Haberler

Beştepe’deki toplantının ardından: Kripto varlık yasasından ne bekleniyor?

Kripto varlık yasa tasarısı, Türkiye’de zaman zaman gündem oluyor. Bazı haberler ‘seçim sonrasına kaldı’ derken dün ise bu konunun Cumhurbaşkanlığı nezdinde ele alındığı ve kripto yasa taslağının genel hatları ile neleri kapsaması gerektiğinin masaya yatırıldığı bildirildi.

Söz konusu taslak elimize geçtiğinde oldukça telaşlanmıştık. Taslak tamamen kapalı devre bir sistem benimsenmiş ve yasaklayıcı bir yaklaşım öne sürülmüştü. Bu konuda oldukça güçlü bir kamuoyu oluşturuldu ve taslak daha sonra bir nebze olsun yumuşatılmaya çalışılmıştı.

Gündemde yer alan haberlere göre özellikle Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların faaliyette olması için SPK’dan izin alınması söz konusu olacak ve tahminimce Avrupa Birliği’nin gündeminde de olan MiCA taslağı gereği, özellikle ödeme sistemleri için de Merkez Bankası’ndan e-para lisansı alınması muhtemeldir. Böylece kripto ile ödemelerin daha yasal zeminde yapılması olanağı mevcut olacaktır.

Ancak daha önce de taslakta yer alan en çarpıcı olan kısım olan, Türkiye’de yerleşik olmayan global kripto varlık hizmet sağlayıcılarına engelleme getirilmesi gündeme gelecektir. Daha önce e-para kanunun çıktığı zaman da benzer bir durum ile karşılanmıştı. Yasa çıkmadan önce faaliyette olan şirketler lisans alma zorunluluğu kaldırılmış ve yeni yasaya uyumlaştırma için süre verilmişti. Bu tasarıda da kripto varlık hizmet sağlayıcıları için geçerli olacaktır. Ancak eğer yasa sonrası şirket faaliyetlerine başlamak isterse ikincil düzenlemeleri beklemek zorunda kalacaktır. Bu ikincil düzenlemelerin de 2 yıl öncesinde hazır olacağını düşünmüyorum. Keza e-para lisansında da ikincil düzenlemeler için yıllarca beklendi.

Peki global şirketlerin Türkiye’de faaliyette olması ne demek; özellikle belirtmek isterim ki sadece şirket kurmaları yetmiyor, aynı zamanda müşteri hesabı dediğimiz TL ile kripto para almaya yaran bir özel hesabın bankalar tarafından da açılması gerekiyor. Her başvurana bu hesap açılmıyor. Ciddi anlamda birçok bilgi ve belge isteniyor. Bazı bankalar 40’a yakın soru setinin doldurulmasını talep ediyor, şirketin maddi olarak güçlü durumda olmasına, şirketin organizasyon şemasının güçlü olmasına, web sitesinin Türkçe olmasına, tüm sözleşmelerinin hukuka uygun bir şekilde hazır olmasına bakıyor. Tabi bunlar dışında da birçok şartlar öne sürebiliyorlar. Bu hesapların açılması da yetmiyor. Bu hesaplarda mutlaka müşteriler tarafından kripto para alım-satımının da gerçekleşmiş olması önem arz ediyor. Geçmiş yasalarda faal olan şirketlerin kazanılmış hakkı olması nedeni ile faaliyette olanlara imtiyaz tanınmıştı. Bu yasada da bu şekilde olmasını bekliyoruz.

Son olarak, bazı global şirketlerin Türkiye’de ayrı bir tüzel kişilikleri var. Bu durumda sadece Türkiye’deki şirket, faaliyette gösterileceği için bu global şirketlerin Türkiye’deki şirketlerini satın almalarını tavsiye ediyorum.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Sima Baktaş

yakın zamanda Gönderilenler

Swift, kripto ve tokenizasyon testlerine başlıyor: Dünyanın en büyük bankaları da katılacak

Geçtiğimiz haftalarda fiat para tokenizasyon denemelerini açıklayan küresel ödeme ağı Swift, içinde kripto paraların da…

3 Ekim 2024

Standard Chartered’dan “Düşüş gelebilir” analizi: Zaman verdiler

İran'ın İsrail'e geçtiğimiz akşamki saldırısından sonra artan jeopolitik gerilim Standard Chartered analistlerinin son raporuna da…

3 Ekim 2024

Metaplanet Bitcoin ile trade yapmaya da başladı: 24 BTC kazandılar

Bu sene Bitcoin alımlarına başlayan ve en büyük kripto parayı rezerv varlık da ilan eden…

3 Ekim 2024

Ether balinası on milyonlarca dolarlık satışlarını sürdürüyor

Ethereum ICO'su döneminde 46 bin dolarlık ETH ede eden ve şu andaki token'larının değeri 350…

3 Ekim 2024

Ripple’dan SEC’ye karşı temyiz hamlesi: “Onlar için utanç verici”

SEC'nin dün akşam saatlerinde Ripple davasında itiraz hakkını kullanması karşı tarafı da harekete geçirdi. Ripple…

3 Ekim 2024

Binance’ten 7 token için önemli açıklama: Bazıları İzleme Listesi’ne alındı

Binance borsası 5 kripto projesini İzleme Listesi'ne aldığını, 2 token'ı ise Tohum Kategorisi'nden çıkaracağını duyurdu.…

3 Ekim 2024