Bitcoin genellikle altın ile karşılaştırılır ve en büyük benzerlikleri elde ediliş şekilleri. Bitcoin, altına benzer şekilde “madencilik” adı verilen bir süreçle yaratılıyor ya da ortaya çıkarılıyor. Aslında Bitcoin madenciliği iki farklı amaç taşır: Yeni coin’lerin çıkarılması ve ağdaki işlemlerin kolaylaştırılması.
Altınla diğer parelellikse Bitcoin’in bir sınırının olduğu. Yani tıpkı altının sınırlı olması gibi Bitcoin de sınırlı. 2017 yılı itibari ile 17 milyon Bitcoin çıkarıldı. Tüm dünyada en fazla 21 milyon Bitcoin çıkarılacak.
21 milyon sınırına yaklaştıkça Bitcoin çıkarmak zorlaşıyor. Madencilere verilen ödüller sabit olduğundan ağa katılan madenciler arttıkça her biri için kar elde etmek de o kadar güçleşiyor.
Bitcoin madenciliği, şimdiye kadar Bitcoin ağında yer alan tüm işlemlerin yer aldığı Blockchain‘e yeni bir işlem kaydı ekleme sürecidir. Yeni işemler “bloklar” olarak adlandırılan gruplar halinde yaklaşık 10 dakikada bir eklenir.
Bitcoin madencisi olabilmek için önce bir bilgisayar ve GUIMiner gibi bu bilgisayarda çalıştıracağınız madencilik yazılımına ihtiyacınız var. Bu program karmaşık matematiksel hesaplamalar yapmak için bilgisayarın kaynaklarını kullanır.
Herhangi bir madenci matematik sorununun çözümünde başarılı olduğunda yeni bir blok oluşturur ve “blok ödülü” olarak bilinen belirli sayıda Bitcoin alır.
Her 210 bin blokta ya da kabaca dört yılda bir blok ödülü yarıya düşürülür. 2009’da bu ödül 50 Bitcoin’di ve 2014’te ise yarıya indirilerek 25 Bitcoin oldu.
Ancak kişisel bilgisayarlarda madencilik yapmak, Bitcoin’in ilk yıllarında mümkün olan bir şeydi. Ağ gittikçe çok rekabetçi bir hal aldığından kar elde etmenin tek golü özel bir donanım kullanmak.
Sadece Bitcoin madenciliği için üretilmiş olan cihazlar piyasaya sürülmeye başlandı. ASIC adı verilen bu cihazlar ilk olarak 2013’te ortaya çıktı.
Bu gibi özel ekipmanların varlığına rağmen madenciler için durum aslında daha da kolaylaşmadı çünkü her geçen gün bu cihazların daha üst sürümleri, yani daha verimli ve gelişmiş olanları üretildi. Bu cihazlar daha fazla elektrik tükettiğinden faturalar da bir o kadar kabardı.
Günümüzde madencilik amacıyla tasarlanan cihazlar üreten birçok önde gelen şirket var. Bunların başında Bitfury ve Bitmain yer alır. Öte yandan bu cihazlara ikinci elini alarak da sahip olabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse madenciler, geçerli işlemleri doğrulamak, blok halinde paketlemek ve matematiksel problemleri çözmek için donanımlarını kullanırlar ve doğru bir çözüm elde ettikten sonra Blockchain’e yeni bloklar eklerler.
Herhangi bir faaliyette olduğu gibi madencilikte de uzak durulması gereken bazı önemli noktalar var. Genellikle yeni başlayanlar tarafından yapılan bazı hatalara göz atarsak:
1- Madenciliğe ciddi bir hazırlık yapmadan başlanılmamalı. Oldukça rekabetçi bir alan olduğundan karlı madencilik kapsamlı bir planlama ve hazırlık gerektirir. Çalışan donanımların masrafları ve kar oranları iyi hesaplanmalı. Buu yapmadan sadece cihaz alımına odaklanmış ve oldukça pişman olmuş pek çok örnek mevcut. Ekipmanları ile madenciliği karlı bir şekilde sürdüremediklerini fark ettikten sonra genellikle aldıklarından çok ucuz fiyatlara bu ürünlerini satarlar.
2- Eğer yeterli donanımı sağlayacak kadar maddi gücünüz yoksa madencilik için en moda olan coin’leri tercih etmemelisiniz. Bu coin’ler, çok bilindik olduklarından rekabet alanı daha geniştir.
3- Bilgisayarınıza iyi bakmalısınız. Madencilik, bilgisayarın işlemcilerine büyük bir yük getirir ve bu işlemciler her zaman tam kapasitede çalışır. Dolayısıyla donanım arızaları riski her zaman vardır. Donanım arızalarından kaçınmak için dikkatli olmalısınız.
Son olarak madencilik zor ama karlı bir iş. Denemek istiyorsanız iyi şanslar dileriz.
Bitcoin madenciliği için yeterli donanımı sağlayacak maddi güce sahip değilseniz bunu sizin için yapabilecek olan şirketler var. Bu şirketler, genellikle büyük bir alanda sayısız cihazlarla birlikte madencilik faaliyeti yürütürler. Aylık ya da yıllık bir abonelik ücreti ödeyerek ödediğiniz ücret karşılığında kendiniz için Bitcoin ya da başka bir coin çıkarılmasını isteyebilirsiniz. Tabii dikkatli olmanızda yarar var. Bitcoin bulut madenciliği yapan şirketlerin pek çoğu güvenilir olmayabiliyor. Sizin için Bitcoin madenciliği faaliyeti yapıldığından emin olmanız gerekiyor.
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Leave a Comment