Kripto Para Haberleri

Türkiye’nin kripto parası başarılı olabilir mi? Konunun uzmanları anlattı

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve 2019-2023 yılları arasını kapsayan 11. Kalkınma Planı’na göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir dijital para uygulamaya koyacak.

Bilindiği gibi Venezuela’nın “Petro” adında petrol rezervleriyle desteklenen resmi bir kripto parası bulunuyor. Venezuela, şu anda dünyada kendi kripto parasını çıkaran ilk ülke konumunda. Türkiye de bu planını hızlı bir şekilde hayata geçirebilirse ikinci ülke olabilir.

Peki, böyle bir kripto para başarıya ulaşabilir mi?

Euronews‘ten Menekşe Tokyay’a konuşan Koç Üniversitesi Ekonomi Profesörü Selva Demiralp’a göre bir merkez bankasının kendi kripto parasını basmasının en önemli avantajı, bireylerin bankacılık sistemini aradan çıkararak doğrudan merkez bankası parasını ellerinde tutabilmeleri.

Demiralp, “Bunu yapmanın bir diğer yolu bireye Merkez Bankası’nda hesap açma imkanı tanımak olur. Ancak kripto para tutmanın Merkez Bankası’nda hesap açmaya göre avantajı, ödemelerin doğrudan ilgili kişiler arasında yapılmasına imkan vermek sureti ile üçüncü kişiler tarafından takip edilme imkanını ortadan kaldırması.” diyor.

“Bankacılık sistemine tehdit oluşturması mümkün”

Demiralp, sözlerinin devamında kripto para birimine geçilmesinin aracılık faaliyetine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak ödemelerin daha hızlı yapılmasına imkan sağlayacağına dikkat çekerken bu durumun bankacılık sistemi için bir tehdit oluşturmasının da mümkün olduğunu düşünüyor.

Demiralp’e göre bankacılık sisteminin olmadığı bir ortamda finansal istikrar ya da para politikasının işleyişinin nasıl gelişeceğini öngörmek epeyce zor.

“Enflasyonla mücadelede etkisi olması beklenmez”

Söz konusu bir kripto paranın enflasyonla mücadelede nasıl bir etki yaratacağına da değinen Demiralp, “Kripto paraların enflasyonla mücadele konusunda herhangi bir etkisi olması beklenmez” ifadelerini kullanıyor.

“Dünya çapında geçerliliği yoksa çok büyük bir anlamı yok”

Öte yandan İstanbul merkezli düşünce kuruluşu EDAM’ın CEO’su Ussal Şahbaz, Türkiye’nin kripto parasının dünya çapında geçerliliği olmadığı sürece bu tür girişimlerin çok büyük bir anlamı olmadığı görüşünde.

Şahbaz, “Eğer sadece Türk Lirası karşılığı kripto para olacaksa, bu uygulama dünyanın başka yerlerinde kabul edilemez. Öncelikle, Merkez Bankası’nın diğer uygulayacağı para politikalarıyla güven tesis etmesi gerekir” şeklinde konuşuyor.

Son olarak Şahbaz, Libra’nın Mastercard, Visa, Vodafone, Uber gibi dünya çapında 40 tane farklı kuruluşla iş birliği yaptığını ve bu kurucular arasında Türkiye’den bir kurumun bulunmadığını belirterek “Türkiye bu dünyaya girecekse uluslararası kripto para oyuncularına ortak olmalı, o girişimlerin şekillenmesine katkıda bulunmalı, global ödeme cihazlarına taraf olmalıyız. Kripto para, bir ülkenin parasal sistemine güven sağlamaz, var olan güvenin bir sonucudur.” yorumunu yapıyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

Kraken borsası kendi blok zincirini başlatıyor

ABD merkezli Kraken borsası kendi blok zincirini başlatacak. Birçok blok zincirinin aksine burada bir token…

24 Ekim 2024

CryptoQuant CEO’sundan iddialı tahmin: Bitcoin 2030’da dünya parası olabilir

2024 yılında ETF'lerin devreye girmesiyle artık kurumsal dünyaya da açılan Bitcoin gittikçe güven kazanırken, CryptoQuant…

24 Ekim 2024

Tether’dan Türk yetkililerle tokenizasyon görüşmesi

En büyük sabit coin USDT'nin arkasındaki şirket olan Tether'ın Türk yetkililerle bor madenlerinin token'laştırılması konusunda…

24 Ekim 2024

Bireysel Bitcoin madencisine piyango: 220 bin dolar kazandı

Son dönemde sıkça görülmeye başlanan bireysel madencilerin bir bloğu tek başına onaylaması durumuna bir yenisi…

24 Ekim 2024

Coinbase CEO’su Armstrong, milyon dolar kazanan yapay zeka botuyla konuştu

Yaz aylarında Yeni Zelandalı bir geliştirici tarafından oluşturulan ve son günlerdeki al-sat işlemleriyle çok konuşulan…

24 Ekim 2024

Danimarka’dan örneği olmayan kripto vergi yasası geliyor

Danimarka, kripto paralarda realize edilmemiş kârlar üzerinden de vergi almayı hedefliyor. Vergi oranı %42 olarak…

24 Ekim 2024