BERA Coin, Ethereum sanal makinesi (EVM) ile uyumlu, ikinci katman (L1) blok zinciri Berachain’in işlem ücretlerinin ödenmesinde kullanılan birincil token’ıdır. Berachain, Geleneksel Proof of Stake (PoS) mekanizmasının ötesine geçerek Proof of Liquidity (Likidite Kanıtı – PoL) adını verdiği yeni bir konsensüs modeliyle blok zinciri dünyasına taze bir soluk getiriyor. Evet ilk adımda Berachain hakkında bilmemiz gerekenler bunlar. Peki BERA Coin nedir?
Berachain, Ağustos 2021’de anonim geliştiriciler Papa Bear ve Smokey the Bera tarafından başlatılan topluluk odaklı bir NFT projesiydi ancak geldiğimiz noktada PoL konsensüsüyle desteklenen ve DeFi’ın temel zorluklarının üstesinden gelmeyi amaç edinen bir L1 platformuna dönüştürüldü.
Berachain’in en önemli yeniliği olan Proof of Liquidity (Likidite kanıtı – PoL) modeli, blok zinciri güvenliği ve likiditeyi bir arada ele alır. Bu sistemde kullanıcılar, varlıklarını kilitlemeden stake edebilir ve aynı zamanda bu varlıkları DeFi protokollerinde kullanabilirler. Böylece:
Konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek verelim. Ethereum gibi geleneksel Proof of Stake (PoS) sistemlerine sahip projelerde, token’ları stake etmek isterseniz bunları kilitlemeniz gerekir. Kilitlemek, o varlığı kilitli kalacağı süre boyunca kullanamayacağınız, alıp satamayacağınız anlamına gelir. Bunun aksine, Berachain’in PoL sistemi kullanıcıların varlıkları tamamen kilitlemeden stake etmelerine olanak tanır ve böylece likidite dolaşımda kalır.
Berachain, üç ana token sistemi ile çalışır:
Berachain’in üç token modeli, Ethereum gibi zincirlere göre önemli bir avantaj sunar. Ethereum’da aynı token (ETH) hem işlem ücretleri hem de staking için kullanılır. Bu durumda, ETH ne kadar çok stake edilirse, piyasada o kadar az ETH kalır ve işlem ücretleri artabilir.
Berachain’de ise BERA ve BGT ayrı token’lardır. Bu sayede, staking işlemleri toplam arzı etkilemez, işlem ücretleri daha stabil ve uygun kalır. Bu tasarım, işlemleri daha ekonomik hale getirirken likiditeyi korur.
Berachain, ağın yenilikçi özellikleri kullanılarak tasarlanmış birkaç DeFi uygulamasına sahiptir. Bu uygulamalar, Berachain üzerinde nasıl çalışılabileceğine dair prototipler sunar. Berachain ekosistemindeki dikkat çeken dApp’ler şöyle:
BEX, Berachain üzerinde çalışan bir merkeziyetsiz borsa (DEX) olup, kullanıcıların işlem taleplerini likidite havuzları aracılığıyla karşılayan bir AMM uygulamasıdır. Havuzlar, Proof-of-Liquidity (PoL) ödül kasalarına yükseltilebilir ve bu kasalarda LP token’ları stake edilerek BGT ödülleri kazanılabilir.
BEND, kullanıcıların kripto varlıklarını teminat olarak kullanarak HONEY sabit coin’ini ödünç alabilecekleri bir borç verme platformudur.
BEND’in özellikleri:
BERP, Berachain ağının özelliklerini kullanan ve HONEY sabit coin’i temel varlık olarak benimseyen bir kaldıraçlı işlem platformudur.
BERP’in öne çıkan özellikleri:
Berachain’in fark yaratan özellikleri
Donald Trump'ın dijital varlıklardan sorumlu yönetici olarak seçtiği isimlerden olan Bo Hines, Connecticut eyaletinin Bitcoin…
Eric Trump ve Donald Trump Jr.'ın ciddi yatırımlarının olduğu madencilik şirketi American Bitcoin, özel hisse…
Almanya'nın en büyük bankacılık grubu olan Sparkassen-Finanzgruppe, bireysel müşterilerine kripto para hizmetleri sunmaya başlayacak. Grup,…
Donald Trump'ın “Büyük Güzel Yasa” olarak adlandırdığı vergi indirimi yasası için ABD Senatosu'nda görüşmeler ve…
Elon Musk ile Donald Trump arasında soğuk rüzgarlar esmeye devam ederken, Musk'ın yeni parti kurmaktan…
Solana'nın spot ETF'ine onay çıkarken, sıradaki adaylar için gözler Litecoin ve XRP’ye çevrildi. Analistlere göre,…
Leave a Comment