Bitcoin, Ekim 2023 – Mart 2024 arasında yaptığı sert rallinin düzeltmesini sürdürmeye devam ediyor. 30 haftadır 54 – 71 bin dolar aralığında haftalık kapanışlar yapan bir bitcoin görüyoruz. Çok da geniş olmayan bir bant aralığında hareketini sürdüren bitcoin, mor destek bölgesini de ağustosun ilk haftasında test etmişti. Japon Yeni carry trade’i kaynaklı küresel çalkantı, kripto para piyasasını da vurmuştu ve bitcoin 49 bin doları görmüştü. O noktadan sonra kendini tekrar alçalan genişleyen kama içine atan bitcoin’de an itibarıyla iyiye gidişat gözlemliyoruz. Mavi bölge (60 bin dolar) üstünde kaldıkça bitcoin’in yeni zirve tazelemek için hazır olduğunu söyleyebiliriz. Aylık zaman diliminde zaten 58 bin dolar üstündeki kapanışların sürdüğünü de görmekteyiz. Bitcoin özelinde an itibarıyla bir problem görünmüyor. Bitcoin’de alçalan genişleyen kamanın ve 70 bin dolar seviyesinin de geçildiğini gördüğümüzde altcoin piyasası da kontrolsüz yükselişlere hazırlanıyor olacaktır.
Bitcoin Dominansı (BTC.D), bitcoin’in nihai dibini yaptığı Kasım 2022’den beri yavaş yavaş fakat belirli bir tempoda yükseliyor. 2024’e de %51 seviyesinde giriş yapan Bitcoin Dominansı, an itibarıyla yeniden sarı majör direnç bölgesini test ediyor. %58 seviyesi, oldukça önemli bir seviye ve bu bölgenin geçilmesi %60 ve %62 seviyelerinin kısa vadede test edilebileceğini gösterecektir. Haftalık ve iki haftalık zaman diliminde Göreceli Güç Endeksi (RSI), uzun bir süredir 70’e yapışık bir şekilde hareket ediyor. Bitcoin Dominansının bitcoin yükselişiyle birlikte yükselmesi altcoin yatırımcılarını çok üzmeyecektir. Bitcoin’in sert düşüşlerinde BTC.D de yükselirse işte o zaman altcoin yatırımcıları, elindeki ürünlerin dolar bazlı ciddi çöküşlerini gördüğü için psikolojik olarak hırpalanacaktır. Bitcoin’in 70 bin dolar seviyesini kırmasıyla birlikte Bitcoin Dominansı da %58 seviyesini kırarsa bu durum, son 6 ayda olduğu kadar altcoin yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Bu senaryoda altcoin yatırımcılarının elindeki ürünler değer kaybetmeyecektir fakat bitcoin yükselişine ilk etapta bitcoin kadar eşlik etmeyecektir. Yalnızca sabır gerekiyor.
Altcoin Market Cap, pembe minör direnç bölgesinin üstüne yerleşmeye çalışıyor. Pembe yatay direnç bölgesi geçildiğinde ve pembe kanal yukarı yönlü kırıldığında altcoin’ler çok daha özgür hareket edecek. Yeni hafta itibarıyla pembe yatay direnç bölgesi (935 milyar dolar) yeniden test ediliyor. Altcoin Market Cap’te bu bölgenin üstüne yerleşmek ilk önemli adım olacaktır fakat trendin tam anlamıyla döndüğünü söyleyebilmek için pembe kanalın da yukarı yönlü kırıldığını görmek şart. Son 6-7 aylık kaotik süreçte Altcoin Market Cap’in en azından bir kanal içinde düşürülmesi, kontrollü bir düşüşün olduğunu gösterir ki bu durum aslında pozitiftir. Kırmızı majör destek bölgesinin kırılmaması ve düşüşlerin belirli bir tempoyla belirli bir aralıkta tutulması, işlerin kontrol altında olduğunu gösterir. Kırmızı bölgenin altına yerleşip kırmızı bölgenin direnç olarak test edildiği bir senaryoyu yaşamış olsaydık geçtiğimiz 6-7 aylık periyodun altcoin piyasasına “geri dönülmesi zor” bir darbe vurduğunu söyleyebilirdik fakat detaylı bir şekilde anlattığım gibi şu anda böyle bir durum söz konusu değil. An itibari ile mevcut döngü içindeki boğa sezonunun uzun süren sert bir düşüş evresindeyiz yorumunu yapabiliriz. Pembe kanal, yukarı yönlü kırılırsa bu düşüş evresinin sonlandığını söyleyebiliriz. Elbette her halükarda gelişmeleri adım adım yorumlayacağız.
Ether, Altcoin Market Cap’in bir kopyası gibi. Majör destek bölgesine ağustos ayında temas ettikten sonra sarı bölge üstünde konsolide olmaya devam ediyor. Ether’in yükselen dipler inşa etmeye devam ettiğini görüyoruz ve bu noktada mevcut görünümün anlam kazanması için artık gerçekten 2 bin 800 – 2 bin 850 dolar aralığının (yeşil bölge) geçilmesi gerekecek. Yeşil majör direnç bölgesi geçildiğinde Ether’de yaraların sarılmaya başlandığını söyleyebileceğiz. Altcoin piyasası da ETH yeşil bölgeyi yukarı yönlü kırdığında (2 bin 850 dolar) daha sert yükselişler sergileyebilecek. Ether’in yükselişi Altcoin Market Cap’i çok besleyeceği için (ETH’nin piyasa değeri yüksek) ETH, sadece ETH için yükselmeyecektir.
Solana ağı son dönemde hareketsiz fakat SOL, olabildiğince güçlü kalmaya devam ediyor. Yeşil majör destek bölgesi üstünde konsolide olmayı sürdürüyor ve 115 – 116 dolar (yeşil bölgenin alt bandı) seviyelerinden de uzaklaşmaya başladı. SOL, 160 – 162 dolar aralığınının üstüne yerleştiğinde mavi bölgeye hızlı bir şekilde yaklaşabilir. Mavi bölgenin üst bandı olan 205 dolar seviyesi, 160 – 162 dolar aralığından sonra tek direnç seviyesi hâline de gelecektir. Genel görünüm pozitif. Aksi ispat edilene kadar güçlü.
BNB de oldukça güçlü görünüyor. 2024’ün mart ayı itibarıyla mor bölgeyi geçen ve bu bölgeyi destek edinen BNB, son 6-7 ayda altcoin piyasası çalkalanırken dalgalı denizde hayatta kalmayı başaran ürünlerden oldu. Mor bölgenin (450 dolar) üstünde kaldığı müddetçe “güçlü” sıfatı BNB’ye çok yakışıyor. 625 – 626 dolar aralığı, sarı majör direnç bölgesinin alt bandını oluşturuyor. BNB, geçtiğimiz haftalarda bu aralığa yeniden çok yaklaştı. 680 – 692 dolar aralığının üstüne yerleşen bir BNB, altcoin piyasasının da yukarı yönlü yeni bir adım atabileceğinin bir sinyali olacaktır.
Bitwise, XRP ETF’i için SEC’ye resmen başvurdu. Geçen hafta gerçekleşen bu başvuru, XRP yatırımcılarını da heyecanlandırıyor. XRP, geçtiğimiz yazılarda bahsettiğim gibi hâlihazırda oldukça güçlü. Mor bölge üstüne (0.40 – 0.41 dolar) Mart 2023 itibarıyla yerleşen XRP, çok uzun bir süredir mor ve kırmızı bölgeler arasında hareket ediyor. XRP’de kırmızı majör direnç bölgesi (0.70 – 0.81 dolar) bölgesi önümüzdeki süreçte yeniden test edilecektir. 0.90 – 0.93 dolar seviyeleri geçildiğinde XRP ETF dedikoduları ve/veya somut gelişmeleri, yükselişe direkt yakıt olacaktır. Aylık zaman diliminde daralma da gördüğümüz (Bollinger Bantları) için XRP’nin patlamaya hazır bir bomba gibi beklediğini söyleyebiliriz. Piyasanın yukarı yönlü hareketi, XRP’ye de yarayacak gibi görünüyor açık bir şekilde. XRP bu yönüyle BNB’ye benziyor, güçsüz ATOM’a değil.
ADA, mevcut döngüdeki nihai dip çalışmasını yaptığı lacivert bölgeye hâlâ uzak ve bu durum, ADA’nın diğer majör altcoin’ler (BNB-SOL) kadar olmasa da kaotik sürece yenilmediğini gösteriyor. ADA’nın turkuaz bölge (0.30 – 0.32 dolar) üstünde tutunmaya devam etmesi, yatırımcılarının yüzünü mevcut döngüde yeniden güldürebileceğine dair bir umut ışığı oluyor. Kırmızı majör direnç bölgesi de (0.44 – 0.50 dolar) geçilirse ADA’nın partiye katılabileceğini söyleyebiliriz. Mor bölge, bu senaryoda hızlı bir şekilde test edilir ki ADA, en büyük savaşı bu bölgede verecektir.
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Leave a Comment