Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’nin (ESMA) 110 sayfalık raporunun büyük çaptaki konusu kripto paralar ve dağıtık defter teknolojisiydi.
“Trendler, Riskler ve Güvenlik Açıkları” başlıkları raporda finansal yenilikler konusunda kripto paraların bir trend içinde olduğu ancak artan madencilik maliyetleri ve çevresel etkiler nedeniyle bu sektörün sürdürülebilir finans açısından bir tehdit olduğu belirtildi.
Raporda ayrıca, kripto paralardaki volatilitenin, merkeziyetsiz finans ürünlerinin, merkez bankası dijital paralarının ve sabit coin’lerin tüm varlık sınıfları için artan bir risk oluşturduğu yazıldı ve yatırımcı güvenliğine vurgu yapıldı:
“Kripto varlıklar aşırı derecede volatil hareket ediyorlar. Ayrıca AB regülasyon çerçevesinin dışında kalıyorlar. Bu da yatırımcı koruma sorunlarını ortaya çıkarıyor.”
Bağımsız bir Avrupa Birliği kurumu olan ESMA’nın görevi piyasaları istikrarlı ve düzenli hale getirmek olarak gösteriliyor. ESMA raporunun, AB regülatörlerinin geniş kapsamlı kripto para regülasyonları, yeni kara para aklama (AML) kuralları ve sanal varlık hizmeti sağlayıcıları ve yatırımcıları için vergi bildirim gereksinimleri için hazırlanmaya başladığı bir dönemde gelmesi de dikkat çekiyor.
Raporda, senenin başında yaşanan GameStop olayları da hatırlatıldı ve piyasadaki risk iştahının çok fazla olduğu belirtildi:
“ESMA görev alanında kalan bölgelerde önümüzdeki dönemde, kurumsal ve perakende yatırımcılar için uzatılmış bir risk periyodu bekliyoruz. Kripto para piyasasının Mayıs ayında %40’lık bir düşüş yaşadığı göz önüne alındığında bu risk tehlikesinin önemli olduğunu düşünüyoruz”
Raporda, AB’nin kısa süre sonra hazırlayacağı “Kripto Varlık Piyasaları (MiCA)” regülasyon çalışmasının u riskleri ele almak için tasarlandığı ve 27 eyalette uygulanacak kuralların, özellikle sabit coin’ler için de sert kısıtlamalar getirdiği belirtildi. Verilen bilgiye göre kısıtlamar içinde, sabit coin ihraççısının, o coin’in rezervlerinin en az %3’lük kısmını elinde bulundurması gerektiği de yer alıyor:
“Kitlesel sabit coin’lerin benimsenmesinin finansal sistemler üzerindeki potansiyel etkisi küresel düzenleyiciler tarafından incelenmeye devam etmektedir. Daha fazla şeffaflık için en büyük sabit coin ihraççısı Tether 2021’de rezervlerinin bir dökümünü sunduğu için daha fazla olumlu bakıç açısına sahip oldu”
Raporda son dönemin en çok tartışılan konusu çevre korumasına da değinildi. Belirli DLT protokollerinin enerji tüketiminin çevreye negatif etki yaptığı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:
“İnovasyon sayesinde, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetim) içindeki bilgi ve uygulama eksiklikleri doldurulabilir. Bu Yeşil Finansal Teknoloji çözümleriyle gerçekleştilmelidir. Ancak kripto paraların bu anlamdaki çevresel maliyet ve etkiler artmaktadır”
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Leave a Comment