Coin rehberi

Bitcoin’e yatırım yapmak ne kadar mantıklı?

Bitcoin‘i derinlemesine araştırmamış çoğu kişi ilk olarak bu dijital para biriminin oynaklığından dem vurarak yatırım yapılamayacağını öne sürer. Bunu söylerken elbette ki teknoloji devlerinin hisselerinin geçmişte yaşadığı dalgalanmaları bilerek ya da bilmeyerek ıskalarlar.

Cointelegraph’ta yayınlanan bu yazıyla size neden dijital para birimlerinden korkmamanız gerektiğini anlatacağız. Öncelikle “risk” tanımıyla başlayalım.

Risk

Investopedia’ya göre Risk, bir yatırımın gerçek getirisinin beklenen getiriden farklı olması ihtimalini içeriyor. Risk, aynı zamanda yatırımın bir kısmını veya tamımını kaybetme ihtimali. Bir hisse senedi portföyü oluştururken genellikle Blue Chip olarak adlandırılan hisseler tercih edilir. Çünkü bu hisseler nispeten daha az risklidir. Blue Chip, uzun yıllardır faaliyet gösteren, büyük, köklü ve mali açıdan sağlam şirketlerin hissesidir.

Peki Bitcoin, Blue Chip olarak adlandırılabilir mi? Gelin birlikte görelim.

Piysada değeri büyük

Bitcoin’in piyasa değeri; Caterpillar, FedEx, BlackRock Inc ve diğer pek çok tanınmış hisse senedinin piyasa değerine oldukça yakın bir konumda: 68 milyar Dolar. Yani piyasa büyüklüğü açısından Blue Chip’e uyuyor.

Uzun ömürlü olma

İlk Bitcoin’in piyasa sürülmesinden bu yana tam 8 yıl geçti. Pek çok kişi bu yolculuğun bu kadar uzun süreceğini ummadı. Bitcoin’in ölüm ilanı birileri tarafından sürekli yazılıyor olsa da her geçen yıl güçlenerek büyüyor.

Ünlü blogger ve finans uzmanı Joshue M Brown, bir blog yazısında şöyle yazmıştı:

“Bitcoin eğer tamamen saçmalık olsaydı çoktan ölmüş olmalıydı ancak onca saldırı, çalınma, arıza ve çökmelere rağmen hala ayakta.”

Bitcoin ve diğer dijital para birimleri sadece teknoloji meraklıları ile sınırlanmış durumda değil. Birleşmiş Milletler, Ethereum Blockchain’ini Suriye’ye insani yardım göndermek için kullandı.

Avrupa ve Asya’da bulunan çeşitli merkez bankalarının kripto para birimlerini kullanmayı düşündükleri belirtiliyor.

IBM, Blockchain teknolojisini kullanarak tehlikeli gıdaların önüne geçmek için Nestle, Unilever ve Walmart ile işbirliği yapıyor. Bunların dışında birçok şirket, Blockchain teknolojisini farklı amaçlarla kullanmayı planlıyor.

Japonya, dijital para birimlerini benimsemek konusunda öne çıkan ülke. Bu yılın Nisan ayında Bitcoin’i resmi bir ödeme yöntemi olarak kabul etmişlerdi. Japonya’nın ardından daha pek çok ülkenin de aynı yolu izleyeceği ifade ediliyor. Bu nedenle dijital para birimleri, kalıcı olma yolunda hızla ilerliyor. Gelecekte daha geniş bir kullanıcı tabanına sahip olma ihtimali oldukça yüksek.

Oynaklık

 

Bitcoin’in oynaklığı, geleneksel yatırımcılar için endişe kaynağı olmuştur. Yukarıda yer alan grafikte, Bitcoin’in kullanıcı sayısı arttıkça oynaklığının da azaldığı açıkça görülüyor. Daha fazla kurumsal yatırımcının işin içine girmesiyle önümüzdeki yıllarda oynaklığın daha da azalması mümkün.

Öte yandan birçok insan dijital para birimlerinin bir balon olduğunu söylüyor. Belki bu bazı dijital para birimleri için kabul edilebilir ancak hepsi için geçerli olduğunu söylemek büyük haksızlık olur.

Herhangi yeni bir teknolojinin kabullenmesi zaman alır. Finans uzmanı Gordon Scott, Amazon’un ilk yıllarını Bitcoin ve Ethereum’un ilk yıllarıyla karşılaştırdı ve şöyle bir tablo ortaya çıktı:

 

Görüldüğü gibi, yeni teknolojiler, halk yavaş yavaş onu kabul ettiğinde ve önemini anladığında dikey bir şekilde ilerliyor. Tabii ki sürekli olarak bu dikey seyir gözlenmeyecek. Aralarda düzeltmeler de yaşanacak fakat nihayetinde Amazon’da olduğu gibi yükseliş eğilimi sürecek.

Bugünkü Amazon grafiğine baktığınızda 1999 yılında fiyat oldukça ucuz görünüyor. Benzer şekilde, birkaç yıl sonra bugünün Bitcoin fiyatına bakıldığında aynı durumun yaşanması bekleniyor.

Büyük yatırımcılar da Bitcoin alıyor mu?

Ünlü milyarder Mike Novogratz, net yatırımlarının yüzde 10’unun dijital para birimlerinde olduğunu söyledi. Ayrıca o bunu, “Hayatının en iyi yatırımı” olarak niteledi.

Efsanevi yatırımcı Bill Miller da Bitcoin’e yatırım yapan isimlerden. Daha bu isimler gibi birçok büyük yatırımcı portföylerinin bir kısmını Bitcoin’e ayırdı.

Bitcoin, risksiz bir yatırım mı?

Hayır. Tüm yatırımlarda olduğu gibi dijital para birimleri yatırımlarında da çeşitli riskler bulunuyor. Kolay para kazanmanın cazibesine kapılmayın. Geleceği olan, güçlü bir teknoloji ile desteklenen popüler dijital para birimlerine yatırım yapın. Tüm paranızı dijital para birimlerine yatırmamak iyi bir tercih olabilir. Parayı sadece risk iştahınıza ve hedeflerine göre ayırın.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Bitcoin’e yatırım yapılmalı mı yoksa riskli görerek kaçınmalı mı? Düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşın.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

SUI, Franklin Templeton ile ortaklık kurdu

Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…

22 Kasım 2024

ABD mahkemesinden kripto lehine karar: SEC’nin istediği olmadı

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…

22 Kasım 2024

6 dolardan Ether alan balina ilk kez satışlara başladı: 220 milyon dolarlık satış

Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…

22 Kasım 2024

Bitcoin ağı meme coin’leri de yükselişte: Binance listelemesi iddiası

Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…

22 Kasım 2024

Coinbase daha fazla altcoin listeleyecek: Meme coin’ler de geliyor

ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…

22 Kasım 2024

Bitcoin 100 bin dolara giderken, ETF’lere milyar dolarlık giriş

ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…

22 Kasım 2024