Gelire endeksli senet nedir? Ekonomistler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın duyurusu sonrası ne yorum yaptı?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 19.00 sularında, dolar kurundaki yükseliş sonrası, ekonomiye dair yeni adımlar atılacağını ve bunların akşam saatlerinde duyurulacağını bildirmişti.
Bakanlıktan beklenen açıklamada, TSİ 22.45’te geldi. Bakanlık, “Gelire Endeksli Senet” ihraç edileceğini açıkladı. Duyuruya göre, söz konusu senetlerin ihracıyla Türk vatandaşlarının tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirmeleri teşvik edilecek. GES kısa adı ile anılacak olan devlet iç borçlanma senetleri için talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinde başlayacak.
Bunun yanında GES’ler, yalnızca gerçek kişilere sunulacak, yani şirketler bundan yararlanamayacak. Senetler, ülke genelinde yapılacak duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla piyasaya sürülecek. Talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri, bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecek. GES’leri, üç ayda bir yatırımcısına kupon getiri sağlayacak. Kupon ödemelerinde ise asgari getiri garantisi olacak.
Gelire endeksli senet, getirileri Kamu İktisadi Teşebbüslerinden elde edilen gelirlere bağlı olan devlet iç borçlanma senetleridir. Örneğin bir gelire endeksli senet, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ), Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gibi devlet iştiraklerinden bütçeye aktarılan paylardan oluşabilir.
Gelire endeksli senet, ilk kez gündeme gelmiyor. GES ihracı, geçmişte de yapılmıştı. Örneğin, 2009 yılında Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine bağlı olan, 3 ayda bir kupon ödemeli, asgari getiri garantisi olan senetler çıkarılmıştı.
Öte yandan bakanlığın bu akşamki açıklamasında ise GES’lerin hangi gelirlere endeksli olacağını belirtmemesi tepki çekti. Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova, “Gelire endeksli derken hangi Gelir bu? Açık değil. Üç ayda bir kupon getirisi verilmiş. Getiri garantisinden bahsediyor, yani yine yük hazineye yıkılmış durumda. Çıkmaz yolda çıkış aramaya çalışmak gibi.” yorumunu yaparken bir başka ekonomist Mustafa Sönmez de “Enflasyon yüzde 100’e giderken, hangi devlet gelirine endeksli tahvile güvenirsiniz? Devletin hangi kurumu, enflasyona yakın gelir garanti eder ki? Dağ fare doğurdu.” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın bugünkü ilk açıklamasından sonra kripto para borsalarında USDT fiyatı düştü. ABD Doları’na endeksli bir varlık olan USDT, 17 TL’den 16.28 TL’ye kadar indi. Birkaç saat sonraki açıklamayı takiben fiyat artmaya başladı. USDT, TSİ 00.10’da 17.16’dan işlem görüyor. Yarın piyasa açılışında Dolar/TL kurunun da nasıl seyredeceği merakla bekleniyor.
SEC, dün onayladığı Bitcoin ve altcoin temelli GDLC ETF'inin piyasaya çıkışını beklemeye aldı.
İş Bankası'nın blok zinciri teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk dijital Eurotahvil ihracı, deprem bölgesindeki üretici…
SEC başkanı Paul Atkins katıldığı televizyon programında özellikle tokenizasyon konusuna çok sıcak baktıklarını belirtti. Atkins,…
Dünya çapında hizmet veren dev bankalardan olan Standard Chartered, Bitcoin konusunda yeni bir rapor yayımladı.…
Mayıs ayında 2.9 milyar dolara dünyanın en büyük kripto türev borsası Deribit'i satın alan Coinbase,…
XRP'nin arkasındaki şirket Ripple ile Türk girişimci Ozan Özerk'in firması OpenPayd ortaklık kurdu. Ortaklıkla beraber…
Leave a Comment