Rehber

BERA coin nedir? Berachain ekosistemine bakış

BERA Coin nedir?

BERA Coin, Ethereum sanal makinesi (EVM) ile uyumlu, ikinci katman (L1) blok zinciri Berachain’in işlem ücretlerinin ödenmesinde kullanılan birincil token’ıdır. Berachain, Geleneksel Proof of Stake (PoS) mekanizmasının ötesine geçerek Proof of Liquidity (Likidite Kanıtı – PoL) adını verdiği yeni bir konsensüs modeliyle blok zinciri dünyasına taze bir soluk getiriyor. Evet ilk adımda Berachain hakkında bilmemiz gerekenler bunlar. Peki BERA Coin nedir?

Berachain, Ağustos 2021’de anonim geliştiriciler Papa Bear ve Smokey the Bera tarafından başlatılan topluluk odaklı bir NFT projesiydi ancak geldiğimiz noktada PoL konsensüsüyle desteklenen ve DeFi’ın temel zorluklarının üstesinden gelmeyi amaç edinen bir L1 platformuna dönüştürüldü.

Berachain’in en önemli yeniliği olan Proof of Liquidity (Likidite kanıtı – PoL) modeli, blok zinciri güvenliği ve likiditeyi bir arada ele alır. Bu sistemde kullanıcılar, varlıklarını kilitlemeden stake edebilir ve aynı zamanda bu varlıkları DeFi protokollerinde kullanabilirler. Böylece:

  • Likidite kaybı yaşanmaz.
  • Ağ güvenliği korunurken DeFi işlemleri için gerekli olan likidite sağlanır.
  • Kullanıcılar staking yaparken ek gelir elde eder.

Konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek verelim. Ethereum gibi geleneksel Proof of Stake (PoS) sistemlerine sahip projelerde, token’ları stake etmek isterseniz bunları kilitlemeniz gerekir. Kilitlemek, o varlığı kilitli kalacağı süre boyunca kullanamayacağınız, alıp satamayacağınız anlamına gelir. Bunun aksine, Berachain’in PoL sistemi kullanıcıların varlıkları tamamen kilitlemeden stake etmelerine olanak tanır ve böylece likidite dolaşımda kalır.

Berachain’in token ekonomisi

Berachain, üç ana token sistemi ile çalışır:

  1. BERA: BERA, işlem ücretlerinin ödenmesi için kullanılan birincil token. 
  2. BGT: Ağa dair karar alma süreçlerinde kullanılan yönetim token’ı. BGT borsalardan satın alınamaz, transfer edilemez, yalnızca BERA stake ederek kazanılabilir.
  3. HONEY: ABD dolarına sabitlenmiş bir sabit coin’dir. Borç verme, alım – satım ve diğer DeFi işlemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Berachain’in üç token modeli, Ethereum gibi zincirlere göre önemli bir avantaj sunar. Ethereum’da aynı token (ETH) hem işlem ücretleri hem de staking için kullanılır. Bu durumda, ETH ne kadar çok stake edilirse, piyasada o kadar az ETH kalır ve işlem ücretleri artabilir.

Berachain’de ise BERA ve BGT ayrı token’lardır. Bu sayede, staking işlemleri toplam arzı etkilemez, işlem ücretleri daha stabil ve uygun kalır. Bu tasarım, işlemleri daha ekonomik hale getirirken likiditeyi korur.

Berachain ekosistemi

Berachain, ağın yenilikçi özellikleri kullanılarak tasarlanmış birkaç DeFi uygulamasına sahiptir. Bu uygulamalar, Berachain üzerinde nasıl çalışılabileceğine dair prototipler sunar. Berachain ekosistemindeki dikkat çeken dApp’ler şöyle:

BEX: Berachain’in merkeziyetsiz borsası

BEX, Berachain üzerinde çalışan bir merkeziyetsiz borsa (DEX) olup, kullanıcıların işlem taleplerini likidite havuzları aracılığıyla karşılayan bir AMM uygulamasıdır. Havuzlar, Proof-of-Liquidity (PoL) ödül kasalarına yükseltilebilir ve bu kasalarda LP token’ları stake edilerek BGT ödülleri kazanılabilir.

BEX’in öne çıkan özellikleri:

  • İşlem ücretlerinde tasarruf: BEX, işlem ücretlerini azaltmayı hedeflerken, kullanıcıların işlemler için BERA yerine takas ettikleri varlıklarla ödeme yapmasına olanak tanır.
  • Hesap soyutlama: Kullanıcılar, işlemleri relayer’lar aracılığıyla off-chain olarak başlatabilir ve daha sonra gerçekleştirebilir. Bu özellik, hem işlem kolaylığı hem de ücret tasarrufu sağlar.
  • İzinli ve izin gerektirmeyen havuzlar: Herkesin erişebildiği izin gerektirmeyen havuzların yanı sıra, belirli kurallara veya parametrelere göre sınırlandırılmış izinli havuzlar da sunulur.
  • Artık teminat mekanizması: Kullanıcılar, DEX üzerinde kullanılmayan varlıklarını “artık teminat” olarak tutabilir. Bu varlıklar, likidite havuzlarında kullanılmaz ancak takas işlemlerinin hızlı gerçekleşmesini sağlar.

BEND: Berachain’in borç verme platformu

BEND, kullanıcıların kripto varlıklarını teminat olarak kullanarak HONEY sabit coin’ini ödünç alabilecekleri bir borç verme platformudur.

BEND’in özellikleri:

  • Borç verme ve pasif gelir: HONEY sahipleri, token’larını borç verme havuzlarına koyarak faiz gelirinden yararlanabilir.
  • BGT kazanımı: Borç alan kullanıcılar, HONEY ödünç aldıklarında BGT ödülleri kazanır. Bu sistem, HONEY’nin ağ üzerindeki kullanımını ve talebini artırmayı hedefler.
  • Doğrudan ödül: BEND kullanıcıları, diğer platformlardan farklı olarak, BGT ödüllerini doğrudan talep edebilir.

BERP: Berachain’in merkeziyetsiz sürekli işlem platformu

BERP, Berachain ağının özelliklerini kullanan ve HONEY sabit coin’i temel varlık olarak benimseyen bir kaldıraçlı işlem platformudur. 

BERP’in öne çıkan özellikleri:

  • Likidite sağlama: HONEY sahipleri, varlıklarını Berps Vault’a yatırarak BGT kazanabilir.
  • Trader’lara likidite sağlama: Vault’a yatırılan HONEY sabit coin’i, trader’lar tarafından işlemler için kullanılır ve bu da platformun işlem akışını kolaylaştırır.

Berachain’in fark yaratan özellikleri

  • EVM uyumluluğu: Ethereum ve diğer EVM zincirlerinden geliştiriciler Berachain üzerinde herhangi bir kod ayarlaması yapmadan dApp’ler arası sorunsuz geçiş imkânına sahiptir. 
  • Hızlı işlem onayı: BeaconKit modüler framework’ü ile düşük gecikme süreleri ve hızlı finalizasyon özelliği öne çıkıyor. 
  • Geliştirici dostu: Ethereum ekosistemindeki yenilikleri kolayca benimseme kabiliyeti vardır. Örneğin Dencun yükseltmesi gibi Ethereum’un ekosistem güncellemelerinden faydalanır.
Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
İrem Ataş

yakın zamanda Gönderilenler

Connecticut Bitcoin’i reddetti, Bo Hines dalga geçti: “Daktilolar seviniyor”

Donald Trump'ın dijital varlıklardan sorumlu yönetici olarak seçtiği isimlerden olan Bo Hines, Connecticut eyaletinin Bitcoin…

1 Temmuz 2025

Trump bağlantılı şirket yeni yatırım aldı, Bitcoin kabul etti

Eric Trump ve Donald Trump Jr.'ın ciddi yatırımlarının olduğu madencilik şirketi American Bitcoin, özel hisse…

1 Temmuz 2025

2.5 trilyon euroluk bankacılık grubundan kripto adımı: 3 sene önce istememişlerdi

Almanya'nın en büyük bankacılık grubu olan Sparkassen-Finanzgruppe, bireysel müşterilerine kripto para hizmetleri sunmaya başlayacak. Grup,…

1 Temmuz 2025

ABD’nin tartıştığı yasa için kripto teklifleri de geldi: Biri reddedildi

Donald Trump'ın “Büyük Güzel Yasa” olarak adlandırdığı vergi indirimi yasası için ABD Senatosu'nda görüşmeler ve…

1 Temmuz 2025

Trump’tan Elon Musk’a sert çıkış: “Güney Afrika’ya dönerdi”

Elon Musk ile Donald Trump arasında soğuk rüzgarlar esmeye devam ederken, Musk'ın yeni parti kurmaktan…

1 Temmuz 2025

Solana sonrası gözler onlarda: ETF ihtimali en yüksek altcoin’ler

Solana'nın spot ETF'ine onay çıkarken, sıradaki adaylar için gözler Litecoin ve XRP’ye çevrildi. Analistlere göre,…

30 Haziran 2025