Bitcoin madenciliği için gereken enerjinin ne şekilde sağlandığının yoğun şekilde tartışıldığı şu dönemde, nükleer enerjinin de daha çok alan kazanmaya başlaması dikkat çekiyor.
Madencilik şirketi Compass Mining, temiz ve ucuz enerji elde etme amacıyla, nükleer fizyon girişim şirketi Oklo ile 150 megawatt enerji alımı içeren 20 yıllık bir anlaşma imzaladı.
Oklo reaktörlerinin 2023 ya da 2024 yıllarında yerleştirilmeye başlayacağını belirten Compass CEO’su Whit Gibbs, harcamaların şu anki enerji kaynaklarından ciddi şekilde daha düşük olacağını söyledi. Gibbs ayrıca, son dönemde nükleer enerji konusundaki kaynağıyla önplâna çıkan Miami şehriyle de görüşmeler yaptıklarını belirtti.
Oklo’nun da, yüzlerce megawatt üreten büyük ve geleneksel reaktörler yerine, 1 ilâ 10 megawatt arasında elektrik enerjisi üreten mini nükleer reaktörler inşa etmeyi plânladığı belirtildi. Oklo şirketi kısa süre önce Idaho Ulusal Laboratuvarı’nda 1,5 megavatlık bir tesis için başvurmuştu ve şu anda da ek uygulamalar üzerinde çalışıyor.
Hatırlanacağı üzere nükleer enerji şirketi Energy Harbour da, Ohio’da Bitcoin madenciliği için Standard Power firması ile 5 yıllık bir sözleşme imzalamıştı. Pensilvanya’da bir nükleer enerji sanrali bulunan Talen Energy de, buraya bir Bitcoin madencilik teçhizatı kurmak istediğini açıklamıştı.
Bilindiği üzere Compass şirketi, bireysel yatırımcıların hem madencilik cihazı almasını sağlıyor hem de onlara bu cihazları çalıştırma yani hosting hizmeti sunuyor. CEO Gibbs ayrıca, madencilik ağının elde ettiği enerjinin tümünün karbon salınımı olmadan elde edilmesini amaçladıklarını da söyledi.
Compass şu anda üçüncü taraf şirketlerin tesislerini kullanıyor. Dolayısıyla bu şirketler istedikleri şartlardaki enerji anlaşmalarını Compass ve müşterilerine dikte edebiliyorlar. Konuyla ilgili konuşan Gibbs, “Tesisin masrafı kilowatt/saat başına 0.030-0.035 dolarken, bu şirketler nedeniyle Compass müşterileri 0.055-0.065 dolar aralığında bir fiyattan ödeme yapmak durumunda kalıyorlar. Ancak şimdi yaptığımız bu nükleer enerji anlaşmasıyla, güç masrafları 0.02-0.04 dolar arasına inecek” dedi.
Oklo CEO Jacob DeWitte de, zamanla sadece Bitcoin madenciliği için çalışan reaktörlere geçmeyi düşünebileceklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Geleneksel ve büyük reaktörler inşaa etmek şu an çok karmaşık gelebilir ancak hala en ucuz enerji elde etme yolu bu… Maliyet ve sürdürülebilirlik açısından düşündüğünüzde, enerji üretmek için fizyon, yaşam döngüsü boyunca en az malzemeyi gerektiriyor”
Ona karşı çıkan British Columbia Üniversitesi’ndeki bir fizikçi olan M. V. Ramana ise nükleer santrallerin tipik olarak yaklaşık 15 milyar dolara mal olduklarını, daha küçük reaktörlerin inşası daha az maliyetli olsa da, orantısal olarak daha pahalı olma ihtimallerinin de olduğunu belirtti.
Dolayısıyla nükleer enerjinin Bitcoin madenciliğindeki rolü uzun süre tartışılacak gibi gözüküyor.
ABD'de ocak ayında başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Trump'ın…
Geçtiğimiz hafta 99.500 dolara kadar sert bir yükseliş yaşayan Bitcoin'de bu hafta düşüşlerle başladı. Fiyat,…
Eylül ayında cezaevinden çıkan ve Dubai'ye geri dönen Changpeng Zhao, kripto para dünyasındaki meme coin…
Son dönemde birçok listeleme yaptığı gibi liste dışı bırakma adımı da atan Binance borsası 5…
Binance borsası, BNB tutan kullanıcıları için ödül olarak dağıtacağı coin'lerden ikincisini açıkladı. Thena (THE) resmen…
Binance geçtiğimiz hafta duyurulan BFUSD adlı kripto parasını yarın resmen kullanıcılarına sunmaya başlayacağını açıkladı. Binance…
Leave a Comment