Layer 1, dolar milyarderi Peter Thiel’in desteklediği bir kripto para ‘start up’ı. Forbes‘ta yer alan habere göre şirket son aylarda, Batı Teksas’ın çalışma şartları zor olan bir bölgesinde, konteynır tarzında ve büyüklüğünde çelik kutuları yerleştirmekle meşguldü. Yüksek işlemcilere sahip olan bu kutular ayrıca mineral yağ soğutma banyolarının içine batırıldı. Peki tüm bunları yapmak için neden batı Teksas seçildi? Çünkü doğal gaz ve rüzgar türbini fazlalığı sayesinde bu bölge enerjinin en ucuz olduğu yerlerden… Ve kripto işinde ihtiyacınız olan tam da bu.
Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su olan Alex Liegl, “Bitcoin madenciliği yapmak elektriği paraya çevirmektir.” diyor. Bu sonbaharda Layer 1, bu kutulardan düzinelerce satın alacak ve 100 megawatt’lık bu yüzen kutuları Bitcoin üretiminde kullanacak. Liegl, 1 bitcoin başına masraflarının bu yöntemle bin dolar olduğunu ve şu an 9 bin dolar civarında olan BTC fiyatı düşünüldüğünde yüzde 90 kâr ettiklerini söyledi. Dolayısıyla Bitcoin madencilik cihazlarını bu yaz kapayacak olmasının, Liegl’a heyecan veriyor olması da garip bir durum oluşturuyor.
Bu sene Teksas 37 derecelik bir ısı gördü bile… Ancak bölgede beklentiler dahilinde olan sıcaklık ve nem Ağustos ayına kadar gerçekleşmiyor. Bu da Teksas’taki güç ünitelerinin tam randımanlı çalışamamasına ve bölgedeki tüm klimalar açık olduğunda da ünitlerin ciddi şekilde zorlanmasına sebep oluyor. 2019 yılında yoğun bir haftada, Teksas Elektrik Güvence Konseyi (ERCOT) tarafından yönetilen üniteler bölgesindeki toptan elektrik fiyatları, megawatt/saat başına yaklaşık 120 dolardan, 9 bin dolara yükselmişti. Bu, Teksas tarihinde 3. kez olan bir olaydı. Bu fiyat artışı sadece 1 saat kadar sürse de, büyük bir kâr elde etmek için yeterli oldu. Araştırmacı analist Hugh Wynne, Teksas enerji üreticilerinin en yüksek fiyat saatlerinin % 1’inin, yıllık gelirlerinin yaklaşık % 15’ine denk geldiğini belirtiyor. (Ancak daha ılıman Kaliforniya bölgesinin jeneratörlerinde en üst fiyat döneminin % 1’i, yıllık oranda sadece % 3’lük bir getiri sağlıyor).
Bitcoin madencileri için tüm bu fiyat oynamalarını takip edip, arbitraj ile kâr edebilmek de mümkün. Layer 1 şirketi, “Talep-cevap kontratları” denilen bir uygulamaya dahil oldu ve bu sayede 1 dakikalık fiyat uyarısı geldiğinde tüm makinelerini kapatacak ve 100 mw’lık yüklerin sisteme girmesini sağlayacak. Liegl konuyla ilgili olarak, “Enerji şebekesi için bir sigorta sorumlusu gibi hareket ediyoruz” dedi. Bu teknolojinin en iyi yanı ise, şebekede sorun olup olmadığına bakmaksızın her türlü kazanıyor olmanız. Bitcoin üretimini durdurmaları durumunda, Layer1 yıllık beklenen prim talebinin megawatt/saat başına 19 dolar veya yıllık yaklaşık 17 milyon dolar prim kazanıyor. Layer 1’in uzun vadeli sözleşmelerindeki maliyetlerinin kabaca 25 dolar olduğu göz önüne alındığında bu, tüm maliyetleri neredeyse yüzde 75 düşürüyor ve kilowatt başına 1 sentten az bir meblağ çıkarıyor. (Konutlardaki elektrik ödemelerinin sadece yüzde 10’una eşit)
Houston Üniversitesi’nde enerji ekonomisi araştırma görevlisi Ed Hirs, “Şebeke operatörleri Layer1’e olmayacak bir şey için çok fazla para ödüyor gibi görünebilir ancak koronavirüsün de elektrik talebini azalttığı şu günlerde bu, tamamen mantıklı. Sadece beklemede tutmak için yeni bir güç tesisi kurmaktan çok daha ucuz bir seçenek. ” yorumunu yapıyor.
Öte yandan bu kripto para madencileri için yeni bir sistem gibi gözükse de, bu teknoloji daha önce kullanıldı. Yirmi yıl önce sanayici Charles Hurwitz, Kuzeybatı Pasifik’teki güçlü alüminyum döküm şirketlerini satın aldı ve elektrik üretmek için kullandı. Şirket, metal yaparken kazandığından daha çok gelir elde etti. Wedgemere Group’ta danışman olan Dan Delurey, “Buna yük yönetimi deniyordu. Eski ticari binalarda, klima sistemlerine bağlı telefon kablolarını hala bulabilirsiniz, böylece şebeke operatörleri kapanmak için bir sinyal gönderebilir.” şeklinde konuştu.
Son zamanlarda birçok şirketin, sıcak suyun ısısını ya da ışıklandırma sistemlerini kontrol etmek için de radyo bazlı cihazlar kullandığını görüyoruz. Şebeke yönetimi bu anlamda artık çok sıcak bir sektör olmaya başladı. Örnek olarak 2017’de İtalya’nın enerji devi Enel, Boston merkezli ABD şirketi Enernoc’u 250 milyon dolara ve Itron ITRI de, Comverge’i 100 milyon dolara satın almıştı. Delurey bu yeni çıkan şirketleri bir üretici ve tüketici kelimelerinin birleşimi olan ‘prosumer’ (producer-consumer) olarak nitelendiriyor.
Liegl bundan sonrası için ise, direkt olarak Bitcoin türevlerinin de içinde bulunduğu finansal ürünlere yöneleceklerini belirterek, “Şirket içi enerji ticareti bölümü inşa ediyoruz. Burasını daha sonra sanal bir enerji tesisine çevireceğiz” dedi. Liegl ayrıca hala yatak odalarındaki bilgisayarlardan madencilik yapmak isteyenlere de mesaj gönderdi ve “Şu an bundan daha mantıksız bir durum göremiyorum. Arka bahçemde bir çukur kazıp oradan petrol çıkmasını beklememe benziyor” şeklinde konuştu.
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment