Elrond, oldukça ölçeklenebilir, hızlı ve güvenli bir blok zinciri platformudur.
Elrond PoS (Proof of stake) fikir birliği mekanizmasına sahip sharding (zincir parçalara ayrılmış) akıllı sözleşmelerin çalıştırıldığı platform. Projenin Mainneti 2018 yılında aktif hale getirilmiştir. Adaptive State Sharding ile ölçeklendirilmiş ve Secure Proof of Stake firkir birliği yazılımını kullanmaktadır.
[toc]
Elrond, parçalanmış durum mimarisine ve güvenli bir Hisse Kanıtı fikir birliği mekanizmasıyla tasarlanmış dağıtık bir veritabanıdır. Diğer blok zinciri ağlarının çoğu özel donanım ve yüksek enerji tüketimi gerektirirken Elrond ortalama bilgisayarlarda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Veri ve işlem işlemeyi/aktarmayı paraleleştirme yöntemi olan sharding kullanarak Elrond’un performansı ağa katılan bilgisayar sayısıyla artacak ve giderek merkezi olmayan bir şekilde büyürken saniyede 100.000’den fazla işleme ulaşacak. Bu da Elrond projesinin vizyonunun küresel ölçeğin ötesinde, dünya dışında kullanım alanları için tasarlandığını vurguluyor.
Elrond’un vizyonuna değinmek gerekirse blok zinciri teknolojisinin finansmanı yeniden şekillendirme ve diğer endüstrilerin kargaşalarını potansiyel olarak etkileme potansiyeli etrafında büyük bir heyecan olsa da blok zincirlerinin çok geniş, ana akım talebi karşılayacak şekilde ölçeklenip ölçeklenemeyeceği konusunda anlaşılabilir bir endişe var. Örneğin, Bitcoin son derecede sınırlı bir iş hacmine sahipken Ethereum kendi ölçeklenme sorunlarıyla başa çıkmak için ETH 2.0 dönüşüm sürecindedir.
Tam bu noktada; Elrond projesinin vizyonundan bahsetmek istiyorum.
Elrond projesi, 2017 yılında Mincu kardeşler tarafından kurulmuştur. Ancak proje 2019’da duyuruldu ve Elrond başarılı testnet sürecinin ardından Temmuz 2020’de mainnet’e alındı. Benjamin Mincu, CEO olarak çalışırken Lucian Mincu, Elrond projesinin CIO’luk görevini yürütmektedir. Elrond’u kurmadan önce, bir dijital varlık yatırım fonu olan Metachain Capital’ı kurdular. Metachain Capital ve Elrond projesinin yanı sıra, ICO’lar için analitik yayınlar paylaşan ICO Market Data adlı başka bir girişimleri de mevcut. Mincu kardeşlerin iş kurma ve büyütme konusunda yetenek ve tecrübe sahibi olduklarını söylemek doğrudur. Bu sebeple, Elrond ekibi, kripto alanında oldukça donanımlı profesyonellerden oluşmaktadır.
“Bir sonraki Amazon ve Google, blok zinciri alanından çıkacak” -Beniamin Mincu
EGLD token veya diğer adıyla Elrond eGold; işlemler, akıllı sözleşmeler, ödüller ve yönetim (governance) için kullanılır.
Elrond, platformunda Secure Proof of Stake (SPoS) kullanmayı tercih ediyor. SPOS algoritması, ağın güvenliğini arttıran bir Proof of Stake algoritması türüdür.
Node adayları akıllı sözleşmeler aracılığıyla ve gerekli miktarda EGLD yatırarak sisteme kaydolur. Elrond, node’lar için bir derecelendirme mekanizması uygular. Buna “selective eligibility” adını veriyor ve seçici uygunluk kullanımı sayesinden Elrond, diğer blok zinciri protokollerinden farklıdır. SPoS kapsamında, iyi bir itibar oluşturdukları için node’lar yetkilendirilmezler. Elrond’un SPoS ile önerisi ağın güvenli ve çevre dostu olduğu demokratik ve adil bir fikir birliği modeli olduğudur.
Elrond projesinin omurgası olan Maiar, para alışverişlerinizi yapmanızı kolaylaştıran ve cep telefonunuzda güvenli bir şekilde depolanabilen bir dijital cüzdan uygulamasıdır.
31 Ocak’ta piyasaya sürülen Maiar’ı sadece bir telefon numarası veya “@herotag” olarak bilinen size ait bir “nickname” ile kullanmaya başlayabilirsiniz.
Uygulama, dünyanın herhangi bir yerinden uygulamaya sahip herhangi biriyle anında alım-satım işlemlerinizi dijital olarak yapabilmenizi sağlıyor.
Elrond Maiar cüzdanı ile kullanıcı adı, şifre ve yedeklenecek bir kurtarma ifadelerine ihtiyaç duyulmadan saniyeler içinde cüzdan oluşturmanıza izin verirken EGLD’yi ve kripto varlıklarınızı mesaj göndermek kadar kolay bir şekilde göndermenizi sağlamak için tasarlanmıştır.
Herotag özelliği ise blok zinciri dünyasına damga vuracak cinsten bir yenilik. Herotag sayesinde telefon numaranızı veya uzun herkese açık anahtarınızı paylaşmadan para gönderip veya almanız mümkün.
Cüzdan şu an için, eGold (EGLD), Binance Coin (BNB) ve Ethereum’u (ETH) destekliyor. Ancak bu kripto varlıklarının sayısının kısa sürede artacağını düşünüyorum. Yakın zamanda cüzdan üzerine gelecek DeFi modülü ve merkezsiz borsa sayesinde herkesin bankasının yanında olacağını söylemek yerinde olacaktır. Bu özelliklerle ile birlikte Elrond’un DeFi ekosisteminde yer tutmasını bekliyorum.
Elrond’un kurucuları ve yönetim kadrosu blokzinciri ekosistemindeki kurum ve kuruluşlarla partnerlik anlaşmalarını oldukça önemsemektedirler. DeFi alanından, NFT’ye kadar birçok farklı firma ve proje ile iş birliğine giden Elrond #hypergrowth100 kapsamında her gün iş birlikleri kuruyor ve böylece büyümede istikrar elde etmeyi amaçlıyor.
Bu firma ve projelerden bazıları; Samsung, Binance Smart Chain (BSC), Binance USD projesi, Chainlink, Ontology, Binance, Crypto.com, Coinbase Custody, FTX, Trust Wallet, Matic.
Elrond’un topluluklarına da fazlasıyla önem verdiğini ve etkileşimi düzenli bir şekilde artırmak için doğru stratejiler kurduğunu söyleyebilirim. Kendi deneyimlerimden yola çıkacak olursam; Türk ve global Telegram gruplarında çok hızlı geri dönüşler aldım ve sıcak kanlı bir karşılama ile tüm soru ve ihtiyaçlarım, epey hızlı geri dönüş süreleriyle karşılık buldu.
Minimum stake açılış miktarı 10 EGLD olarak belirlenmiştir. Onaylayıcı ve delegate olarak minumum 10 gün staking sürecine dahil olabilirsiniz. 3 farklı stake yönetimi bulunmaktır. Bunlar sırasıyla; Delegate Elrond, Run a Validator ve Delegation Waitlist’tir.
Elrond projesi, ekosistemini büyütmek için iyi tasarlanmış bir yol haritası izliyor. Böylelikle proje, teknik güncellemeleri ve iş birliklerini günlük olarak paylaşıyor. Elrond’un tanınırlığını artırmak için #hypergrowth100 adlı bir hashtag’i var. Örneğin Elrond, EGLD’nin hypergrowth100’ün 16. gününde Samsung cüzdanında saklanmasını sağlayan bir özelliği duyurdu.
2021 ilk çeyrek
Maiar’ın piyasaya sürülmesi (tamamlandı)
Maiar: staking, DeFi (bu yazıyı yazarken Elrond, bu Aşamayı duyurmaya hazırlanıyor)
Merkezi olmayan borsa
DeFi 2.0 modülü
İsim servisi
2021 ikinci çeyrek
Dijital kimlik
Birlikte çalışabilirlik
Elrond, Binance iş birliği kapsamında BUSD stabil kripto parasının Elrond ağında çalışacağını duyurması, uzun vadede Elrond için önemli bir gelişme. Aynı zamanda düşük transfer ücretleri ve ağda çalışacak merkezi olmayan uygulamalara verilecek %30 getiri özelliği de teşvik mekanizmalarının Elrond için ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.
Bilinen Samsung ortaklığı ve yapılan ortak iş birliği sayesinde birçok merkezi olmayan uygulama, Samsung cihazları içerisinde hazır gelebilir. Bu, Elrond’un kullanıcı tabanını genişletmesinde bir katalizör etkisi gösterebilir.
Coinbase’in EGLD’yi listelemek için incelemeye alması ve yakın zamanda ABD’li müşterilerine saklama/staking hizmetini açacağını duyurması da bir başka dikkate değer gelişme.
Coingecko’nun yayınladığı rapora göre blokzincir projeleri içerisinde GitHub’da en çok geliştirici aktivitesi bulunan proje aynı zamanda Elrond oldu.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Uzmancoin ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment