Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, TechCrunch tarafından düzenlenen bir Blockchain konferansında çok çeşitli konular hakkında konuştu. Buterin, konuşması sırasında sıklıkla herkesin farklı ihtiyaçları olduğunu, her şeyin merkezileştiği ya da merkezsizleştiği bir dünyada yaşamanın zor olacağını söyledi.
Buterin, “2013 yılında GHash, yüzde 51’e ulaştığında herkes çıldırdı. Bu şimdi ikinci kez oluyor ve insanlar bu konuda gerçekten konuşmuyor.” dedi ve Bitmain şirketinin tek başına Bitcoin ağının yüzde 51’ini kontrol etmeye yaklaştığına dikkat çekti.
Bu durum potansiyel yüzde 51 saldırılarına ek olarak yoğunlaşmadan dolayı sorunlara neden olabilir. Buterin, geçtiğimiz günlerde Çin’in Sichuan eyaletindeki sel felaketinin madencilik faaliyetlerini etkilediğinden bahsetti.
Bu yüzden Buterin, Ethereum‘u mümkün olduğunda merkezsiz bir hale getirmek istiyor. Ethereum’u merkezsiz kılmak için üstesinden gelinmesi gereken en büyük zorluklardan biri kullanıcı kimlik doğrulamasında yatıyor. Cüzdanların anahtarları, şifreleri kaybedildiğinde kullanıcıların bunlara nasıl ulaşabileceği büyük bir problem.
Buterin, “Tüm kullanıcı kimlik doğrulama yöntemleri başarısız olursa ana akım kabulüne ulaşmak zor olur. Sosyal kurtarma, çoklu anahtar şemalarıyla ilgileniyorum.” dedi ve sonra WeChat’in sosyal kurtarma sistemini açıkladı. Şifrenizi kaybederseniz WeChat sizden kişi listenizdeki kişileri büyük bir isim listesi içinden seçmenizi ister. Bu bir çeşit çevrimdışı doğrulama olarak da düşünülebilir.
Buterin, sözlerinin devamında “Eğer hepsi başarısız olursa hepimiz Coinbase kullanacağız. Bu daha az eğlenceli olacak. Umarım merkezi borsalar mümkün olduğu kadar cehennemde yanar.” şeklinde konuştu.
Ethereum’un kurucusu özellikle insanların token ticareti yapmalarını sağlamak için bazı projelerin 10-15 milyon dolar listeleme ücreti ödemek zorunda kalmasının hiçbir nedeni olmadığını düşünüyor.
Bir ağın yüzde 51’inin kontrol edilmesi, o ağın hesaplama gücünün yüzde 51’ine ulaşıldığı anlamına gelir. Madencilik cihazı üretiminde bir tekel haline gelen Bitmain’in bu güce ulaşması ciddi bir olasılık. Bitmain’in ağın yüzde 51’ini kontrol etmesi halinde Bitcoin’i sahte işlemler yoluyla istediği gibi manipüle edebileceği aşikar.
→ BITCOIN TİCARET ARALIĞI İYİCE DARALIRKEN GELECEK KOPUŞU BEKLİYOR
Mayıs ayında 2.9 milyar dolara dünyanın en büyük kripto türev borsası Deribit'i satın alan Coinbase,…
XRP'nin arkasındaki şirket Ripple ile Türk girişimci Ozan Özerk'in firması OpenPayd ortaklık kurdu. Ortaklıkla beraber…
2022'de iflas eden, şu anda ise geri ödeme sürecinde olan Celsius'un Tether'e açtığı davada hakim,…
Başta ABD olmak üzere dünyada hızla artan sabit coin furyasına euro destekli yeni bir token…
2012 yılında fiziksel bir külçe içinde saklanan Bitcoin'leri alan kişi, 13 yıl sonra artık satış…
2025 yılının ilk yarısında kurumsal şirketler Bitcoin'e yöneldiler. Halka arz olmuş şirketlerin ilk 6 ayda…
Leave a Comment