Yaz aylarında Bitcoin’e yatırım yapmaya başladığını belirten ve bunu tavsiye de eden deneyimli serbest fon yöneticisi Paul Tudor Jones, Bitcoin iddiasını ikiye katladı.
1970’li yıllardaki altın hareketleriyle kıyaslama yapan Paul Tudor Jones, Bitcoin’in kendisine göre tam anlamıyla gittiği yönü açıkladı.
Medya sitesi Zero Hedge, Paul Tudor Jones’un 1970’lerdeki altın fiyatlarını Bitcoin ile karşılaştıran bir grafiğini paylaştı ve en büyük kripto paranın, son on yılın en yüksek seviyesine çıkma ihtimalinin ciddi şekilde olduğunu belirtti. Hatta iki grafiğe bakıldığında Bitcoin’in 2017’den de daha büyük bir hareket yapabileceği belirtildi.
Grafikleri paylaşan ve konuyla ilgili yorum yapan Deribit borsası CEO’su Su Zhu, BTC’deki düşüşün daha büyük bir yükseliş getireceğini savundu ve şu ifadeleri kullandı:
“Fraktalleri kullanarak başarılı şekilde 1980’lerde hisse senedi piyasalarındaki süper döngüyü tahmin eden efsane yatırımcı Paul Tudor Jones’un aşağıda görülen 1970’lerdeki altın fraktaline baktığımızda görülüyor ki, devam eden herhangi bir düşüş, Bitcoin’de aşırı derecede yükseliş getirecektir.”
Hatırlanacağı üzere 1970’lerde ABD’de görülen enflasyon ve düşük üretim sonucunda stagflasyon yani yüksek enflasyonla birleşen yüksek bir işsizlik oranı oluşmuş ve ülke büyük bir krize sürüklenmişti. Birçok malın fiyatı ciddi şekilde artarken, gelirler ya düşmüş ya da aynı kalmıştı. Bu süre zarfında, ’73 petrol krizi ve ’79 enerji krizi gibi ciddi ekonomik sorunlarla resesyon oluşmuştu. O dönemden sonraki 20 yılda da piyasalar aşırı derecede volatil olduğu için insanlar riskten kaçınma ortamını ya da bunu sağlayan varlıkları tercih etmişlerdi. Hükumetler, bütçe açıklarını ve istihdam oranlarını canlandırmak için eşi benzeri görülmemiş parasal teşvikler uygulamış ve aslında, enflasyonu yükselterek sorunları daha da kötüleştirmişlerdi.
Bugün bakıldığında ABD hükumetinin aynı taktikleri uyguladığı görülüyor. Pandeminin daha da derinleştirdiği ekonomik krizle birlikte yüksek enflasyon oranları da gelmeye başladı. Ve özellikle kurumsal şirketler bu ortamdan kaçınmak için Bitcoin’e doğru geçmeye başladılar. Son dönemde Bitcoin’in, 2017’de ulaştığı en yüksek seviyeden birkaç yüz dolar aşağıya kadar ulaşmasının en büyük sebebi olarak da bu kurumsal yatırımcı ilgisi gösteriliyor. Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki değişimlere göre de gerçek enflasyon oranı şimdiden çok yüksek…
VanEck/MVIS yöneticisi ve dijital varlık stratejisti Gabor Gurbacs konuyla ilgili olarak attığı tweet’te şu ifadeleri kullandı:
“Büyük ABD şehirlerindeki gerçek enflasyon oranı (devlet tarafından ayarlanmamış yaşam maliyeti), yüzde 10’a yakın. Hükumet istatistik büroları ise bunu yaklaşık yüzde 2 olarak gösteriyor. Kaynak: The Chapwood Index”
Birçok güvenilir serbest yatırım fonu yöneticisi de aynı sözleri birçok defa söylemiş ve Bitcoin’in enflasyona karşı bir koruma ve altının yerini alacak bir varlık olduğu konusunda adeta fikir birliğine varmışlardı.
Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı olarak aday göstereceğini açıkladığı Howard Lutnick, Tether ile milyar…
Trump döneminde trilyonlarca dolarlık para basılacağını ve bunun kripto para piyasasını olumlu etkileyeceğini öne süren…
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Leave a Comment