Fidelity’ye göre piyasalar para politikası değişimi için merkez bankalarından bir işaret bekliyorlar, ki bunun en önemli unsuru resesyonun hafif bir şekilde geçmesi. Ancak Fidelity hafif bir resesyondan ziyade, sert bir resesyon süreci yaşayacağımıza inanıyor ki bu riskli varlıklar için iyi bir durum değil. Her ne kadar resesyon sonrası parasal genişleme politikası ile riskli varlıklar değerlenecek olsa da, sert bir resesyon sürecinde yeni bir dip görme ihtimali yüksek. ABD’de resesyon çok yüksek ihtimalken, Avrupa ve İngiltere’de neredeyse kesin gözüküyor.
Riskli varlıklar yeni bir dip mi yapacak?
Fidelity raporunda öne çıkan resesyonun sert geçmesi ihtimali riskli varlıkların bu sürede yeni bir dip yapması anlamına geliyor. Eğer Fed faizleri artırmaya devam ederse ki en az iki defa daha artırmaya gideceği piyasalar tarafından fiyatlanıyor, bu durumda artan dolar endeksi ile ABD dışındaki ülkelerde resesyonun sert oluşması yüksek bir ihtimal.
30 trilyon doların üstündeki borçlanma nedeniyle zaten hali hazırdaki finansal sistemin yüksek faiz ile ayakta kalabilmesi mümkün değil. Bu borcun faizlerinin döndürülebilmesi için politika faizinin eninde sonunda düşmesi gerekiyor.
Fed’in enflasyon hedefi her ne kadar %2 olsa da yüksek borç nedeniyle bu hedefte ısrarcı olmadan faizleri indirmeye gitmesi daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Genel kanı enflasyonun %3 seviyesine indikten sonra Fed’in geri adım atmaya başlayacağı yönünde. Eğer enflasyon bu hızda düşmeye devam ederse %3 seviyelerine inmesi 2023’ün üçüncü çeyreğini bulacak.
Fidelity raporuna göre Fed’in pivot, yani faizleri indirmeye başlaması için iki konuda emin olması gerekiyor:
- İşsizliğin artması
- Enflasyonun düşüş trendine devam etmesi.
Bilindiği gibi son beş aydır enflasyon düşüş trendine girdi ancak istihdamdaki soğuma henüz istenilen seviyede değil.
Saatlik ücretler ve haftalık çalışma saatleri düşüyor ancak henüz bir sonraki aşama olan işsizliğin arttığına dair net bir veri yok. Bu şartlar oluştuktan sonra Fed’in para politikasında değişikliğe gitmesi kredi piyasası ve riskli varlıkları (Bitcoin ve hisse piyasaları) canladıracaktır. Fidelity bu sürecin yakın bir gelecekte olmadığını (3-6 ay) ancak bu sürece girdiğimizi ifade ediyor.
ABD devlet tahvil faizleri
Tahvil faizleri piyasanın durumuna dair güvenilir bir veri sağlar. ABD 10 Yıllık Tahvil faizinin 40 yıldır düşüş trendini kırması tabi ki beklenmiyordu. Buna sebep olan yine aynı dönemde düşüş trendinde olan enflasyondu. Faizlerin yüksek kalması, borçlanma maliyetini artıracağı için riskli varlıklara olan iştahın azalmasına yol açar.
Fidelity, 2023 yılında nakit ve riskli varlıklar ile negatif korelasyonu olan varlıklara yatırım yapmanın ve savunmada kalmanın daha doğru olacağını ifade ediyor. Bu senaryoda devlet tahvilleri düşen enflasyon ve faizler ile birlikte riski düşük varlıklar olarak tercih edilebilir ki 2023’e girerken mevduat faizlerinin %4’lere kadar çıkması ABD tarihinde son 40 senedir pek sık rastlanan bir durum değil.
Riskler ve sonuç
Fidelity en büyük riskin sistemsel olduğuna dikkat çekiyor. Yani yüksek borçlanma ile yüksek faizlerin sistemde çatlaklara neden olabileceğine işaret ediyor. Bu çatlağın oluştuğuna dair bir gelişme olduğu takdirde Fed muhtemelen geri adım atacaktır ancak bu adımın trend değişimi değil, kısa dönemli bir müdahale olacağını da unutmamak gerekir. Benzer bir müdahaleyi 2022 senesinde İngiltere merkez bankasından görmüştük.
Sonuç olarak Fidelity 2023 senesinde resesyonun (ABD’de çok yüksek ihtimal, Avrupa ve İngiltere’de ise neredeyse kesin) bugüne kadarki gibi yumuşak değil, aksine sert geçeceğini düşünüyor. Bu finans piyasaları için riskin önümüzdeki 6-9 ayda çok yüksek olduğuna işaret eder ki bu yüzden bu dönemde riski düşük varlıklara (tahvil ve nakit) yatırımların daha doğru olacağını savunuyor.
Leave a Comment