Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın dün TBMM’de açıkladığı 12. Kalkınma Planı‘nda finansal teknoloji ve blok zinciri alanlarına da değinildi. Otomotivden enerjiye, tarımdan fikri mülkiyet haklarına kadar yüzlerce başlığın yer aldığı planda blok zinciri teknolojisinin artık finansal piyasaları dönüştürdüğü ifade edildi.
Blok zinciri teknolojisiyle mali piyasalarda verimliliğin arttığı ve güvenliğin sağlandığı belirtilen bölümde şu ifadeler yer aldı:
“Dağıtık verilerin daha güvenli ve şeffaf olarak sunulmasına imkân sağlayan blok zinciri teknolojisinin veri koruması başta olmak üzere birçok alanda daha yaygın olarak kullanılması beklenmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve iletişim araçlarının hızlanmasıyla mali piyasalardaki hizmetlere ilişkin verimlilik yüksek oranda artmaktadır. Dijitalleşme süreci ve finansal teknoloji (fintek) şirketlerinin iş yapış şekilleri verimliliği artırarak mali piyasaları dönüştürmektedir. Özellikle blok zinciri teknolojisine dayalı olarak gelişen dijital paraların merkez bankaları tarafından kullanımının yaygınlaşması beklenmektedir”
2028 yılında dijital Türk Lirası’nın artık tedavülde pşacağı belirtilen bölümde ise karbon ayak izinden ve menkul kıymet takasının yine merkez bankası dijital paralarıyla yapılabileceğinden bahsedildi:
“2028 yılında fiziksel parayla birlikte kullanıma sunulacak olan dijital Türk lirası tüm ekonomik, sosyal ve toplumsal boyutlarıyla geliştirilerek tedavüldeki tek para haline gelecek, finans sektörü, 2053’e giden süreçte teknoloji ihraç eder konumda olacaktır.
Karbon ayak izinin sıfırlanmasına yönelik yeşil teknolojik yatırımlara finansman sağlanacak ve Türkiye küresel yeşil finansta öncü ülkelerden biri haline gelinecektir.
İstanbul Finans Merkezi (İFM)’nin öncülüğünde finansal teknolojilerin gelişimi sağlanarak fintek faaliyetlerinin ölçek ve etkinliğinde Türkiye dünyada önde gelen ülkeler arasında yer alacaktır.
2053 Türkiye’sinde özel sektör yatırımlarının ağırlıkla sermaye piyasalarınca fonlandığı, kitle fonlama platformlarının yaygınlaştığı ve derinleştiği bir sermaye piyasası faaliyet gösterecek, özkaynak ağırlıklı fonlamaya öncelik verilecektir. Sermaye piyasalarının derinleşmesi ile birlikte borsada işlem gören şirketler milli gelir seviyesi büyüklüğünün üzerinde bir piyasa değerine ulaşacaktır.
Dijital Türk lirasının geliştirilerek kullanıma sunulması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Merkez Bankası Dijital Parası ile menkul kıymet işlemleri takasına yönelik çalışmalar
yürütülecektir”
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment