Türkiye'de sermaye piyasası, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenir ve denetlenir.
Geçtiğimiz temmuz ayında yürürlüğe giren kripto para yasası ülkemizde iyice olgunlaşırken, 13 Mart’ta (2025) yayımlanan tebliğlerle de kripto para borsalarının faaliyet süreçlerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti. İşte bu kurallar çerçevesinde borsalara 30 Haziran, yani bugüne kadar hazırlıklarını tamamlama ve Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapma süresi tanınmıştı.
SPK’ya başvuru yapacak olan şirketlerden kripto para borsalarının en az 150 milyon TL, saklama firmalarının da en az 500 mlyon TL kuruluş sermayesi olması gerekiyor. Varlıkların %95’inin saklama kuruluşunda tutulması gerekiyor. En fazla %5’lik kripto para, platformun kendi cüzdanında tutulabilecek. Platformlar ayrıca %3’lük de likit rezerv tutmak zorunda olacaklar.
Ayrıca tek bir kripto paranın varlığı da, toplam rezervin %20’sini geçemeyecek.
SPK ayrıca kurallarda, cüzdan güvenliğine de büyük önem verdiğini gösterdi. Şirketlerin cüzdan anahtarlarının Türkiye’de tutulması şart koşulmuştu. Şifrelemenin TÜBİTAK kriterlerine de uygun olması gerekiyor.
Şirketler ayrıca ayın 7, 15, 23’ü ve son günü itibarıyla da SPK’ya rapor sunmak zorunda olacak.
Kripto paralarda kaldıraçlı işlemler yapan ve Trump'ın mart ayında "kripto rezervi"ni duyurmasından önce açtığı işlemle…
Kripto fonları geçtiğimiz haftayı da pozitif kapattı. Fonlar net 2.7 milyar dolar yatırım aldı. Üst…
Japonya merkezli Metaplanet, bu haftaya da yeni Bitcoin alımlarıyla başladı. Şirket 108 milyon dolarlık Bitcoin…
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, XRP davasındaki karşı temyiz başvurularını geri çektiklerini duyurdu. Dava sürecinin sona…
MASAK’ın yeni düzenlemesiyle Türkiye'de kripto para çekim işlemlerine bekleme süresi getirildi. Stabil coin transferlerine ise…
G20 bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF), son raporunda kripto paraların Kuzey Kore ve İran…
Leave a Comment