Çin tarihinin en büyük Ponzi planı olarak kayıtlara geçen PlusToken dolandırıcılığıyla ilgili olarak 19 Kasım’da Jiangsu Yancheng Halk Mahkemesi’nde görülen davanın detayları bugün paylaşıldı ve çeteye ait olan, Çin polisi tarafından ele geçirilen fonların miktarı hakkında da bilgi verildi. Buna göre Çin polisi, büyük PlusToken Ponzi planına dönük operasyonla ilişkili 4.2 milyar dolardan daha fazla değere sahip kripto paralara el koydu.
Geçen yıldan bu yana PlusToken dolandırıcılığı üzerine giden polis, çetenin ele başlarını yakalamış ve tutuklamıştı. Bu isimler daha sonra hapse mahkum edildi. Operasyonlar sırasında yedi suçluda bulunan 194 bin 775 BTC, 833 bin 83 ETH, 1 milyon 400 bin LTC, 27.6 milyon EOS, 74 bin 167 DASH, 487 milyon XRP, 6 milyar DOGE, 79 bin 581 BCH ve 213 bin 724 USDT Çin kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirildi.
Bugünkü fiyatlarla bu kripto paraların değeri 4 milyar 200 milyon dolar ediyor.
Mahkemenin kararına göre, el koyulan dijital paraların yasaların belirlediği bir bölümü Çin ulusal hazinesine aktarılacak. Ancak mahkeme ne kadarının bu çerçeve dahilinde hazineye aktarılacağı konusunda bilgi vermedi. PlusToken ceza davası ilk olarak 22 Eylül’de Çin’in Jiangsu eyaletindeki Yancheng şehrinde bir alt mahkeme tarafından karara bağlanmıştı.
Plus Token ponzi planının beyin takımı, 50 milyar yuandan (7.6 milyar dolar) fazla para karşılığında 2 milyondan fazla insanı dolandırmıştı.
Mahkemeyle ilgili ceza kararları ise, bugüne kadar bazı hükümlülerin temyiz başvurusunda bulunmaları sebebiyle açıklanmamıştı ancak 19 Kasım’daki davaya bakan bu üst mahkeme, davalıların taleplerini reddetti ve son kararını verdi. Bu durumun ardından da detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.
Mahkemeye göre; Plus Token dolandırıcılık şeması, Mayıs 2018’de reklamlarla resmen hayata geçti ve aslında var olmayan bir arbitraj ticaret platformu olarak insanları çekmeye başladı. Kullanıcılarına günlük yüksek faiz vadeden Plus Token, bu getirinin elde edilebilmesi için 500 dolarlık bir katılım payı talep ediyordu. 27 Haziran 2019’a kadar piramit şeması organizasyonun 3293 katmanına yaklaşık 2.6 milyon kişinin katıldığı bilgisi verildi.
Bu dönemde, sistem 314.000’den fazla BTC, 117.450 BCH, 96.023 DASH, 11 milyar DOGE, 1.84 milyon LTC, 9 milyon ETH, 51 milyon EOS ve 928 milyon XRP topladı. O dönemin düşük fiyatlarında bu varlıkların toplam değeri 2.2 milyar dolara denk geliyordu ancak şu anda bu rakam yaklaşık 11 miyar dolar.
Mahkemenin verdiği bilgilere göre şu ana kadar bu davadan 15 kişi hüküm giydi. Sanıklara 2 ilâ 11 yıla kadar hapis cezası verilirken, 100 bin dolar ilâ 1 milyon dolar arasında da para cezası kesildi.
Mahkeme ayrıca bir sanığın yakalanmadan önce elindeki fonları aklamayı başardığını ve 145 milyon Çin yuanı yani 22 milyon ABD doları bir parayı cebine koyduğu bilgisini verdi. Bu kişinin akladığı para, ele geçirilen fonların dışında…
Çin polisi ayrıca, aklanan fonların, hükümlüler ve aileleri tarafından lüks arabalara, Hong Kong’da sigorta poliçelerine, Çin’de düzinelerce gayrimenkule harcandığını ve tüm bu harcamaların izlerinin de bulunduğunu belirtti. Çin son yıllarda, para aklama ya da Plus Token gibi mağdur dolandırma üzerine kurulu internet bazlı suç aktivitelerine karşı yoğun bir operasyonlar silsilesi başlatmıştı. Bu operasyonlar özellikle bu yıl, OTC borsalarını kullanan yatırımcılarının birçoğunun banka hesaplarının dondurulmasına sebep olmuştu.
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Leave a Comment