Son dönemde çalışan sayısında azaltmaya giden ve işe alımları durduran Coinbase borsasının, araştırma kolu olan Coinbase Enstitüsü önemli bir çalışma yaptı ve şu an içinde olduğumuz ayı piyasasını değerlendirdi.
Yaşanan düşüşlerin geçmişte de aynı benzerlikle görüldüğünü ve bu tür durumlarda yapılan yorumların dâhi değişmediği belirtilen raporda, kripto paraların geleneksel finans varlıklarıyla olan korelasyonunun da ciddi şekilde arttığı kaydedildi.
Coinbase’in raporunda yazılanların tamamı şu şekilde:
Son 8 ayda kripto para piyasalarının toplam değeri 2.9 trilyon dolardan 1 trilyon doların altına indi. Aslında böyle bir düşüş kripto para piyasaları için alışılmadık bir durum değil. 2010’dan bu yana, toplam kripto para piyasasının değeri çeyreklik düşüş bazında 9 kez %20’den fazla düşüş yaşadı. Bu tür hareketler tipik bir ayı piyasası düşüş ortamını yansıtır.
Kripto paralarda sert düşüşlerin olduğu her dönede medya ve uzman yorumcular iki çeşit yorumlarda bulunurlar. Bunlardan birincisi ‘Kripto öldü’ yorumudur. Bu tür konuşmacılar, genellikle bu zamanlarda kripto paraların, bireylerin büyük yükselişleri kaçırmamak için yatırım yaptıkları dev bir ponzi şeması olduğunu anlatırlar. FOMO, fiyatların düşmesiyle yerini sinir ve strese bırakır ardından da umutsuzlukla FUD’a dönüşür. Birçokları, fiyatın düşmesini ‘Balon söndü’ olarak yorumlar ve fiyatların sıfıra gittiğini belirtirler.
Yapılan ikinci tarz yorum ise ‘HODL’ anlatısıdır. Bu tarz yorumcular kripto paraları yeni ve sistemi temelinden değiştirecek olan bir teknoloji olarak görürler. Kripto kış ve yazları, bir hata ya da dolandırıcılık değil, 18. yy’daki ulusal bankalar ya da 19. yy’daki demiryolu geliştirmelerinde olduğu gibi birer doğal süreç ve özellik olarak görülür. Bunlara son örnek olarak da 20. yy’daki internet ve yapay zekanın gelişimi gösterilebilir. Yakın zaman içinde yükselişlerin yeniden başlayacağı düşüncesiyle, eldeki varlıklar tutulmaya devam edilir.
Ancak bu iki tarz yorum da bize, ne tarihsel döngüleri ne de hisse senetleri piyasalarıyla son dönemde oluşan korelasyonu açıklar. Fiyat hareketlerini anlamak için ise üçüncü bir yol var. O da piyasa verimliliği… Yani fiyatların, dijital varlıkların ileriki dönemde gitmeleri beklenen noktayı yansıtması durumu…
Kripto para piyasalarını araştırmak için piyasa verimliliği bize yardımcı olabilir.
Örnek olarak;
Piyasa verimliliği konusunda herkesin sessiz kaldığı bir konu daha var. Bu hipotezin dayandığı en önemli temellerden biri de, işlem yapılan varlık ne olursa olsun (hisse, tahvil, kripto para ya da emtia) fiyatlanma her zaman, varlığın gelecekteki beklentilerine göre olur. Örnek olarak Tesla’nın ileride çok fazla araç satacağı düşünülüyorsa fiyat artar. Tesla beklentileri karşıladığında ise fiyat artmaz. Çünkü bu beklenti, geçmişte karşılanmıştır.
Bu nedenle kripto paralarda da, gelecek beklentilerinde bir değişiklik olması durumunda, bu değişiklikler fiyatlara da yansıyacaktır.
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…
Kripto para dünyasının "yaramaz çocuğu" Justin Sun kendisinden bir şekilde söz ettirmeyi başarıyor. Sun, 2019'da…
Leave a Comment