Çöken kripto para borsası FTX’in iflas başvurusu da birçok detayı ortaya çıkarmaya devam ediyor. Başvuru dosyalarında, platformun faaliyetlerinin zirvesindeyken küresel müşteri dağılımının ne olduğu da öğrenildi.
FTX’in iflas başvurusundaki belgelere göre, vergi cenneti olarak bilinen adalardan Cayman Adası yüzde 22 ile en yüksek müşteri payına sahipken, onu yüzde 11 ile Virgin Adaları takip ediyor.
Öte yandan kripto para işlemlerini yasaklamasıyla bilinen Çin anakarasının FTX’in müşterileri arasında yüzde 8 ile üçüncü en büyük payı temsil etmesi dikkat çekti. Bu oranın Birleşik Krallık ile aynı değerde olduğu belirtiliyor. FTX borsasının diğer önemli müşteri kaynakları arasında yüzde 6 ile Singapur ve yüzde 2 ile Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor.
Genel olarak bakıldığında, iflas başvuruları borsanın küresel olarak en az 27 ülkede müşterisi bulunduğunu ortaya koydu.
Mahkemede paylaşılan belgelere göre, FTX’in müşteri dağılımında en çok pay sahibi ülkeler, liste halinde şu şekilde:
FTX borsasının Türkiye’de de önemli sayıda müşterisi olduğu biliniyor. Bu konudaki rakamlar, henüz mahkeme belgelerine yansımamış olsa da tahminler, FTX’in Türk müşteri sayısının 100 bine yakın olduğu yönünde. Yukarıda yer alan, küresel müşteri dağılımı grafiğinin içeride tutulan varlıkların değerine göre mi yoksa müşteri sayısına göre mi oluşturulduğu ise belirtilmiş değil.
Aşağıdaki grafik ise FTX’in küresel çalışan tabanının hangi ülkelerden oluştuğunu gösteriyor. Buna göre, FTX çalışanlarının büyük çoğunluğunu ABD’liler oluştururken onu Japonya, Bahamalar ve Türkiye takip ediyor.
Geçtiğimiz haftalarda Çinli yetkililerin kripto sektörü üzerindeki baskılarını artırdığı yönündeki haberler manşetleri süslemişti. Fakat, Çin vatandaşları yabancı borsalarda işlem yapabilmek için VPN kullanmak gibi yöntemler geliştiriyor.
Hükümet, madencilik ve kripto para işlemlerinin finansal istikrarı tehdit ettiğini belirterek 2021 yılında yasaklarını hızlandırmıştı. Sonuç olarak yasak, Bitcoin’in fiyatını etkilemiş ve madenciler de bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri gibi nispeten daha kripto dostu bölgelere göç etmişti.
Öte yandan, ülkenin kripto benimseme oranı yüksek kalmaya devam ediyor. Eylül ortası itibarıyla küresel olarak onuncu sırada yer alıyor. Dijital varlıklar üzerindeki yasağın başarısızlığı veya yetkililerin yasaları uygulamadaki ihmalciliği, analistler tarafından Çin’in kripto statüsünün birincil nedeni olarak görülüyor.
Kripto fonlarında geçtiğimiz haftanın rakamları açıklandı. Coinshares'in raporuna göre Bitcoin fonlarından 457 milyon dolar çıkarken,…
ABD'de ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Donald Trump'ın SEC başkanlığı için öne çıkaracağı kişiyi…
Altcoin piyasası yatırımcıları güldürmeye başladı. Altcoin piyasasının toplam piyasa değerini gösteren Altcoin Market Cap, 2024’ün…
Bugün 97 bin doların üzerinde işlem gören Bitcoin, ABD'den gelen haberle 95 bin dolara indi.…
11 Kasım'dan bu yana her pazartesi yeni Bitcoin alımları yapan MicroStrategy şirketi bu haftayı da…
Son haftalarda altcoin'lerde görülen yükselişleri CryptoQuant CEO'su Ki Young Ju yorumladı. Ünlü analist, genel kanının…
Leave a Comment