Eski komedi yazarı ve internet girişimcisi John Hargrave’in yeni kitabı, Blockchain milyonerlerinin para kazanma stratejilerini anlatıyor.
Yayıncılık şirketi Ziff-Davis, 1999 yılında teknoloji birimi ZDNet’i borsaya sürünce, orada çalıştığı için aynı zamanda hissedar olan Hargrave bir gecede milyoner oldu. Hargrave milyoner olurken sonraki yıl dot-com balonu patlayınca da bütün servetini kaybetti.
Hargrave’in bugün yayınlanan yeni kitabı “Blockchain for Everyone: How I Learned the Secrets of the new Millionaire Class”, onun Bitcoin ve Blockchain üzerine büyük bir bahis oynayarak yeniden servet kazanma arayışını ayrıntılarıyla anlatıyor.
Önce pazarlama işleriyle ilgili bir şirket olan Media Shower’a yatırım yapan ve oranın CEO’su olan Hargrave, daha sonra bu şirketi bir Blockchain şirketine dönüştürmeye çalıştı.
İşte Hargrave’in kripto para sektöründe başarılara imza atan insanlardan öğrendiği bazı şeyler:
Hargrave, Winklevoss ikizleriyle ilgili şunları söylüyor:
“Onlar sadece satın almadılar, inandılar da. Mark Zuckerberg’i dava ederek kazandıkları parayı Bitcoin’e yatırdılar. Sadece satın almadılar, ellerinde tuttular. Pazar ne zaman çalkalansa satmayıp beklediler. Hatta ‘Sparta’lılar satmaz’ şeklinde bir mottoları var.”
Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’den övgüyle bahseden Hargrave’in onunla ilgili söyledikleri ise şöyle:
“En başarılı kripto para kazananları, yatırımcılar değil mucitlerdir. Mesela Vitalik Buterin’i düşünün. Blockchain’i sadece Bitcoin için kullanılabilecek bir şey olarak görmedi, merkeziyetsiz uygulamaları (dApps) düşündü ve Blockchain’in gelişimi için Ethereum’u icat etti. Bunu zengin olmak için yapmadı. Zaten dünyaya iyi şeyler verdiğinizde, bunlar servet olarak geri döner.”
Blockchain balinalarının artık bir şeyler yapmak zorunda olmadıklarını söyleyen Hargrave, “Yine de yapıyorlar, paralarını yeni Blockchain projelerine yatırıyorlar.” diyor.
Kitabında başarılı yatırımcıların bir Blockchain projesinin potansiyelini ölçmek için kullandıkları metriklerden de bahseden Hargrave, bunları daha da açıyor.
Bitcoin’in son birkaç yılda hisse senetlerinden çok daha iyi bir performans çıkardığını ve bunun çok önemli olduğunu belirten Hargrave, kripto paralarla ilgili en fazla bilgi sahibi kişilerin bile portföylerinin çoğunu hâlâ geleneksel hisse senetlerine ve tahvil fonlarına ayırdığını söylüyor.
Hargrave’in tavsiyesi, Blockchain’i alternatif bir yatırım olarak görmek ve pastanın küçük bir kısmını ayırmak.
Hargrave’in alım satım stratejisiyle ilgili yorumu şöyle:
“Kripto paralar sıradan olmayan düşünürler içindir. Piyasayı yenmek için bazen piyasaya karşı oynamak zorundasınız. Herkes sağ yaptığında siz sol yapmalı ve piyasadaki havayı görmezden gelmelisiniz. Tabi bu da kendi kendine düşünmeyi gerektiriyor.”
“Bu sadece bireysel Blockchain projeleriyle alakalı bir şey değil.” diyen Hargrave’e göre, akıllı yatırımcı endüstriyi bir bütün olarak ele alıyor. Hargrave, bu konuyu şöyle açıklıyor:
“Buradaki fırsat sadece bir yerde değil, her yerde. Blockchain madencileri için çip üreten Nvidia ve AMD gibi şirketlerden, Blockchain mimarisini inşa eden IBM, Cisco ve Fujitsu gibi şirketlere kadar.”
Hargrave bu konuda arkadaşı olan Blockchain News’in yayıncısı Richard Kastelein’in ona verdiği tavsiyeden şöyle bahsediyor:
“Bir topluluk oluştur ve değer katmak için yollar bul. Blockchain büyük ve açık bir alan. Bir nevi işlenmeyi bekleyen toprak gibi.”
Kaynak: Decrypt
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment