A man walks past an electric quotation board displaying the Nikkei key index of the Tokyo Stock Exchange (L) and the current exchange rate of the Japanese yen against the US dollar (R) in Tokyo on November 14, 2016. Tokyo stocks jumped on November 14 morning as a weaker yen lifted exporters with sentiment buoyed by upbeat Japanese GDP figures and hopes for US President-elect Donald Trump's administration. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
CNBC’de yer alan habere göre dev şirketler, dünya ekonomisinin geleceğine ilişkin kasvetli bir tablo çiziyor.
İş dünyası liderleri, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı, Avrupa ve İngiltere’yi saran Brexit belirsizliği ile Japon ekonomisindeki zayıf görünümden dolayı kâr elde etmenin her zamankinden daha zor olduğunu söylüyorlar.
Bu hafta FedEx, BMW, UBS ve diğer şirketlerden üst düzey yöneticiler, üçüncü çeyrek sonuçlarını tartışırken küresel iş koşullarının kasvetli olduğunu ifade ettiler. Fitch Ratings de ayrıca bu yıl için büyüme tahminlerini önemli ölçüde düşürdü.
UBS’nin CEO’su Sergio Ermotti, Londra’daki bir konferansta yaptığı konuşmada beklenenden daha zayıf sonuçların ardından ilk çeyreği ‘yakın tarihin en kötülerinden biri’ olarak niteledi. Ermotti, yatırım bankasında gelirlerinin düşmesinin ardından 2019 maliyetlerinden 300 milyon dolar daha kestiklerini bildirdi. CEO, ayrıca yatırım bankacılığı alanında özellikle ABD dışında son yılların en zorlu koşullarının yaşandığını ifade etti.
Ermotti’den bir gün önce FedEx’ten de benzer açıklamalar gelmişti. Çok uluslu lojistik şirketi, zorlu döviz kurları ve süregelen ticaret savaşlarının bir sonucu olarak uluslararası gelirinin durgun olduğunu bildirdi.
FedEx CFO’su Alan B. Graf Jr., şirketin üç aylık mali raporunda “FedEx uluslararası gelirimizde bir önceki yılın aynı dönemine göre yaşanan düşüşte görüldüğü gibi uluslararası makroekonomik koşullarda yavaşlama ve küresel ticaretin büyüme eğilimindeki zayıflık devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Alman otomobil üretici BMW de 2019’da vergi öncesi kârının yüzde 10’dan fazla düşmesini beklediğini açıkladı. Şirketin CFO’su, küresel koşulların net bir tahmin vermeyi zorlaştırdığını söyledi.
CFO Nicolas Peter, BMW’nin son çeyrek dönem mali raporunda “Koşulların nasıl geliştiğine bağlı olarak kılavuzluğumuz ek risklere tabi olabilir; özellikle Brexit ile ilgili riskler ve uluslararası ticaret politikasında devam eden gelişmeler.” değerlendirmesini yaptı.
Samsung da küresel ekonominin kısa vadeli geleceği konusunda karamsar bir tablo çiziyor. Şirket, ekonomik büyümenin yavaşlaması, küresel ticaretteki gerginlik ve veri merkezi şirketlerinin bellek yongalarına olan talebinin azalmasından ötürü sert bir 2019 öngörüyor.
Sadece bu büyük isimler değil, FactSet’e göre S&P’de satışların yarısından fazlasını yurt dışında oluşturan tüm şirketler, 2019’un ilk çeyreğinde kazançlarında yüzde 11.2’lik bir düşüş bekliyor.
Fitch Ratings, 2019 küresel büyüme tahminini bu hafta oldukça agresif bir şekilde düşürdü fakat şirketin ekonomi ekibi, küresel durgunluk çağrısı yapmaktan kaçındı.
Ajans, dün yayınlanan raporda “Fitch Ratings’in Aralık 2018’deki son Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporundan bu yana küresel büyüme beklentileri önemli ölçüde kötüleşti.” dedi.
Fitch, 2019 için küresel büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 2.8’e düşürdü. 2020 için ise yüzde 2.9’dan 2.8’e çekti. Kuruluş, özellikle Euro bölgesinde büyüme görünümünün keskin bir şekilde zayıfladığını bildirdi. Ayrıca Çin ile geçtiğimiz yaz yaşanan döviz krizlerinin ardından Türkiye ve Arjantin liderliğindeki gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlamaya dikkat çekti.
Fitch, raporunda ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının ticaret akımlarına baskı yapmış olabileceğini ancak ticaretteki yavaşlamada temel katkının gelişen ülkelerdeki zayıf iç talep olduğunu ifade etti.
Washington ve Pekin, vergi çıkmazında kilitlendi. Geçtiğimiz yıl boyunca dünyanın en büyük iki ekonomisi, birbirlerinden ithal ettikleri mallara on milyarlarca dolarlık ek gümrük vergileri uyguladılar. Gerginlikler, küresel finans piyasalarını olumsuz etkiledi ve yatırımcı duyarlılığını kontrol altında tuttu.
Bu hafta müzakerelerdeki ilerlemelerle alakalı çok sayıda haber vardı.
Dün başkan Trump, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı vergilerin önemli bir süre devam edebileceğini söyledi fakat yakında yeni bir ticaret anlaşması ile kalkacağını umduğunu ekledi.
The Wall Street Journal, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in gelecek hafta meslektaşları ile bir başka müzakere turu için Pekin’e seyahat etmeyi planladıklarını bildirdi.
Daha sonra Brexit meselesi var. İngiltere’nin Avrupa blokundan ayrılması konusunda yaşanan kaos ve belirsizlik, küresel piyasaları etkiliyor. Bazıları İngiltere’nin bir anlaşma olmadan ayrılması halinde AB pazarındaki ayrıcalıklarını kaybederek pazara üçüncü bir ülke gibi Dünya Ticaret Örgütü rejiminin vergi sistemine göre katılma ihtimalinden korkuyor. Böyle bir durum, ağır ithalat ve ihracat vergilerinin yanı sıra sınırdaki ürünler için olası gecikmeleri de beraberinde getirecek.
Ocak ayında Adidas CEO’su, Brexit’i Avrupa ekonomisi üzerindeki potansiyel dalgalanma etkisi nedeniyle “şirketin en büyük endişe kaynağı” olarak nitelendirdi. Avrupa, Alman spor giyim üreticisinin iş hacminin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.
Bu hafta endişe yığınına Japonya da eklendi. Japon hükümeti, sanayi üretimi ve ihracattaki ani düşüş konusunda ABD-Çin ticaret savaşını suçlayarak üç yılın ardından ilk defa ekonomi değerlendirmesini düşürdü.
Birçok uzman, küresel ekonomide yaşanacak durgunluğun Bitcoin’in lehine olabileceğini düşünüyorlar.
2009’da Satoshi Nakamoto tarafından yaratılan Bitcoin, aradan geçen 10 yıl içinde küresel bir kriz ortamında bulunmadı. Bu doğrultuda beklenen küresel ekonomik krizde Bitcoin’in nasıl hareket edeceği merakla bekleniyor.
Kripto para ticaret platformu SFOX’tan analistler, dünya çapındaki bir ekonomik krizin Bitcoin’e olan talep artışını tetikleyebileceğini ifade ediyorlar. Analistler, bu argümanı Bitcoin’in genel olarak geleneksel piyasalarla korelasyon içinde olmamasına ve yatırımcıların borsa düştüğünde değeri korumak için Bitcoin’e geçme olasılığına bağlıyorlar.
Bitcoin’in bu döngüde 150 bin, ideal senaryoda ise 200 bin doları görebileceğini söyleyen Benjamin Cowen,…
Kiyosaki, ekonomik çöküş beklentisiyle Bitcoin’in 2035’te 1 milyon dolara ulaşacağını öngördü.
Richard Kim, kurucusu olduğu Zero Edge projesi için topladığı 7 milyon doların neredeyse tamamını kumarda…
OM’daki sert düşüş sonrası CEO John Patrick Mullin, yakım programı ve şeffaflık adımlarıyla yatırımcı güvenini…
Canary Capital, staking getirisi sunacak TRX spot ETF'i için SEC’ye başvurdu.
Tüm piyasaları sarsan gümrük vergisi gerilimlerinin tavan yaptığı günlerin ardından Bitcoin'in üzerindeki satış baskısı azalmaya…
Leave a Comment