Kripto Para Haberleri

Merkez Bankası, faiz oranını 250 baz puan indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde 250 baz puanlık bir indirim kararı alarak faizi yüzde 50’den yüzde 47,5’e düşürdü. Asgari ücretin 22 bin 104 TL olarak belirlenmesinin ardından merkez bankasının faiz indirimi yapacağı görüşü güçlenmişti.

Alınan karara göre Kurul, operasyonel çerçevede de değişiklik yaparak Merkez Bankası gecelik borçlanma ve borç verme oranlarını, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla eksi ve artı 150 baz puanlık bir marjla belirleyecek. Bu adımın, para politikasının etkinliğini artırmak amacıyla geliştirilen bir düzenleme olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, kasım ayında enflasyonun ana eğiliminin yatay seyrettiği, aralık ayı öncü verilerinin ise düşüşü işaret ettiği belirtildi. Özellikle yurt içi talebin yavaşlamasının enflasyondaki gerilemeyi desteklediği, temel mal ve hizmet enflasyonunda iyileşmenin sürdüğü vurgulandı. Buna karşın, enflasyon beklentilerinin hâlâ risk unsuru taşıdığı da kaydedildi.

TCMB, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve beklentilerdeki düzelme sayesinde dezenflasyon sürecini güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Maliye politikasının artan eşgüdümünün bu sürece önemli katkı sağladığına dikkat çekildi. Aylık enflasyonda kalıcı bir düşüş görülene ve beklentiler hedeflenen aralığa yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği açıklandı.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülen dışında gelişmeler olması hâlinde makroihtiyati adımların uygulanabileceği ifade edilirken, likidite koşullarının da yakından takip edildiği bildirildi. TCMB, faiz kararlarını veri odaklı, öngörülebilir ve şeffaf bir çerçevede alacağını duyururken, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nin beş iş günü içinde yayımlanacağını açıkladı.

250 baz puanlık faiz indiriminin ardından ilk dakikalarda dolar kurunda ciddi bir hareketlilik gözlenmedi. Dolar/TL, TSİ 14.12 itibari ile 35.23’ten işlem görüyor.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

Beyaz Saray’dan Binance kurucusu CZ için açıklama: Trump ne demek istedi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz gün CZ için söylediği, "Onu tanımıyorum" sözleri, Beyaz Saray sözcüsüne…

5 Kasım 2025

Bitwise yöneticisi Hougan’dan kriptoda düşüş yorumu: Ralli bekliyorum

Bitcoin, Ether ve Solana ETF'leri bulunan Bitwise şirketinde yatırım yöneticisi olan Matt Hougan katıldığı bir…

5 Kasım 2025

Kripto düşüşü, Ether şirketi Bitmine’ı da vurdu: Zarar büyük

Kripto paralarda dün yaşanan sert düşüşler, kripto hazine şirketlerini de etkiledi. Ether tutan en büyük…

5 Kasım 2025

mNAV oranı düşen Bitcoin şirketi Metaplanet, 100 milyon dolarla geri döndü

Son dönemde Bitcoin alımlarında frene basan ve mNAV oranı da düşen Metaplanet, elindeki BTC'leri teminat…

5 Kasım 2025

CryptoQuant analisti kriptodaki tehlikeyi anlattı: “Bitcoin hemen o seviyenin üzerine çıkmalı”

Bitcoin'in haziran ayından bu yana ilk kez 100 bin doların altına düşmesi, piyasadaki korkuyu daha…

5 Kasım 2025

Wintermute’tan piyasa analizi: Likidite var ama kriptoya gelmiyor

Piyasa yapıcı şirket Wintermute, genel kanının aksine dünaydaki makro durumun kötü olmadığını, likiditenin arttığını ancak…

5 Kasım 2025