TRON kurucusu Justin Sun, çok konuşulacak bir Twitter flood’uyla gündemdeki yerini aldı. Genelde TRON için yaptığı anlaşmaları, ilgi çekici bir dille paylaşan Sun, bu kez adeta sazı eline aldı ve hem büyük borsa CEO’larını eleştirdi hem de devletlerin kriptoya karşı açtığı savaşta başarılı olamayacaklarını savundu.
Sun’ın Twitter’dan yazdıkları şu şekilde:
Neo-küreselleşme için yaratılan bir ideoloji olan Kriptoizm için toplanma çağrısında bulunuyorum.
Dün birine sosyal bilimlerdeki, özellikle de tarih alanındaki akademik geçmişimi hatırlattıktan sonra, bir endüstri olarak kriptonun karşı karşıya olduğu regülasyon savaşıyla alakalı olabilecek, modern Çin tarihinden alınacak bazı dersler olduğu aklıma geldi.
Çing hanedanlığının son döneminden Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar, her jenerasyon daha güçlü bir ideoloji oluşturarak bir öncekini geçmeyi başardı. İmparatorluğun üzerine cumhuriyet geldi. Savaş tanrılarının yerine milliyetçilik ve en sonunda da KMT yerine Marksizm-Leninizm geldi.
Daha güçlü olan ideoloji, gelecek ile uyumlu olacağı düşünüldüğü için ahlaki anlamda daha da büyür. İdeolojik silahlar önem taşır. Örneğin Nobel Barış Ödülü, zayıf devletlerin siyasi düzenini yerinden oynatabilir. Tarihteki devrimci mücadeleler boyunca ideolojisi daha güçlü olan taraf, diğerini en zor durumlarda bile yenebilir.
İdeoloji gücü savunur. Endüstri olarak zenginliğe, popülariteye ve teknolojik ilerlemeye zaten sahip olan kripto, şu anda kanuni eksiklik yaşamaktadır ve devletlerin ona karşı bitirme hareketiyle karşı kaşıyadır.
Binance ve Coinbase, mevcut ideolojik çerçevede, devletlerin baskısına pasif olarak karşılık vermektedir. Gerçek devrimciler bu şekilde savaşmazlar. Fransa’daki Napoelan gibi olan gerçek devrimciler, büyük ideolojik kaleler kurarken ordular ise onurlandırılacak işler yaparlar. Önce fikirler değişir daha sonra ise öğeler ona göre hareket eder.
Fikirler, insanların uygulamalarından oluşur ve biz de topluluk olarak Kriptoizm’in altını doldurmak için çok fazla düşünmeliyiz. Küreselleşmenin geçmiş olan dalgası en çok elitlere yarıyor. Ancak ulus devletler de buna karşı çıkıyor. Yine de tarihsel bir güç olarak küreselleşme yoluna devam edecektir.
Küreselleşme, bir dönem fiziksel ticaret ile kısıtlanmıştı. Ancak önümüzdeki dijital dönemde böyle bir durum yok. CPTPP’nin (*Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Sözleşme) de desteklediği gibi yeni serbest ticaret, kripto endüstrisi tarafından desteklenmesi gereken dijital ticaret olmalıdır. Böylece kriptoizm, küreselleşmenin reenkarne edilmiş hali olacaktır.
Yenilenmiş küreselleşme olan bu kriptoizm, ulus devletlerin özellikle de, geride kalmış olan yarı-devletlerin sınırlarının ötesine geçecektir. Bu devletlerin parçalanmış gençleri için böyle bir teknoloji alternatifinin ortaya çıkması, yeni “The Internationale” (*Uluslararası) olacaktır.
Gerçek bir devrimcinin dediği gibi “Tarihi yaratan insanlardır”
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Geçen seneden bu yana ciddi bir yükseliş ivmesi yakalayan SUI'de ağ durdu. Validatörlerin doğrulamaları yapamamasıyla…
2020'den bu yana düzenli olarak Bitcoin alımlarını sürdüren MicroStrategy şirketinde Michael Saylor'ın şirket üzerindeki oy…
Kripto para dünyasının "yaramaz çocuğu" Justin Sun kendisinden bir şekilde söz ettirmeyi başarıyor. Sun, 2019'da…
Leave a Comment