Bitcoin’de her 4 yılda bir otomatik olarak gerçekleşen ödül yarılanması yani halving’e artık 1 haftadan az süre kaldı. Son dönemde hisse değerleri ciddi şekilde düşen büyük firmalar, daha az elektrik harcayan ancak daha fazla “hash rate” gücüne sahip makinelerini envanterlerine katarken, bu durumdan ise en az hasarla kurtulmanın planlarını yapıyorlar.
ABD medyasından Bloomberg’e göre ise madencilik şirketlerinin, ödül yarılanmasının ardından görecekleri zarar 10 milyar doları da aşabilir. Haberde Marathon Digital, RIOT ve Cleanspark gibi hem büyük hem de borsaya kote olan şirketlerin büyük yatırımlar yaptıkları ve rakipleri olan küçük firmaları bünyelerine katarak bu duruma en hazır şekilde girmek istedikleri de yazıldı.
Bloomberg’e konuşan CoinShares analisti Matthew Kimmell, konuyla ilgili olarak madencilerin artık son kurşunlarını attıklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Elde edebildikleri kadar ödül kazanmak için son kurşunlarını atıyorlar. Bir gecede bu ödüller yarı yarıya azalacak. Daha sonrasında ise her şirketin uygulayacağı politika ve strateji onların hayatta kalıp kalmayacağını gösterecek. Bazıları geride kalacak, bazıları ise yoluna devam edecek”
Bloomberg ayrıca madencilerin 2013’ten bu yana sofistike makineler kullandığını ve JPMorgan’ın son raporuna göre de ABD’deki 14 borsaya kote madencilik şirketinin toplam değerinin 20 milyar dolara ulaştığını belirtti. Sektörün yüzü şu anda ABD’li madencilik firmaları olsa da, bu şirketler dünya çapındaki bilgi işlem gücünün sadece %20’sini oluşturuyor. Bireysel şekilde madencilik yapan hala ciddi bir kitle bulunsa da, kripto araştırmacısı şirket TheMinerMag’e göre bu grubun işi artık çok daha zor olacak. Borsalarda listelenen şirketler, hisse satışları vasıtasıyla borçlanabilir ve bir şekilde para elde edebilir ancak geri kalan kısmın ya yatırıma ya da krediye ihtiyacı olacak.
Halihazırda bir süredir geriye giden madencilik hisseleri için açılan kısa pozisyon değeri de yaklaşık 2 milyar dolar civarında bulunuyor. Yatırım analiz firması S3 Partners’ın yöneticisi Ihor Dusaniwsky’ye göre bu 2 milyar dolarlık kısa pozisyon değeri, şirketlerin toplam piyasa değerinin de %15’ine tekabül ediyor. Marathon Digital’da 867 milyon dolarlık dev bir kısa pozisyon olması da gözlerden kaçmıyor.
Ödül yarılanması madencilerin maliyetlerini artırıp kazançlarını düşürse de, Bitcoin fiyatına her zaman olumlu etki ediyor. Örnek olarak 2020’nin mayıs ayında gerçekleşen son halving’den yaklaşık 6 ay sonra Bitcoin’de sert bir yükseliş hareketi başlamıştı. Mayıs 2020’de 9 bin dolar civarında olan Bitcoin, yaklaşık 1 yıl sonra, Nisan 2021’de 64 bin dolarla (o dönem) zirve yapmıştı.
Dolaşıma daha az Bitcoin’in girecek olması, arzı zaten kısıtlı olan Bitcoin’i bugüne kadar hep daha değerli bir varlığa dönüştürdü. Dolayısıyla madencilerin maliyetleri artsa da, yükselen Bitcoin fiyatı bu durumu kompanse edecek gibi de gözüküyor.
Haberin yazıldığı dakikalarda Bitcoin 65 bin doların üzerinde işlem görüyor.
Madencilik şirketleri için açılan kısa pozisyon değerinde Marathon, Cleanspark ve RIOT tepede bulunuyor.
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment