Tabnak haber sitesine göre; Türkiye’de kayıtlı bir kripto para şirketi olan iMiner’a, İran’da dijital para çıkarma, ticaret ve saklama hizmetleri sunma lisansı verildi.
İran Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan lisans, şirketin Semnan kentindeki bir Bitcoin madencilik çiftliğinde saniyede 96 bin “terahash” bilgi işlem gücüyle çalışmasına izin veriyor.
Bilindiği üzere “hashrate” yani hash oranı, yeni coin üretimini sağlayan ve Bitcoin ağına bağlı olan bilgisayarların gücünün bir ölçümü. Tabnak’a göre, iMiner tarafından 311 milyar rial (7.3 milyon dolar) yatırımla kurulan Bitcoin madencilik çiftliği, 6 bin makineye sahip ve bu anlamda İran’ın en büyüğü konumunda.
Şirket, resmi internet sitesinde kendisini Türkiye, Rusya, Kanada ve ABD’de saklama ve diğer hizmetleri sunan “ilk ve en saygın” şirketlerden biri olarak tanımlıyor.
Sübvansiyonlu elektrik oranları sebebiyle, İran’daki Bitcoin madenciliği Çin, Ukrayna ve Fransa gibi ükelerden birçok araştırmacının ilgisini çekiyor. Ancak İran hükumeti kripto paraların çok da net olmayan doğaları ve ulusal güç şebekesine binen aşırı elektrik yükü sebebiyle bu konuya dikkatli yaklaşıyor.
Bitcoin madenciliği, işlemleri doğrulamak için karmaşık matematik problemlerini çözmek zorunda ve bu yüzden pahalı yazılımlar kullandığından büyük miktarda enerji tüketiliyor. Sistemde problemi ilk çözen madenci, Bitcoin ile ödüllendiriyor ve işlem de blockzincire yani dijital deftere kaydediliyor.
İran’da geçen yıl Enerji Bakanlığı’nın yayınladığı tüketim raporunda Semnan bölgesi yüksek enerji tüketimi sebebiyle kırmızı hatta gösterilmişti. Küçük bir bölge olmasına rağmen Semnan, sıcaklarla boğuşan Khuzestan bölgesini bun anlamda geride bırakmıştı.
Elektriğin ucuz olduğu ülkeler kripto para madenciliğinde ciddi şekilde ön plana çıkıyorlar. Bitcoin piyasasında Çin, madencilerin büyük bölümüne ev sahipliği yapmasıyla önemli bir yer tutuyor.
Geçmişte de Çinli madenciler, makinelerini çalıştırmak ve ısınan cihazları soğutmak için ucuz enerji avantajından yararlanmak istemişler ve İran’da çiftlik kurmak için resmi başvurularda bulunmuşlardı. İran’daki dijital madencilerin faaliyetlerini fabrikalar, tarım alanları, devlet daireleri ve camiler gibi sübvansiyonlu elektriğe erişimi olan yerlerde yaptıkları belirtiliyor.
İran’da kripto para madenciliği konusunda hala birçok belirsizlik var ancak, elektrik sektöründen bir şirket sözcüsüne göre, ülkedeki Bitcoin madencilik makinelerinin toplam sayısı 148 bine civarında.
Hükumet ise Bitcoin konusunda birçok devlet gibi ikilem içinde. Altrenatif bir para birimi olmasına rağmen merkeziyetsizliği ve devlet kontrolüne direnci sebebiyle BTC’nin yıkıcı doğasına karşı endişeyle bakılıyor.
Bilindiği üzere ABD’de milletvekilleri, birçok yasağın delinmesine yardımcı olabildikleri sebebiyle kripto paraların yasaklanmasını içeren bir kanun talebinde bulunmuşlardı. ABD, ulusal para birimi olan doları gücünü ve yasakları dikte ettirmekte kullanıyor ancak Bitcoin gibi paralar bunun önüne geçiyor. Kripto paralar, İran gibi ülkelerin Amerikan yaptırım ve yasaklarını baypas etmesine yardımcı oluyor.
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Leave a Comment