Haberler

Çin’deki kripto para yasakları komşu ülkelere yaradı: Cihazlar anında satıldı

Kripto para madenciliğinde Çin’in boşalttığı yerleri şu ana kadar en çok ABD, Kazakistan ve Rusya doldururken, komşu ülkeler de bu yasaklardan en iyi şekilde yararlanmasını bildiler. Özellikle Taylandlı birçok girişimci, ikinci el madencilik cihazlarını Çin’den çok daha ucuz fiyata ülkeye getirmeyi başarırken, bu makineleri kısa sürede piyasaya sattılar.

“Yaklaşık 100 bin madenci var”

Dünyanın önemli medya kuruluşlarından biri olan El Cezire’ye röportaj veren Taylandlı 30 yaşındaki girişimci Pongsakorn Tongtaveenan da bu fırsatı paraya çevirmeyi başaranlardan biri… Çin yasaklarının kendilerine yaradığını belirten Tongtaveenan şunları söyledi:

“Çinli birçok madencinin ülke dışına çıkıp, tesislerini başka yerlere taşıma şansı yoktu. Bireysel madenciler de aynı şekilde… Dolayısıyla cihazları ellerinden çıkardılar ve fiyatlar yüzde 30 düştü. Bitcoin dijital dünyanın altınıdır. Madencilik cihazı ise altın çıkaran şirketlerin hissesi gibi… Altının fiyatına göre siz de bir bölüm para kazanıyorsunuz gibi düşünebiliriz. Şu anda Tayland’da yaklaşık 100 bin madenci var”

“30 bin dolar harcadım ve 3 ayda bu parayı çıkardım”

Yine El Cezire konuşan bir Taylandlı madenci ise 1 milyon baht (yaklaşık 30 bin dolar) yatırım yapmasının ardından, madencilik sayesinde bu parayı 3 ayda çıkardığını belirtti. Bilindiği üzere Çin yasaklarının ardından ciddi şekilde düşen hash oranı, operasyonlarına devam eden diğer madencilerin çok daha fazla Bitcoin elde etmesini sağlamıştı. Dolayısıyla madenci sayısının azalması kalan madencilerin çok daha fazla para kazanmasına vesile olmuştu.

Şimdi de hedef Laos

Çin ile Tayland arasındaki ülke olan Laos’ta da Tayland kadar olmasa da ciddi bir kripto para benimsenmesi yaşanıyor. Taylandlı büyük yatırımcılar komşularındaki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. 7 milyon nüfuslu ülkede, internete erişim oranı bile yüzde 40 seviyelerinde ancak elektriğin ucuz olması bir avantaj.

Ülkede Kasım ayında komünist olan hükumet 6 şirkete madencilik için lisans vermişti. Lisans almak için devletten 1 milyon dolarlık elektrik satın alma garantisi ve yüksek bir işletme ücreti ödemek gerekiyor. Laos’ta elektrik dev barajlar vasıtasıyla üretiliyor ve çoğu ülke dışına ihraç ediliyor.

Bazı Çinli madencilerin de Laos’un ucuz elektriğinden yararlanmayı düşündükleri, operasyonlarını buraya taşımayı tartıştıkları ve böylece kendi ülkeleri olan Çin’e de yakın kalabilmeyi düşündükleri belirtiliyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Çin, kriptoya geri mi dönüyor? Sinyaller güçleniyor

Çin'in kriptoya geri döneceği iddialarının ardından bu doğrultuda sinyaller de güçlenmeye başladı. Çin Komünist Partisi'nin…

6 Ekim 2024

Buterin, aralarında NEIRO da bulunan meme coin’leri sattı

Ethereum'un ortak kurucusu Vitalik Buterin, cüzdanına gönderilen bazı meme coin'leri satarak 340 bin dolarlık ETH'ye…

5 Ekim 2024

Aynı Bitcoin balinası, HBO fragmanının yayınlandığı gün tekrar ortaya çıktı

Bitcoin'in 2009'da piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra madencilik yoluyla çıkarılan 3 milyon doların üzerindeki…

5 Ekim 2024

PayPal’ın sabit coin’inde “tombul parmak” şüphesi: Bir anda 5 katına çıktı

Akşam saatlerinde PayPal USD'nin (PYUSD) fiyatında dikkat çekici bir hareketlilik görüldü. OKX borsasında fiyat, dakikalar…

4 Ekim 2024

Binance’ten GDV (RWA) raporu: “Patlama yaşanıyor”

Binance borsası Gerçek Dünya Varlıkları (GDV'ler-RWA'lar) konusunda önemli bir rapor yayımladı. Özellikle BlackRock ve Franklin…

4 Ekim 2024

ABD’de istihdam ve işsizlik verileri açıklandı: Beklenenden çok daha yüksek geldi

ABD'de tarım dışı istihdam rakamı 254 bin olarak açıklandı. Beklenti 150 bindi. %4.2 olarak beklenen…

4 Ekim 2024