Kripto para platformu Tomya, 1 yıllık Ar-Ge çalışmalarının ardından yakın zaman önce faaliyetlerine başladı. Blockchain alanındaki çalışmaları ile bilinen teknolojist ve finansal modellemeci Afşar Akal, “Blockchain teknolojisinde yenilikçi, güvenilir ve profesyonel anlayış” düsturuyla hareket eden Tomya’nın CEO’su olarak görev aldı. Akal ile Tomya’yı, şirketin yol haritasını, kripto paraları ve merkeziyetsiz finansı konuştuk.
Öncelikle Tomya’nın yeni CEO’sunu tanımak isteriz. Afşar Akal kimdir, kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?
Tabii ki, kendimi kısaca tanıtayım. Öncelikle ünvan benim için hiç önemli değil. O nedenle ilk başta Tomya Teknoloji’de yeni görevime başlamış olmaktan mutluluk ve heyecan duyan bir takım lideriyim sadece.
Eğitim ve kariyer özetine de geçmeden önce kendimi bir teknolojist, uzmanlık alanı anlamında da finansal modellemeci olarak tanımlıyorum. Çocukken hani sorarlardı, ‘Baban ne iş yapıyor?’ diye ve bizler de hemen avukat, doktor, ekmek fırını sahibi, eczacı diyebiliyorduk. Soru kolay, cevabı basitti. Bugün bizim çocuklara sorsalar, teknoloji dünyasındaki yeni meslekleri tanımlamak için onları özel bir kurstan geçirmek lazım. ‘Finansal modellemeci’ ne demek veya ‘yapa zeka uzmanı’, ‘blok zincir mimarı’ diye bir meslek var mı diye sorguluyorlar. Teknolojist olmak da öyle bir meslek. Şaşırmamak lazım. Akademik olarak lisansımı Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme Bölümü’nde tamamladım. Daha sonra Avustralya ve İngiltere’de yüksek lisansımı Uluslararası ve Muhasebe alanlarında bitirdim. Kariyerim çok renkli geçti ve bu konuda aslında şanslıyım. Şöyle ki, sivil toplum örgütü, devlet memurluğu, Birleşmiş Milletler kuruluşlarında çeşitli görevler, müteşebbis serbest çalışan, özel sektör teknoloji şirketlerinde üst düzey görevler… Ne ararsanız hepsinde kısalı uzunlu kariyer geçmişim oldu. Yurt dışında çok uzun süre yaşadım ve bunun Avustralya’da geçen 10 senesini saymazsak çoğu az gelişmiş ülkelerde geçti. Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Kenya, Balkan ülkeleri ve eski Doğu Bloku ülkelerinde hem yaşamış hem çalışmış olmak, Türkiye’ye dönmeden önce bana çok şey kazandırdı.
Tomya, bir finansal teknoloji şirketi olarak benim kariyerimin orta döneminde biraz tesadüfen tanışmış olduğum Bitcoin, kripto varlıklar ve blokzincir teknoloji ürünlerine aracılık hizmetleri veren, yenilikçi bir teknoloji şirketi olarak karşıma çıktı. Burası yeni bir er meydanı ama her yiğide başarı şansı tanıyor mu, bunu zaman gösterecek. Bu alanda nasıl başarı elde ederiz, finans sektörünün kökten bir değişim geçirdiği bu dönemde Tomya’yı nasıl konumlayabiliriz, sorularının cevabını kariyerimin bu döneminde çözümlemeye çalışacağım. Keza, ilginç bulacaksınız ama sektörel olarak benim kariyerimde en çok sağlık ve bilişim teknolojileri ön planda oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nde epey bir süre kıdemli uzmanlık yaptım ve Türkiye’ye döndükten sonra Intel ve IBM gibi şirketlerde sağlık bilişimi ve tıbbi yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerin tanıtılması, yerleştirilmesi ve ticarileştirilmesi için çaba sarf ettim. Bankacılık ve finansal hizmetler sektöründen olmamakla birlikte teknoloji sektörünün içinde 15 yıl saç ağartmış biri olarak blokzincir teknolojilerinin dokunduğu her alan bana müthiş bir heyecan veriyor. Ekibimiz çok genç ve dinamik. Tomya’da gençlerle birlikte bu tecrübe ve yaş farkını, biraz usta-çırak, biraz da benim onlardan beslendiğim bir modele oturtacağız. Her iki taraf da kazançlı çıkacak. Yaşam boyu öğrenme merakını ilke edinmiş biri olarak ekibimizdeki gençlerden çok şey kazanacağıma inanıyorum. Ben de elimden geldiğince onları yetiştirmeye ve yeni bir dünya düzeninin oluşageldiği bu dönemde, onları gelecek başarılara hazırlamaya gayret edeceğim.
Kısaca platformunuzdan bahseder misiniz? Tomya neden bu alana girmeyi tercih etti?
Aslında bu sektöre girmemizin birçok sebebi var. Bunlardan en önemlisi kripto paralar ve blokzincir teknolojilerine olan ilginin her gün artmasıydı. Biz bu ilginin oluşacağını çok önceden gördüğümüz için platform kurma girişimlerimize başlamıştık. Birçok yerli ve yabancı platformun sunduğu hizmetlerin kesintiler yaşadığını görmekteyiz. İlginin daha çok artacağını ve daha büyük yoğunlukların oluşacağını göz önüne alırsak yeni ve güvenilir platformların kurulmasının sektörün gelişimi açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Hem trader’ların hem de yeni gelen yatırımcıların bir arada bulunabileceği bir platform kurmayı hedefliyoruz. Tomya Teknoloji olarak şirketimizi kurduktan sonra henüz daha sistemimizi açmadan sürdürülebilir bir blokzincir ekosistemi oluşturmayı hedefleyen Blockchain Türkiye Platformu’na Platin Üye olduk.
Tomya’nın kullanıcılarına sunduğu kampanyalarınızdan bahseder misiniz?
Tomya’da şu anda “Kripto Dünya’sına Giriş” kampanyamız var. Tomya’ya üye olan herkese 50 Türk Lirası hediye ediyoruz. Ayrıca “Tomya Listing Week 30” adında bir listeleme kampanyamız olacak. Bu kampanyaya yakın bir zamanda başlayacağız. Tomya kullanıcılarına anketler halinde listelenebilecek kriptoları sunacağız. Kullanıcıların belirlediği kripto paralar Türk Lirası, Tether ve Bitcoin marketleriyle birlikte açılacak. Ek olarak bir referans ödül sistemi kampanyası çalışmamız var. Bunun teknik altyapısını bitirmek üzereyiz. Bu sayede kullanıcılar Tomya’da aktif bir işlem yapmasa bile referanslarının kazandırdığı komisyonlardan kendilerine aylık periyotlarla referans geliri alacak.
Tomya’da şu an hangi kripto paraları destekliyorsunuz?
Tomya’da şu an 12 adet işlem çiftimiz bulunuyor. Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin ve Tether’i listeliyoruz. Kullanıcılarımız Türk Lirası, Tether ve Bitcoin ile işlem yapabiliyor. Ayrıca, kullanıcıların kripto portföy çeşitliliğini önemsediğini biliyoruz. Bu nedenle operasyon ve araştırma ekiplerimiz Tomya’da listeleyebileceğimiz kripto paralar ile ilgili bir çalışma gerçekleştiriyor. Yakın zamanda 2 yeni kripto para listeleyeceğiz ve işlem çifti sayımız 18’ çıkacak.
Tomya’yı farklı kılan özellikler nedir? Kullanıcılar neden sizi tercih etmeli?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki marketing çalışmasına yeni başlayan bir borsa için çok yüksek bir işlem hacmimiz bulunuyor. Bu hacimden yararlanmak isteyen kullanıcılar hızlı bir şekilde Bitcoin alım-satımlarını platformumuz üzerinden gerçekleştirebilir.
Son zamanlarda kripto para platformlarının bazı problemler yaşadığını, tahtalarının donduğunu görüyoruz. Kullanıcılarımızın platformumuzda alım, satım, yatırma ve çekme işlemlerinde bir sorun yaşamaması için altyapı çalışmalarımıza büyük bir önem verdik. Kullanıcılarımıza kesintisiz bir hizmet sunmayı kendimize ilke edindik.
Kullanıcılarımızın Türk Lirası yatırma ve çekme işlemlerini rahat bir şekilde yapabilmesi için banka çeşitliliğinin öneminin farkındayız. Şu anda kullanıcılarımız platformumuzda 3 bankayla yatırma ve çekme işlemlerini kesintisiz bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, Türkiye’de İş Bankasıyla çalışan ilk ve tek kripto para platformuyuz. Yeni yatırım yapmaya başlayan kullanıcıların bazı problemler yaşadığını ve sormak istedikleri birçok soruları olduğunun farkındayız. Bu nedenle 7/24 canlı destek hizmetimizle kullanıcılarımızın her zaman yanındayız.
Tomya’nın yol haritasından bahseder misiniz? Afşar Akal, 1 sene sonra Tomya’yı nerede görüyorsunuz?
Kullanıcıların kripto para portföy çeşitliliği istediğinin farkındayız. Bu nedenle, 1 yıl içerisinde listelediğimiz kripto para çeşidini 35’e, işlem çiftini 102’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz. İlk senemiz için bu sayının yeterli olacağını düşünüyoruz. Kendi kripto paramızı yaratma ve listeleme planlarımız var. Bununla ilgili Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca şu an bir global lisanslama girişimimiz var. Bu yılın ilk çeyreğinde bu süreci hızlandırarak lisansımızı almak istiyoruz. Aldıktan kısa bir süre sonra markamızı global kullanıcılara açacağız. Bunları yaparken işlem hacimlerimizin katlanarak artacağını öngörmekteyiz. Kısaca özetlemek gerekirse, biz bir sene sonra Tomya’yı tipik bir kripto varlık platformunun sunabildiği hizmetleri en iyi şekilde yapan firma olmak yanında, merkeziyetsiz finans ürünleriyle de müşterilerimizi buluşturmak istiyoruz.
Çok ilginç bir konuya değindiniz. Bu aralar çok duyduğumuz bir kavram. Peki, Tomya’nın merkeziyetsiz finansa bakış açısı nedir?
Merkeziyetsiz finans, çok basit bir şekilde anlatılabilecek olursa, standart bankacılık sistemi dışındaki tüm evreni kapsamaktadır. Bunun içinde mevduat ve kredilendirme, sigorta, sermaye piyasası araçları takası ve türev ürünlerin tamamını sayabiliriz. Ancak, hem ülkemizde hem yurt dışında merkeziyetsiz finans regülasyonları açık ve net belli değil. Burada biz sektör oyuncularına da büyük bir rol düşüyor. Bizlerin kanun koyucu ve düzenleyici kurumları bu konuda bilinçlendirmemiz ve eğitmemiz gerekiyor. Çünkü, şu anda geleneksel finans ürünlerinde en büyük sorun getirilerin negatif olması. Oysa, teknolojik devrim niteliğindeki blokzincir ürünleri yatırımcılara yüksek kazançlar önerebiliyor. Bunun en büyük sebebi blokzincir ile mevcut sistemdeki iş akışlarının çok daha maliyet etkin çözebiliyorsunuz. Biz Tomya olarak sadece bir kripto varlık borsası değil aynı zamanda finansal teknoloji hizmetleri sunan bir şirketiz.
Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve ardından Gary Gensler'ın istifasıyla kripto para piyasasında yeni bir döneme…
Kripto sektörü, Trump'ın Scott Bessent'ı Hazine Bakanı olarak aday göstermesini olumlu karşıladı. Bessent, kriptoya sıcak…
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Leave a Comment