Coin rehberi

Kısaca: Bitcoin’lerinizin güvenliğini sağlamak için neler yapabilirsiniz?

Bitcoin, SegWit’in kilitlenmesinden SegWit aktivasyonuna giden yolda oldukça yüksek oranlarda artış gösterdi. Bu yazının yayına girdiği dakikalarda 4200$’dan işlem gören Bitcoin için oldukça önemli olan en temel konu güvenlik.

Bitcoin bu kadar yükselmişken şüphesiz ki saldırılar ve hırsızlık olayları da o kadar artacaktır. Burada iş artık size düşüyor.

Bitcoin’lerinizin güvenliğini korumak için yapmanız gereken en temel şey onları bir borsada ya da online cüzdanda tutmamak. Borsalar saldırıya uğrayabilir, hatta kötü niyetli borsa sahipleri tüm Bitcoin’lerinizi çalabilir. Borsada tuttuğunuz Bitcoin sizin cüzdanınızda saklanmaz. Borsaya ait cüzdanlarda tutulur. Yani paranız sizin cebinizde değil bir başka kişinin cebindedir. Online cüzdanlarda da durum böyledir.

Borsalarda güvenliği üst seviyede tutmak

Birçok kişi sürekli al-sat yaptığından doğal olarak borsalarda belirli bir oranda Bitcoin bulunduruyor. Öncelikle ifade etmek gerek ki Bitcoin’lerinizin hakimeyi borsa sahiplerinin elinde olduğundan o taraftan bir müdahale halinde bir şey yapma şansınız yok.

Fakat hesaplarınızın 3. kişiler tarafından ele geçirilmemesi için yapabileceğiniz bir şeyler var. Şöyle:

Google Authenticator gibi iki faktörlü doğrulama imkanı sunan seçenekler kullanmak. Birçok borsa Google Authenticator’ı destekler.

SMS’le doğrulama. Bu Google Authenticator kadar güvenli değildir ancak yine de önemlidir.

Güçlü bir şifre belirlemek.

VPN uygulamaları veya Tor browser kullanmak.

En üst seviyede koruma için

Bitcoin’lerinize en üst seviyede koruma sağlamak istiyorsanız offline Bitcoin cüzdanlarından edinmeniz gerekiyor. Bunlar Ledger Nano S, Ledger Blue, Keepkey ve Trezor gibi cüzdanlardır.

Bu cüzdanlara alternatif olamayacak, en üst seviyede olmasa da yine de Bitcoin’lerinizin güvenliğini sağlayabileck başka seçenekler de mevcut. Paper wallet, kontrolün sizde olduğu mobil veya masaüstü uygulamalar.

Masaüstü ve mobil uygulamalarda da güvenliği bir üst seviyeye çıkarmak için internet bağlantılarını kesmeyi düşünebilirsiniz.

Uygulamaları ve fiziki Bitcoin cüzdanlarını kullanırken bir seed belirlemeniz ve şifre koymanız oldukça önemli. Seed, kulandığınız cihazın başına herhangi bir şey gelmesi halinde Bitcoin’lerinizi geri almanıza yarayan ve 12-18-24 kelimeden oluşan bir kurtarma şifresidir. İkincil olarak ise uygulamalara ve cihazlara bir başkasının erişimini engellemek için PIN kodu belirlemelisiniz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

Glassnode: Büyük yatırımcılar Bitcoin almayı sürdürüyor, satışlar azalıyor

Tüm piyasaları sarsan gümrük vergisi gerilimlerinin tavan yaptığı günlerin ardından Bitcoin'in üzerindeki satış baskısı azalmaya…

18 Nisan 2025

FET Coin nedir? Artificial Superintelligence Alliance nedir?

Kripto dünyasında yapay zeka (AI) ve blockchain’in birleştiği projeler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Son…

18 Nisan 2025

T Coin ve Threshold nedir? T coin yorumları geleceği ve projesi

Kripto para dünyasında her geçen gün daha fazla proje gündeme gelirken, bazıları altyapısı ve vizyonuyla…

18 Nisan 2025

a16z’den LayerZero’ya (ZRO) token alım dopingi

45 milyar dolarlık yatırım şirketi a16z, 125’ten fazla zinciri birbirine bağlayan LayerZero’ya 55 milyon dolarlık ZRO alımıyla taze güç…

18 Nisan 2025

Fartcoin nedir? Özellikleri geleceği ve projesi

Kripto para piyasasında zaman zaman ciddiyetin yerini eğlenceye bıraktığı projeler görürüz. Fartcoin de bu tür projelerden biri…

17 Nisan 2025

XCN Coin nedir? Onyxcoin hakkında önemli bilgiler

Kripto para dünyasında her geçen gün yeni bir proje sahneye çıkıyor. Ancak bazıları yalnızca geçici…

17 Nisan 2025