Kripto para birimlerinin vergilendirilmesi uzun zamandır tartışılıyor ancak bazı ülkeler bu konuya diğerlerinden çok daha fazla özgürlükçü yaklaşıyor.
Kripto paraların vergilendirilmesi uzun zamandır tartışılıyor. Son zamanlarda ülkeler bu konuya daha ciddi şekilde eğiliyor. Bazı ülkeler baskıcı bir yaklaşım sergilerken sayıları çok fazla olmasa da bazı ülkeler de daha iyi bir benimseme ve inovasyon için konuya değişik bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar.
Peki bu ülkeler hangileri? İşte kripto para dostu olarak nitelendirilebilecek o 9 ülke:
Belarus kripto paralara şu anda deneysel yaklaşıyor. 2018 Mart’ında kripto paralarla ilgili çıkan yeni yasa kişilerin ve kurumların 2023’e kadar kripto para alım ve satımında vergiden muaf tutulmasını sağladı. Bu tarihte yasa yeniden görüşülecek. Aynı yasaya göre madencilik de kişisel bir yatırım sayılıyor ve buradan elde edilen kazançlar vergiden muaf tutuluyor.
Ülke son zamanlarda P2P kripto ticareti seviyesinde Doğu Avrupa’da üçüncü, küresel olarak da 19. sırada yer alıyor.
Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip ülkesi Almanya, kripto paralara değişik bir yaklaşım sergiliyor. Ülkede Bitcoin, emtia, hisse senedir ya da döviz gibi değil, özel bir para olarak görülüyor. Alman vatandaşları ne kadar olduğuna bakılmaksızın tuttukları herhangi bir kripto para için vergiden muaflar. Satıştan elde edilen kâr da 600 euroyu geçmediği sürece yine vergi ödenmiyor.
Ancak kripto para sayesinde para kazanan ve gelir elde eden bir kurumsanız, tabii ki kurumlar vergisi ödüyorsunuz.
Kendi içinde teoride özerk olan Çin’e bağlı idari bir bölge olan Hong Kong’da, bu yılın başlarında kripto paralarla ilgili bir vergi mevzuatı yayınlansa da tartışmalar sona ermedi. Konuyla ilgili olarak yasayı açıklayan, küresel bir kripto para hizmet şirketi olan PwC’de yönetici olan Henri Arslanian’a göre kriptoların vergilendirilip vergilendirilmeyeceği onların kullanımlarına bağlı:
“Kripto para eğer uzun vadeli yatırım amacıyla alındıysa bundan elde edilen kârdan vergi alınmaz. Bu durum tabii ki kurumlar için geçerli değildir”
Malezya’da kripto para birimleri sermaye kazancı vergi kanunu için yeterli olmadığı gerekçesiyle, dijital paralar için vergi ödenmiyor. Bu paralar resmi kurumlar tarafından yasal ödeme sistemi ya da yasal bir varlık olarak da şu an için kabul edilmiyor.
Yasanın her an değişebileceği belirtilen ülkede kripto para işlemleri üzerinden kâr elde eden kurumlar ise birçok ülkede olduğu gibi vergi ödüyorlar. 2018 yılında Malezya Vergi Dairesi’nin başındaki Mohamad Fauzi Saat, 2020 sonu itibariyle kripto paralarda vergi ödenmesi konusuyla ilgili bir yol haritası hazırlanacağını belirtmişti.
Blokzincir adası da denilen Malta’da Bitcoin, hesap birimi, değişim aracı ve değer saklama aracı olarak görülüyor. Ülkede uzun süre elde tutulan dijital paralar için vergi alınmıyor ancak günlük trade’ler hisse senedi ya da kâr payı satışı olarak görüldüğü için yüzde 35 ticari gelir vergisi alınıyor. Ancak bu rakam da Malta sistemi altında mevcut olan “yapılandırma seçenekleri” yoluyla bu yüzde 5 ilâ sıfır arasında azaltılabiliyor.
Malta’nın 2018’de yayınlanan mali yönergelerinde Bitcoin; kâr payı, faiz ya da primlere eş değer olan finansal token’lardan ayrı tutuldu. Bu token’lar bir gelir olarak kabul ediliyor ve vergilendiriyor.
Portekiz dünyadaki en büyük kripto para dostu ülkelerden bir tanesi… 2018’den bu yana bireylerin kripto para satışlarından elde ettiği kârlar vergiden muaf… Kripto para trade etmek ise gelir sayılmıyor. Ülkede elde edilen gelirlerden yüzde 28 vergi alınıyor. Ancak ödeme olarak dijital para kabul eden şirketler ve hizmet sağlayıcılar vergiye tâbîler…
Singapur’da sermaye kazancı vergisi yoktur, bu nedenle kripto para birimine sahip olan kişiler veya şirketler bunun için vergi ödemezler.
Ancak ülkedeki şirketler ödeme olarak kripto para kabul ediyorsa ya da ana işleri kripto para alım-satım işlemleriyse vergi ödemek zorundalar.
Singapur’da Bitcoin gibi ödeme token’ları yasal para yerine “maddi olmayan mülk” olarak görülüyor ve kripto para biriminde ödeme, mal ve hizmetlerin vergilendirildiği bir takas ticareti oluşturuldu ancak burada vergiye tâbî olan ödeme token’ının kendisi değil.
Bireyler ve şirketlere kripto paraların vergilendirilmesi konusunda farklı davranan ülkelerden biri de Slovenya…
Doğu Avrupa ülkesinde bireylerden Bitcoin sattıklarında kazanç vergisi alınmıyor ve meblağlar gelir olarak kabul edilmiyor. Bununla birlikte, kripto para birimleriyle ya da madencilik yoluyla ödeme alan şirketlerin kurumlar vergisi ödemesi gerekiyor.
Ülkede ayrıca ödeme olarak sadece kripto para kabul edilmesine de izin verilmiyor.
“Kripto Vadisi” olarak da bilinen inovasyon merkezine ev sahipliği yapan İsviçre’nin en ileri görüşlü vergi politikalarından birine sahip olması tabii ki şaşırtıcı olmaz.
Ülkede bireysel olarak yapılan kripto para trade’leri ya da yatırımları kazanç vergisinden muaf tutuluyor. Ancak madencilik ya da profesyonel trade vergiye tâbî durumda… Hatta vergi kanunları da bölgeden bölgeye değişiyor. Finansın merkezi olarak görülen orta Avrupa ülkesinde mal varlığı vergisi de mevcut. Bireyler toplam sahip oldukları kripto para ve bireyin geri kalan sahip olduğu değer için de yıllık vergi ödüyorlar.
Türkiye’de ise şu anda Bitcoin ile ilgili bir vergi düzenlemesi yok ve resmi kurumlardan şimdiye kadar herhangi bir açıklama gelmedi. Dolayısıyla Bitcoin varlıklarından vergi alınıp alınmayacağı veya alınırsa bunun hangi koşullarda olacağı şu an için belirsiz. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda yer aldığı üzere sanal varlıklarla gerçekleştirilen işlemlerin vergilendirilmesi için çalışma yapıldığı ortaya çıktı.
Uyarı: Kripto paralarda vergi dünya üzerinde hala tartışılan bir konu. Bu yazıyı okuduğunuz sırada vergilendirme düzenlemeleri değişmiş olabilir.
Kaynaklar
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Leave a Comment