görev yapacak operatörlerin atanmasına imkan tanır. Operatörler, diğer dApp adayları tarafından seçilir ve geliştiricilere ayrılan %50 ödül, %10 adaylar ve %40 operatörler arasında paylaştırılır.
Astar Network, sadece Plasma uygulamaları için değil, aynı zamanda Lightning Network ve diğer Layer 2 protokolleri için de bir platform sunar. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına en uygun çözümü seçerek kullanım durumlarını minimum ek yük ile gerçekleştirebilirler.
ASTR Coin, Astar Network’ün yerel yardımcı program ve yönetişim token’ıdır. Bu token, ağın işleyişi ve yönetimi için kritik bir rol oynar diyebiliriz.
Peki ASTR Coin ne işe yarıyor?
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment