CNN Türk’ün Üretim Rotası programına konuk olan Icrypex CEO’su Gökalp İçer, pandemi sürecinin ekonomiye etkisini ve dijital finans sektörünün gelecekteki yerini değerlendirdi.
İçer, “2020’nin sonuna doğru salgının tedavi yöntemi bulunduğu takdirde piyasalarda daha pozitif bir havayla karşılaşmayı umuyoruz.” dedi.
İçer ayrıca, finansal teknoloji alanında kurulan şirketlere yatırımlar yağdığını ve Türkiye’nin gelecek yıllarda daha fazla rol alan iyi bir oyuncu olacağını söyledi.
Icrypex CEO’sunun değerlendirmeleri şöyleydi:
“Icrypex 2018’in Nisan ayında doğdu ve bizler bankacılık ve menkul değerler ekolünden gelen insanlarız. İstedik ki bankacılık sektöründen gelen bilgi birikimini yeni nesil finans teknolojilerine aktaralım. 2018’den başlayarak 2019’un Nisan Mayısına kadar ilk faz geliştirmelerimizi tamamladık. Ayrıca yeni nesil teknoloji üzerine daha fazla çalışmalar yapıyoruz. İş geliştirme tarafında development ekibini büyüttük. Aplikasyonumuz çıkmak üzere.”
“Şubat – Mart gibi pandemi süreciyle, karşılaştığımızda diğer şirketler gibi korumacı bir sürece girdik. Tüm işimizi online üzerinden yeni nesil merkeziyetsiz ürünlerle inşa ettiğimiz için açıkçası pandemi süreci bizi olumsuz açıdan çok etkilemedi. Reel sektöre baktığımızda ise fiziksel iş süreci yürüten şirketlerin pandemi sürecinden oldukça olumsuz etkilendiğine, hatta küçülmelere gittiklerine şahit olduk. Fakat diğer yandan da birçok iş neredeyse online ve dijitale kaydı. Bu durumu, bireylerin dijitalleşmesi açısından olumlu yönde yorumluyoruz.”
“Ülke ekonomileri, açıkçası ülke regülatörleri, merkez bankaları ilk başta bunu çok fazla kabul etmek istemeseler de daha sonra proaktif aksiyon almak durumunda kaldılar. Bizce de bu aksiyonlar yerindeydi. Daha sonrasında da gördük ki piyasalara Türkiye, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve birçok ülke fazlasıyla mali, finansal destekler açıkladı. Yüksek montanlı likidite enjeksiyonu dahil piyasayı bir miktar rahatlattığını, borsaların pandemi öncesindeki seviyelere geldiğini görüyoruz. İlk başlarda pandemi çıktığında felaket etkisi yaratan yorumlar yapılıyordu. ‘Bu durum çok uzun sürecek, maalesef ekonomi toplanmayacak, I şeklinde bir düşüş göreceğiz ve buradan çıkışımızın ne zaman olacağını da bilmiyoruz’ şeklinde yorumlar yapılıyordu. Ancak biz hiç bu şekilde görmedik ve bu kadar da kötümser olmadık. Zaten V şeklinde v shaped recovery dediğimiz toparlanmayı da kısmen tüm piyasalarda ve ekonominin kendisinde de görüyoruz. Bunu da olumlu olarak yorumluyoruz. İnşallah Kasım, Aralık gibi 2020’nin sonuna doğru eğer rüştünü ispat etmiş kanıtlanmış bir aşı, bir tedavi yöntemi bulunursa 2021’de yüksek likit enjekte edilmiş piyasalarda daha pozitif bir havayla karşılaşmayı umuyoruz.”
“Biz çok meraklı çok hızlı öğrenen bir milletiz ve bununla da çok gurur duyuyoruz. Ve görüyoruz ki dünyaya olan adaptasyonumuz da çok hızlı. Bunu nereden biliyoruz? Geçmişte bankacılık sektöründeki dijital bankacılık ödüllerin birçoğunu hep Türk bankaları aldı. Şu anda çok fazla finansal teknoloji yani kısaca fintech dediğimiz şirketlerin kurulduğunu ve bu şirketlere yatırımlar yapıldığını, yurt dışında da çok büyük girişimlerin ve yatırımların alındığını görüyoruz. Dolayısıyla bizce Türkiye gelecek yıllarda daha fazla rol alan iyi bir oyuncu olacak.”
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
Leave a Comment