Dünya nüfusunun önemli bir çoğunluğunun Bitcoin’i duyduğu söylenebilir. Örneğin 2017’de ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada insanların yüzde 78.5’inin Bitcoin’i duyduğu sonucuna varılmıştı. Bitcoin hakkında bilgi sahibi olanların oranı ise bu kitlenin yanında devede kulak kalıyor. Bunların yanında, Bitcoin hakkında deneyimli Bitcoin yatırımcılarının bazılarının bile farkında olmadığı birçok bilinmeyen gerçek var.
İşte onlardan bazıları:
Kripto para dünyasına yeni girenler muhtemelen bilmeyecekler, 15 Ağustos 2015’te Bitcoin blok zincirindeki bir hatadan faydalanan hacker, 184 milyonun üzerinde BTC yaratmıştı. Normalde Bitcoin’in arzı yaklaşık 21 milyon ile sınırlıydı ancak bu hacker, tek bir işlemde her zaman olması gerekenden 8784 kat daha fazla Bitcoin yaratmıştı.
Eğer bu hack olayı düzeltilmemiş olsaydı, Bitcoin muhtemel o zaman orada ölecekti. Bu da muhtemelen şu anda bildiğimiz bütün kripto para ekosisteminin olmaması demek. Kullanıcılar Bitcoin’in isteğe göre üretilebildiğini anladıklarında fiyat anında sıfıra düşecekti ve Bitcoin bütün güven ve itibarını kaybedecekti.
Bitcoin’in kimliği bilinmeyen yaratıcısı Satoshi Nakamoto, olaydan sonra ilk 3 saat içinde bir düzeltme kodu oluşturmuştu. Erken dönem Bitcoin geliştiricisi Gavin Andresen de hızlı çözüm bulmak için Satoshi’yle birlikte çalışmıştı.
Olaydan sonraki 5 saat içinde Satoshi, Bitcoin’in 0.3.1 versiyonunu yayınladı. Bu versiyon, gelecekteki bu tarz hack olaylarını engelledi ve çalınan 184.46 milyar Bitcoin’i sildi.
Bu bir sert çataldı (hard fork) ve Bitcoin’in yeni versiyonunun yayınlanmasının ardından hemen sonra piyasada iki farklı Bitcoin sürümü mevcuttu. Satoshi, iki blok zincirinin rekabetini yakından takip etmiş ve madencilerin kötü blok zincirinde madencilik yapmamasını istemişti çünkü bu durum iyi blok zincirinin baskın zincir olmasını geciktirirdi.
Satoshi’ye göre, olay başladıktan sadece 19 saat sonra iyi blok zinciri baskın zincir haline geldi. Kötü zincir yok olmadan önce bir süre daha var olmaya devam etti. Bitcoin’in 0.3.1 versiyonundan üretilen iyi zincir ise bugün herkesin kullandığı Bitcoin blok zinciri oldu.
Çoğu insan genel olarak Bitcoin’in dolaşımdaki maksimum arzının 21 milyon olacağını kabul ediyor. Bununla birlikte, arz tam olarak 21 milyon değil. Gerçekte bu sayı 20,999,987.4769 BTC.
Pek çok insan satoshi’nin Bitcoin’deki en küçük birim olduğu fikrinde fakat gerçek bu değil.
1 satoshi, 0.0000000001 BTC’ye eşit fakat esasen Lightning Network’te kullanılan bundan daha küçük bir BTC birimi de var. Bu, millisatoshi (msat) olarak adlandırılıyor ve satoshi’nin binde birini temsil ediyor.
Dolayısıyla Bitcoin’de birimler şöyle:
Bu kesin olmasa da Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun ortadan kaybolmasıyla CIA arasında bir ilişki olduğuna dair güçlü kanıtlar var.
Nakamoto ile birlikte çalışan ve onun halefi olarak kabul gören Bitcoin geliştiricisi Gavin Andresen, 27 Nisan 2011’de CIA’in kendisini Bitcoin’i konuşmaya çağırdığını açıklamıştı. Andresen’in bu duyurusundan yalnızca 4 gün önce, Nakamoto Mike Hearn’e yolladığı ilginç e-postada, “Başka şeylere geçtim. Proje Andresen ve diğer herkesle emin ellerde.” ifadelerini kullanıyordu.
Bitcoin muslukları, Bitcoin’in ilk ve orta dönemlerinde çok meşhurdu. Bu musluklar, ilk dönemlerde bol keseden BTC dağıtıyordu. Bugün bu musluklar hiç ilgi çekmiyor, çünkü dağıttıkları miktarlar satoshi düzeyinde ancak her zaman böyle değildi. İlk Bitcon musluğu 2010 yılının Haziran ayında Gavin Andresen tarafından yaratılmıştı ve bu musluk her bir ziyaretçiye havadan 5 BTC veriyordu. Buradaki maksat, Bitcoin’in benimsenmesini ve kullanılmasını teşvik etmekti. O sıralarda bundan faydalanabilseydiniz, şimdi muhtemelen en az 50,000 dolarınız olacaktı fakat yine muhtemelen elde ettiğiniz bu BTC’leri çok önceden satacaktınız.
Bitcoin, Blockchain konseptini başarıyla uygulayan ilk kripto para olarak daha sonra piyasaya sürülen tüm kripto paralara ilham verdi. CoinMarketCap’e göre bugün piyasada 2651 kripto para var ve bunların 436’sı doğrudan ya da dolaylı olarak Bitcoin’den geldi.
Kripto para devrimini başlatan Satoshi Nakamoto, 2016 yılında ekonomi dalında Nobel Ödülü’ne aday gösterilmişti. Bitcoin’in mucidi bu ödülü kazanamasa da gelecekte kazanması büyük bir olasılık.
Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı olarak aday göstereceğini açıkladığı Howard Lutnick, Tether ile milyar…
Trump döneminde trilyonlarca dolarlık para basılacağını ve bunun kripto para piyasasını olumlu etkileyeceğini öne süren…
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Leave a Comment