Derecelendirme şirketi Weiss Crypto Ratings, Bitcoin yükselmesi için var olan nedenleri sıraladı.
Şirketin iki analisti Bruce Ng ve Juan M. Villaverde’nin Weiss’ın resmi sitesinde yer alan analizi şu şekilde:
Geçtiğimiz haftada Bitcoin için bir konsolidasyon mevcuttu. Ancak hikayenin ana hatlarına baktığımızda hikaye burada bitmiyor.
İşte Bitcoin’in yükselmesi için geçerli olan 3 sebep:
FED pandemi paniğinin ortasında yangını söndürmek için para basma yoluna gitti ve adeta hortumları açtı.
Şu ana kadar, 13 haftada 2.9 trilyonluk kağıt para basıldı. Bu da her dakikada 22 milyon dolar demek. Tatil günleri, hafta sonu, gece, gündüz dahil…
Bu atık paranın endüstriyel düzeyde çürümesidir.
Genelde insanlar kağıt paraya olan güvenlerini kaybettiklerinde altına hücum ederler. Bu kez Bitcoin’e de gidecekler. Ve zaten, ikisi de yükseliyor.
Ancak BTC altından daha iyi performans gösteriyor ve bu, sadece başlangıç gibi gözüküyor.
Birkaç hafta önce serbest fon devi Paul Tudor Jones, kendi servetinden 210 milyon dolarlık bölümle Bitcoin aldı.
Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) madencilikten yeni çıkan Bitcoin sayısından daha fazla Bitcoin alıyor. Risk girişimi sermayedarı Andreessen Horowitz, kripto startup’ları için 500 milyon dolar ayırdı.
Sadece Wall Street’teki akıllı para değil, kurumsal para da artık Bitcoin’in küçük pazarına akıyor ve bu, çok ciddi patlayıcı etkilere sebep olabilir.
Örnek olarak Bitcoin’in piyasa değeri (170 milyar dolar), ABD hisse senedi piyasalarının (37 trilyon dolar) 218’de biri… Sonuç olarak, bu piyasanın sadece yüzde 1 ya da 2’si bile kriptoya gelse, Bitcoin’in fiyatı rüyada bile görülemeyecek yerlere ulaşabilir.
Bilindiği üzere stok-akış modeli gelecek fiyatına odaklanıyor. Weiss Cryptocurrency döngü modelinden değişik bir metod kullanmasına rağmen kripto para dünyasında S2F çok büyük saygı görüyor.
Bu model, önümüzdeki 12 ayda çok vahşi ve büyük bir ralli öngörüyor.
S2F modeli bir malın arzı ne kadar az ise o kadar değerli olacağı mantığı üzerinde çalışıyor. Modelde kıtlık, yıllık üretimin, alış ve satış miktarıyla (sirkülasyondaki arz) karşılaştırılmasıyla hesaplanıyor.
Örnek olarak altının S2F rakamı 62’dir. Küresel bazda sahip olunan altının, yıllar boyu yapılan üretim ile eşleşmesi için olan sayı.
Buna karşılık gümüşte, şu anki üretim ile küresel arzın eşleşmesi 22 yıla denk gelmektedir. Burada gümüşün daha az kıt bir varlık olması onu altından daha değersiz yapıyor.
Mayıs 2020 halving’inden sonra her 10 dakikada bir, 6.25 BTC çıkarılıyor. Bu da, yeni madenlerin Bitcoin’in sirkülasyondaki miktarına eşitlenmesi için yaklaşık 56 yıl gerektiriyor.
Altında 62 olan rakamın Bitcoin’de 56 olması, iki varlığın birbirine ne kadar yakın olduğunu ancak bir o kadar da BTC’nin artık altına rakip olduğunu gösteriyor.
(Şu ana kadar her 4 yılda bir gerçekleşen halving’ler, 12 ilâ 18 ayda fiyat patlamalarının gerçekleşmesine neden oldu)
Önceki S2F tahminleri Bitcoin’in performansıyla oldukça uyumlu gitti. Halving geçmişlerini baz alırsak S2F’ye göre; 2021 yılı ortası civarı BTC fiyatının 70 bin dolara ulaşması bekleniyor.
Bu fiyatın yarısı olsa bile, şu anki varlığınız 3 katı değerine ulaşmış oluyor.
Son dönemde birçok listeleme yaptığı gibi liste dışı bırakma adımı da atan Binance borsası 5…
Binance borsası, BNB tutan kullanıcıları için ödül olarak dağıtacağı coin'lerden ikincisini açıkladı. Thena (THE) resmen…
Binance geçtiğimiz hafta duyurulan BFUSD adlı kripto parasını yarın resmen kullanıcılarına sunmaya başlayacağını açıkladı. Binance…
Donald Trump'ın başkan seçilmesi, ABD'deki finansal havayı da değiştirirken Bloomberg ETF analisti James Seyffart, yapılan…
Kripto paralar her geçen gün hayatımıza daha çok girerken, soğuk cüzdan şifrelerinin korunması da daha…
Kripto fonları geçtiğimiz haftayı 3.1 milyar dolarlık net yatırımla kapadılar. Bu rakam haftalık bazda görülen…
Leave a Comment