Haberler

Merkez Bankası’ndan Dijital Türk Lirası duyurusu: İşbirliği Platformu oluşturuldu

Çin, Fransa, İsveç, Rusya gibi ülkelerin CBDC çalışmaları devam ederken, konuyla ilgili önemli bir hamle de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan geldi. Dijital Türk Lirası konusunda araştırmaların devam ettiği belirtilirken Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında bir sonraki aşamaya geçildiği vurgulandı.

ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile anlaşma sağlanarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturulduğu açıklanırken resmi duyuruda şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.

TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.

Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Hakan Ateşler

yakın zamanda Gönderilenler

Finans dünyası Çin’den gelecek haberi bekliyor: 2 trilyonluk destek açıklanabilir

2024 büyüme hedeflerini yakalamak için son haftalarda üst üste ekonomiye destek paketleri açıklayan Çin'de yarın…

11 Ekim 2024

Tek tuşla verilen izin 35 milyon dolarlık kripto kaybına neden oldu

Özellikle 2023'te ciddi şekilde artan oltalama/tuzaklı link saldırılarına yeni bir tanesi eklendi ve bir hesap…

11 Ekim 2024

Ripple’dan bankalar için yeni kripto adımı: RWA da var

ABD'deki davalarda olumlu sonuçlar alan ve önünü artık daha net görmeye başlayan Ripple şirketi, gelişmiş…

10 Ekim 2024

ABD’de beklenenden yüksek gelen enflasyon korku yarattı: “İndirim yapılmayabilir”

ABD'de eylül ayına ait TÜFE bugün açıklanırken, beklentilerin üzerinde gelen manşet ve çekirdek enflasyonun ardından…

10 Ekim 2024

Yeniden stake platformu Puffer airdrop ve token detaylarını açıkladı

2023'ün sonu itibarıyla en çok ilgi gören alanlardan biri olan yeniden stake dünyasında, airdrop beklentisi…

10 Ekim 2024

Analist Cowen: Bitcoin dominansı, altcoin’ler nedeniyle zirve yürüyüşünde

Youtube'da yaptığı kripto para analizleri ilgiyle izlenen Benjamin Cowen, altcoin'lerin düşük performansı sebebiyle Bitcoin dominansının…

10 Ekim 2024