(ÖZEL) – Blockchain teknolojisi hayatın her alanına girmeye hazır. Ortaya konulan bir sistem, kurbanlıklarda bile Blockchain teknolojisinin getirdiği faydalardan yararlanılabileceğini gösteriyor.
Türkiye’de bugün itibari ile Blockchain teknolojisi üzerine birçok patent alınmış durumda. Bu patentlerin ezici çoğunluğu ise Turkcell’e ait. “Birçok” derken elbette ülke olarak yeterli sayıda patent sahibi olduğumuz anlaşılmamalı. Küresel çapta alınan Blockchain patentlerine bakıldığında yüzde 1’lik dilimde bile değiliz.
2019 verilerine göre, Çin’in bu konuda ezici bir üstünlüğü var. Yüzde 60 ile en büyük pay Çin’de ve Blockchain patent alanında en çok başvuruyu Çinliler yapıyor. Onu yüzde 22 ile ABD, yüzde 6 ile Japonya, yüzde 5 ile Güney Kore, yüzde 3 ile Almanya takip ediyor. Finlandiya, Antigua ve Barbuda, İrlanda ve İsveç’in her birinin ise yaklaşık olarak yüzde 1’lik bir payı var.
Türkiye’de Turkcell’in diğer farklı konuların yanında kurbana özgü bir Blockchain patent başvurusu da var.
2018 yılının Aralık ayında yapılan patent başvurusu “Bir Kurban Bağışlama Sistemi” üzerine. Söz konusu buluş, şöyle özetleniyor:
“Bu buluş, bir sunucu aracılığıyla kurban bağışı talebinde bulunan kişilerin bilgileri kontrol edilerek kurbana ihtiyacı olup olmadığını tespit eden, kurbana ihtiyacı olan kişilerin bilgilerini blok zincir ağı üzerinde depolayan ve bağış yapmak isteyen bir kişinin sunucu üzerinden görüntülediği kurban bilgilerinden birini seçerek bağış yapmasını sağlayan bir sistem ile ilgilidir.”
Bu sistem, esasında kurban bağışının gerçekten ihtiyaç duyan doğru kişilere ulaştırılmasını amaçlıyor. Blockchain teknolojisi, buradaki güven problemini çözüyor. Sistemde çifte bağış ihtimali ortadan kaldırılırken aynı zamanda da bağışçı ve bağışı alanı fiziksel olarak bir araya getirmeyerek oluşabilecek mahcubiyet duygusunun da önüne geçiyor. Başvuru dosyasında ödemelerde kredi kartı gibi artık gelenekselleşmiş ödeme yöntemlerinin yanı sıra kripto paraların da kullanılabileceği belirtiliyor. Ek olarak Blockchain tabanlı bu sistemde kurbanın fiziksel bilgisi, uygunluk belgesi gibi verilerinin de güvenilirliği sağlanıyor.
Wellgistics, XRP’yi ödeme ve rezerv aracı olarak benimseyerek sağlık sektöründe hızlı ve düşük maliyetli işlemler…
Diem projesinin ardından yeniden kriptoya yönelen Meta, içerik üreticilerine yapılan ödemelerde stabil coin kullanarak verimliliği…
Eski BitMEX CEO’su Arthur Hayes, küresel likiditenin Hazine Bakanlığı tarafından şekillendirildiğini savunarak, Bitcoin’in 2028’e kadar…
Standard Chartered yöneticisine göre artan kurumsal ilgi ve ETF girişleri, Bitcoin’i yeni rekorlara taşıyabilir. Banka,…
CryptoQuant’ın yaptığı paylaşıma göre Ethereum, 2019'dan bu yana ilk kez Bitcoin karşısında aşırı değersiz seviyelerde.…
OCC, ulusal bankaların müşterileri adına kripto alım satımı yapabileceğini açıkladı. Yeni karar, bankalara kripto hizmetlerinde…
Leave a Comment