Bloomberg’in ünlü ekonomisti ve baş emtia stratejisti Mike McGlone, Mart ayı değerlendirme raporunda kripto paraların Rusya-Ukrayna savaşından avantajlı çıkabileceğini belirtti.
McGlone, “Savaş, Bitcoin ve petrol: Kriptonun yükselişi ve fosil yakıtların ölümü” başlığını verdiği yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Artan enerji fiyatları bize, teknolojiye adapte olmanın ve Kuzey Amerika’nın petrol ihraççısı statüsüne ulaşmasının faydalarını hatırlatıyor. Arz, talep, benimseme ve insanın becerisi, Bitcoin’in 2022’de ham petrole karşı üstünlüğü yeniden ele geçirdiğini gösteriyor.
Ham petrol fiyatlarındaki ciddi artışa rağmen, ABD Hazine tahvillerinin uzun vadeli getirisinin geçen yılın en yüksek seviyesini aşamaması, Bitcoin’i destekleyebilecek deflasyonist etkilere işaret edebilir. West Texas Intermediate fiyatı geçen seneden bu zamana kadar %8 arttı ancak uzun vadeli tahvil getirisi neredeyse %2.2’yle aynı kaldı.
Ukrayna’daki savaş nedeniyle borsa düşmeye devam ederse, Bitcoin karşıdan esen rüzgarlarla biraz zorlanabilir ancak 2022’de çoğu hisse senedi endeksinden daha iyi performans belirtileri göstermeye devam ediyor.
Ham petrolün 2022’deki kaybet-kaybet tarzı hareketleri Bitcoin’i önplâna çıkarabilir. Ham Petrol WTI’ın 100 doları aştığı son dönem 14 yıl önceydi. Bu yüksek fiyatın nasıl düşürüldüğüne yönelik çözümler bugünle de paralellik gösteriyor. S&P 500’ün düşüşünde izlediği yol, 2008’in başı ve finansal kriz başlangıcındaki yol ile benzerlikler içeriyor. Ukrayna’daki savaş ve yükselen ham petrol fiyatları küresel bir resesyon için bir sebep kombinasyonu oluşturuyor. Ve eğer, 2008’deki senaryo tekrar edilirse Bitcoin bazı baskılar hissedecektir. Çoğu risk varlıkları, S&P 500 hızlı şekilde düştüğünde ona birebir oranda eşilk eder ancak biz burada kripto paraların önplâna çıktığını görüyoruz.
260 günlük ortalamada 5 kat volatilite göstermesine rağmen Bitcoin, 2022’de gücünü gösterdi ve S&P 500’den 2 Mart’a kadar olan %10’luk düşüşün yarısından daha az düştü.
Bitcoin’in geleceğindeki en önemli belirsizlik ona olan benimsenmenin devam edip etmeyeceği… Ve biz şu anda en büyük kripto paranın küresel bir dijital teminat olma yolunda gittiğini ve bu süreci durduracak çok az etken olduğunu görüyoruz. İnsanlar artık ham petrolü ve likit yakıtı daha az maliyetlerle daha çok üretiyor. Onların yerini teknoloji alıyor. Bloomberg grafiğinde, Bitcoin’in azalan arzını ve Kuzey Amerika ham petrolünde tüketime karşı üretimin 2023’te %13 fazla verme ihtimalini görüyoruz.
Bitcoin 2021’deki aşırılıklardan sonra şimdi deflasyonist güçlerle zorlanıyor ancak en büyük kripto para farkını da gösteriyor. Yılbaşından bu yana yaşanan kayıplarda Nasdaq 100’ün gösterdiği düşüşün yarısından daha az düştü. Bu da Bitcoin’in küresel dijital teminat olma yolunda olgunlaştığını gösteriyor.
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…
Kripto para dünyasının "yaramaz çocuğu" Justin Sun kendisinden bir şekilde söz ettirmeyi başarıyor. Sun, 2019'da…
Leave a Comment