Kategoriler: Haberler

TCMB faaliyet raporu yayımlandı: Dijital para çalışmaları da yer aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2022 faaliyet raporu yayımlandı. Raporda, Dijital Türk Lirası ve kripto para alanında yapılan çalışmalar da aktarıldı. Raporun açıklandığı 91. Hesap Dönemi Genel Kurul Toplantısında konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nu genişleteceklerini söyledi. Kavcıoğlu, “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nun 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımıyla genişletilmesine yönelik çalışmalara başladık.” açıklamasında bulundu.

2022 faaliyet raporunda dijital para ve kripto paralar da yer aldı

TCMB’nin faaliyet raporuna göre, 2022 yılında uluslararası finansal istikrarı destekleyen Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) toplantılarına katılımlarda kripto varlıklara ilişkin düzenlemelerle ilgili görüşmeler gerçekleştirildi.

Faaliyet raporunda, “FSB, Orta Doğu ve Kuzey Afrika çalışma grubunun 2022 yılı çalışma programına ilişkin son gelişmeler, küresel ve bölgesel makroekonomik gelişmeler, finansal piyasa gelişmeleri, bu gelişmelerin bölge ekonomisine yansımaları ile kripto varlıklara ilişkin düzenleme ve denetleme hususları ele alınmıştır.” dendi. Finansal istikrar konuları ile sınır ötesi ödemeler hususunda bölge ülkeleri ve FSB’nin çalışmalarının görüşüldüğü de yer aldı.

“Dijital Türk Lirası çalışmalarında testler gerçekleştirildi”

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi kapsamında, Dijital Türk lirasının kullanım senaryolarına ve mimarisine dair gereksinimler belirlenerek proje çalışma ortamı hazırlandığı belirtildi. İlgili sistemler ile uygulamaların geliştirildiği ve simülasyonlarla testlerin gerçekleştirildiği kaydedildi. Ayrıca, pilot test çalışmalarıyla sistem performansı ve kullanıcı deneyiminin ölçüldüğü, analiz çalışmaları yapılarak birinci faz çalışmalarının sürdürüldüğü de eklendi.

Dijital Türk Lirası ve FAST sistemi entegrasyonu çalışmaları

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası Aralık 2022’de birinci faz çalışmaları kapsamında Dijital Türk Lirası ile ilk ödemenin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini açıklamış ve kapalı devre pilot uygulama testlerinin 2023’ün ilk çeyreğinde devam edeceğini bildirmişti.

Raporda da buna atıfta bulunularak, Dijital Türk Lirası ve FAST sistemlerinin entegrasyonuna yönelik alternatif kurguların değerlendirildiği belirtildi. Birinci faz kapsamında belirlenen kullanımlar için entegrasyon uygulamaları geliştirildiği ve testlerin başarıyla tamamlandığını altı çizildi.

Dijital Türk Lirası Sisteminde yer alan sistem işleticileri ve test katılımcısı kullanıcılar için finansal işlemlerde kullanılmak üzere dijital kimlikler oluşturulduğu kaydedildi. Raporda, pilot test kullanıcılarının dijital cüzdan aracılığıyla farklı seviyelerde kimlik doğrulaması yapabilmesi, belgelerini saklaması ve finansal işlemlerinde kullanmasının sağlandığı da yer aldı.

Dijital Türk Lirasının hukuki boyutu ve uluslararası çalışmalar

Raporda, Dijital Türk Lirasının hukuki boyutuna yönelik çalışmalar da ele alındı. Bu bağlamda, dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneminin tespit edildiği ve bu alandaki çalışmaların önceliklendirilmesine karar verildiği belirtildi.

Konuya ilişkin olarak “Farklı ağlarda ve teknolojilerde birlikte çalışabilirlik, dağıtık defter platformu üzerinde toptan ödemeler sistemi, veri mahremiyetini koruyan uygulamalar, yüksek performanslı mimari tasarımları, programlanabilir ödeme yöntemlerinin karşılaştırılması ve yenilikçi kullanım alanları konularında araştırma, geliştirme ve test faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.” denildi.

Öte yandan dijital para alanında uluslararası iş birliği imkânlarını tespit etmek amacı ile diğer merkez bankalarıyla görüşmelerin devam edildiği de belirtildi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Mine Üçgün

yakın zamanda Gönderilenler

Aynı Bitcoin balinası, HBO fragmanının yayınlandığı gün tekrar ortaya çıktı

Bitcoin'in 2009'da piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra madencilik yoluyla çıkarılan 3 milyon doların üzerindeki…

5 Ekim 2024

PayPal’ın sabit coin’inde “tombul parmak” şüphesi: Bir anda 5 katına çıktı

Akşam saatlerinde PayPal USD'nin (PYUSD) fiyatında dikkat çekici bir hareketlilik görüldü. OKX borsasında fiyat, dakikalar…

4 Ekim 2024

Binance’ten GDV (RWA) raporu: “Patlama yaşanıyor”

Binance borsası Gerçek Dünya Varlıkları (GDV'ler-RWA'lar) konusunda önemli bir rapor yayımladı. Özellikle BlackRock ve Franklin…

4 Ekim 2024

ABD’de istihdam ve işsizlik verileri açıklandı: Beklenenden çok daha yüksek geldi

ABD'de tarım dışı istihdam rakamı 254 bin olarak açıklandı. Beklenti 150 bindi. %4.2 olarak beklenen…

4 Ekim 2024

Coinbase’den izinsiz sabit coin’ler için liste dışı kararı

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Coinbase, Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki hizmetlerinde MiCA kapsamına…

4 Ekim 2024

Pantera Capital, kripto ve ABD seçimlerini değerlendirdi: “Fark etmez”

Tüm dünya Ortadoğu'daki sıcak gelişmelere kilitlenmişken, ABD seçimlerine ise 1 aylık süre kaldı. 5 Kasım'daki…

4 Ekim 2024