Bitcoin geçtiğimiz hafta başlattığı yeni yükseliş hareketini, yeni haftanın ilk günü de sürdürürken, kripto para araştırmacısı şirket Kaiko da piyasayı değerlendirdi.
Kaiko araştırmasında USDT’nin şu anki piyasa değeri sorgulanırken, balinaların hala beklemede oldukları ve 2021 boğasındaki birçok seviyenin hala yakalanamadığı belirtildi:
Geçtiğimiz hafta Bitcoin üst üste yeni rekorlar kırarken, güçlü hacimler de ona eşlik etti. 5 Mart günü Bitcoin spot işlem hacmi 51 milyar dolara ulaştı. Bu rakam son yılların en üst seviyelerinden biriydi. Hacimlerin bu seviyeye çıktığı son dönem 2021’in kasım ayıydı. Bitcoin o dönem 69 bin dolarlık zirvesine ulaşmıştı. Spot işlem hacimleri gibi türev tarafı da hareketliydi. Çok büyük tasfiyeler görülürken, Bitcoin sürekli vadeli işlemlerindeki açık pozisyon değeri 4 Mart günü 2 milyar dolarlık artış yaşadı ve son yılların en yüksek seviyesi olan 15 milyar dolara ulaştı. Rakam sadece bir gün sonra ise 1.4 milyar dolar düştü. Fonlama maliyet oranları tepe seviyeden düşmüş olsa da, hala çok yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.
Tüm bunlara baktığımızda, fiyatlar yükseldikçe borsalara giren paranın, likiditenin de arttığını görüyoruz. Bu da bize aslında sağlıklı ve tepki veren bir piyasa oluştuğunu gösteriyor. Bu tepkiler arasında bazı kâr realizasyonlarının olduğunu da söylemekte fayda var.
Fiyatlardaki yükselişlere rağmen zincir üstü balinaların ise yavaş bir geri dönüş yaptığını görüyoruz. Günlük olarak milyoner cüzdanları takip ettiğimiz Cüzdan Verisi programı sayesinde rakamın günlük 2000’in altında kaldığını gördük. Son boğa sezonunda bu rakam günlük 4 bin adetti. 2 binden fazla cüzdan ise o dönem günlük 10 milyon dolarlık değere ulaşıyordu. 2021 yılında her anlamda çok ciddi bir para akışı vardı ancak bu kez balinalar piyasanın aynı şekilde devam edip etmeyeceğini görmek istiyorlar ve temkinli davranıyorlar gibi gözüküyor.
Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden biri de USDT piyasa değerinin 100 milyar dolar ile ATH yapmasıydı. Kripto para fiyatlarındaki artış ile birlikte merkezi borsalardaki USDT hacmi de arttı. Ancak hacim 2021’in mayıs ayında yakalanan 661 milyar doların oldukça altında kaldı. Bu nedenle, USDT’nin piyasa değerinin neden 2021 seviyelerinden 30 milyar dolar daha fazla olduğu tam olarak açık ve net değil. Ayrıca USDT’nin piyasa değeri tüm zamanların zirvesinde olsa da, işlem hacmi bakımından piyasa payı 2021 boğa sezonuna göre düşmüş durumda bulunuyor. 2020’nin sonunda %95 olan bu oran, şimdi ise %71’e geriledi. Burada asıl kazanan, Binance’in desteklediği FDUSD gibi gözüküyor.
Meme token’lardaki yükselişler de haftaya damga vuran önemli gelişmelerdendi. İşlem hacmi son yılların en yüksek rakamı olan 80 milyar dolara ulaştı. SHIB 31 milyar dolar ile bu anlamda zirvedeydi. Piyasanın en büyüğü olan DOGE ise 23 milyar dolar ile ikinci sırada kaldı. Sert şekilde yükselen PEPE 14 milyar dolar, Solana tabanlı BONK ise 5 milyar dolarlık hacim yakaladılar. Meme coin çılgınlığı ayrıca Ethereum ağındaki işlem ücretlerini de 2 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.
BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes, likidite daralması beklentisi nedeniyle kendi fonu Maelstrom'un elindeki tüm likit altcoin’leri…
SEC, dün onayladığı Bitcoin ve altcoin temelli GDLC ETF'inin piyasaya çıkışını beklemeye aldı.
İş Bankası'nın blok zinciri teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk dijital Eurotahvil ihracı, deprem bölgesindeki üretici…
SEC başkanı Paul Atkins katıldığı televizyon programında özellikle tokenizasyon konusuna çok sıcak baktıklarını belirtti. Atkins,…
Dünya çapında hizmet veren dev bankalardan olan Standard Chartered, Bitcoin konusunda yeni bir rapor yayımladı.…
Mayıs ayında 2.9 milyar dolara dünyanın en büyük kripto türev borsası Deribit'i satın alan Coinbase,…
Leave a Comment