Haberler

Kraken yöneticisi: Bitcoin, bir süper döngüde olabilir

Dünyanın en büyük borsalarından ABD merkezli Kraken’in yöneticisi Dan Held Bitcoin’in son yükselişini değerlendirdi. 17 Aralık’ta yeni rekor kıran ve o günden bu yana adeta durmadan basamakları çıkan en büyük kripto paranın şu an içinde bulunduğu döngünün farklı olabileceğini belirten Held, “Bitcoin bir ‘Süper döngü’ye girmiş olabilir” dedi.

Twitter’ı aktif şekilde kullanan ve Bitcoin ve kripto para dünyasındaki gelişmeleri yorumlayan Held’in değerlendirmeleri şu şekilde:

Bitcoin neden bir ‘Süper Döngü’ye girmiş olabilir…

Açıkçası bu dönem çok farklı: Kovid, Btc için ‘Altın 2.0’ yorumları, kurumsal firmaların alımları ve artık kullanım kolaylığı yeni bir döneme girmemizi sağladı. Bitcoin normal boğa/ayı gidişatını bozdu ve bence bir Süper Döngü’ye girdi.

Muhtemelen çoğunuz Bitcoin’i 2013 ya da 2017 yılında duydunuz. Arkadaşlarınız ve aileniz yüksek fiyat dalgalanmalarından bahsedip durdular. Bitcoin’in piyasa döngüsü 4 yılda birdir ve arz azalmasıyla birlikte birçok hipotez yeni döngülerin her 4 yılda daha da tetiklendiğini belirtir.

Arzın azalması ve talebin artmasıyla fiyat da yükselere gider. Aslında biz buna ‘Bitcoin’in viral pazarlama taktiği/döngüsü’ diyebiliriz. Satoshi ise bunu kısa şöyle açıklıyor: ‘Kullanıcı sayısı arttıkça coin başına değer de artıyor. Değerin artması daha çok yeni kullanıcıyı çekiyor ve döngü bu şekilde oluşuyor. Satoshi bunu Bitcoin fiyatı 0.01 dolar bile değilken yazdı. Aşağıdaki grafikte de gördüğünüz gibi Bitcoin fiyatı ve noktalarla gösterilmiş ödül yarılanmaları var. Gördüğünüz gibi her yarılanmadan sonra bir boğa döngüsüne girmişiz.

Ancak bu döngü farklı…

Bitcoin’in bizlere neden gerekli olduğunu anlatan zemin daha önce hiç bu kadar sağlam olmamıştı. Aslında anlatı tek ama herkes için her yerden Bitcoin almak da hiç bu kadar kolay olmamıştı. Bitcoin tohumları 2008 ekonomik krizinde ekildi. Büyük makro boğa koşusunda çiçek açmaya başladı. 2008’den 2020’ye geleneksel finansal piyasalar küçük düzeltmeler yapsalar da resesyon görmediler.

Koronavirüs gelinceye kadar…

KOVİD gelince piyasalar çöktü. Bu Bitcoin’in ilk gerçek sınavıydı. Herkes ‘Bitcoin’i alanlar sadece Hodler’lar mı olacak?’ diye soruyordu. ‘Dünya yanarken Bitcoin sıfıra mı gidecek?’

Tüm piyasalar ve varlıklar tasfiye olurken Bitcoin bu krizden kurtulmayı başardı ve 2020’nin sonlarında doğru 24 bin dolara geldi ve burayı da aştı. Bitcoin toparlanırken dünyanın dört br yanındaki devletler ise benzeri görülmemiş şekilde para bastılar. ‘Benzeri görülmemiş’ derken bunu gerçek anlamda, finansal tarih bakımından söylüyorum. Geleneksel finansal sistemi desteklemek için 10 trilyon dolar basıldı. Bu da devletlerin kendi paralarını devalüe etmesi demek ki Bitcoin tam da buna karşı koruma sağlamak için üretildi. Çoğu insan deprem gerçekleşinceye kadar deprem sigortası yaptırmaz ama sonrasında sigorta şirketlerine akın ederler.

Bitcoin, hükumetinize ve bankanıza güvenemeyeceğiniz anlarda elinizdeki değeri saklamanız için özel olarak yaratıldı. 2008 finansal krizi gibi dönemler çok fazla başımıza gelmez. Koronavirüs tüm dünyanın ilgisini Bitcoin’e çekti. Bu yüzden kurumlar da onu almaya başladılar.

Kurumsal çılgınlık burada…

2017’de kurumsal ilginin geleceği söyleniyordu. Bu yanlış değildi ama o dönem için de erkendi. KOVİD geldiğinde kurumlar artık değerlerini saklayacakları güvenli bir liman arıyorlardı. Objektif olarak konuşacak olursam Bitcoin, altından daha iyi bir değer saklama aracı… Portföy oluşturulmak istendiğinde birim başına risk geri dönüşü sağlamada da Bitcoin, korele olmayan bir varlık konumunda. Bugün kurumlar 100 trilyon dolardan fazla varlık yönetiyorlar.

Sadece son 4 ayda Bitcoin’in Altın 2.0 olduğunu belirten kurumlar ve trade efsaneleri şunlar:

Fidelity
– JP Morgan
– Bloomberg
– Deutsche Bank
– Citibank
– Jefferies
– Blackrock
– Guggenheim
– AllianceBernstein
– Bill Miller
– Mass Mutual
(ve daha fazlası)

2017 yılında Bitcoin’in ‘Altın 2.0’ olduğu yorumları yine yapılıyordu ancak o zaman buna karşı tezler de çok fazlaydı. ICO’lar, Ethereum’un bir dApp platformu olması, Bitcoin çatallanmasından oluşan Bitcoin Cash’in ucuz PayPal olma hedefi…

Hem dApp hem de ‘ucuz PayPal’ anlatımları, hedefleri başarıya ulaşmadı. Şu anda Bitcoin’in ‘Altın 2.0’ anlatısı tek başına kaldı ve yolund gidiyor. İlgi çekiyor, talep alıyor.

Ayrıca tüm bunlara ek olarak 2017’de kadar Bitcoin’i anlatan çok fazla içerik yoktu. 2017 boğa koşusu sonrasında ise coin sevmeyenleri, Bitcoin’cilere döndüren inanılmaz bir içerik akışı sağlandı. 2013 ve 2017 boğa koşularında göreceli olarak Bitcoin almak da kolay değildi. Genellikle bir banka havalesi göndermeniz ve sipariş defterinin nasıl çalıştığını anlamanız gerekirdi. Şu anda ise Bitcoin’i PayPal veya Robinhood gibi geleneksel aracı kurumunuzla satın alabiliyorsunuz.

Bitcoin tam da bugünler için oluşturuldu. Artık onu anlamak ve çeşitli platformlardan onu almak çok daha kolay.

Peki, ya dünyanın yüzde 0.01’inden yüzde 1’ine ulaşan bir kalabalık Bitcoin alırsa?

Ya kurumlar tarafından yönetilen 100 trilyon doların bir kısmı değer korumak için Bitcoin’e geçerse?

Keisnlike 20 bin dolardan 100 bin dolara çıkmaz. 20 bin dolardan 1 milyon dolara çıkar ve daha sonra küçük döngüler yaşar. Belki de bu, son büyük döngü…

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Aynı Bitcoin balinası, HBO fragmanının yayınlandığı gün tekrar ortaya çıktı

Bitcoin'in 2009'da piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra madencilik yoluyla çıkarılan 3 milyon doların üzerindeki…

5 Ekim 2024

PayPal’ın sabit coin’inde “tombul parmak” şüphesi: Bir anda 5 katına çıktı

Akşam saatlerinde PayPal USD'nin (PYUSD) fiyatında dikkat çekici bir hareketlilik görüldü. OKX borsasında fiyat, dakikalar…

4 Ekim 2024

Binance’ten GDV (RWA) raporu: “Patlama yaşanıyor”

Binance borsası Gerçek Dünya Varlıkları (GDV'ler-RWA'lar) konusunda önemli bir rapor yayımladı. Özellikle BlackRock ve Franklin…

4 Ekim 2024

ABD’de istihdam ve işsizlik verileri açıklandı: Beklenenden çok daha yüksek geldi

ABD'de tarım dışı istihdam rakamı 254 bin olarak açıklandı. Beklenti 150 bindi. %4.2 olarak beklenen…

4 Ekim 2024

Coinbase’den izinsiz sabit coin’ler için liste dışı kararı

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Coinbase, Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki hizmetlerinde MiCA kapsamına…

4 Ekim 2024

Pantera Capital, kripto ve ABD seçimlerini değerlendirdi: “Fark etmez”

Tüm dünya Ortadoğu'daki sıcak gelişmelere kilitlenmişken, ABD seçimlerine ise 1 aylık süre kaldı. 5 Kasım'daki…

4 Ekim 2024