ÖZEL – Türk kripto topluluğunun büyük tepki gösterdiği MEXC olayında sorun hala çözülemezken, Uzmancoin olarak olayı taraflarına sormak istedik. Tweet kirliliğini önlemek ve neler yaşandığını kronolojik şekilde tarafların ağzından birebir aktarmak, olayın net şekilde ortaya çıkması açısından önemliydi.
Kripto borsası MEXC, Uzmancoin’in sorularına henüz cevap vermedi. Dolayısıyla borsanın düşüncesi ve bundan sonraki politikası belirsizliğini koruyor. Borsa yöneticilerinden olan ve Zhou olarak da bilinen kişi konuyla ilgili Twitter’dan sadece bir kez tweet atmış ve şunları söylemişti:
“Şikayetçi kullanıcı yasa dışı işlemler vasıtasıyla 40 bin USDT’den fazla kâr elde etti. YGG vadeli kontratlarındaki rakamlar anormal seviyedeyken bu parayı kazandı. Biz olayı farkına vardığımızda bu kişi 10 bin USDT çekimini tamamlamıştı bile… Yeni çekim talebi yolladığında ise biz hesabını dondurduk. Ancak varlıklara bizim tarafımızdan el konulmadı. Diğer kullanıcılarımıza nasıl davrandıysak ona da aynı şekilde muamele yaptık. Çekim işlemleri askıya alınmadan önce 10 bin USDT’yi bu şekilde çekebildi”
Uzmancoin olarak konunun diğer tarafına ulaştık ve onun fikirlerini sorduk. Uzun süredir kripto alanında olduğunu ve MEXC de dahil birçok borsada işlem yaptığını belirten Pantraders adlı kişi, geçmişte böyle bir sorunla hiçbir zaman karşılaşmadığını ifade etti.
Uzmancoin’in sorularını yanıtlayan Pantraders, vadeli işlemlerdeki “adil fiyat” detayına vurgu yaptı ve borsanın buradaki rakamı istediği gibi belirleyerek müşterilerini mağdur ettiğini söyledi. Pantraders’ın açıklamaları şu şekilde:
Bitcoin’i 600 dolardayken almıştım. Piyasayı senelerdir çok iyi bilirim.
FTX’te vadeli işlemler çok fazla olduğu için orada işlem yapıyordum. FTX battıktan sonra MEXC’e geçtim. Ama çok küçük bakiyeler atıp, küçük coin’lerde işlemler yaptım. Daha önce böyle bir sıkıntı yaşamamıştım.
YGG coin’de yüksek hacim vardı. Ben de burada birkaç işlem yaptım. MEXC’de vadeli işlemlerde likidasyonlar, borsadaki işlem çiftinde belirlenen adil fiyat üzerinden belirlenir. Adil fiyatı borsa kendisi belirler. O işlem çiftinde fiyat oraya gelmese bile, sizin pozisyonunuz tasfiye olabilir.
Aylar önce bir coin’de de long pozisyonum likide olmuştu. %10’luk bir düşüş olsa likide olacakken hiçbir düşüş olmamasına rağmen pozisyonum gitmişti. Borsaya ulaştım ve bana belgelerle adil fiyatın o anda gerçekten o tasfiye bölgesine geldiğini göstermişlerdi. Mesela FTX’te bu yoktu.
YGG’de de hareketlilik görünce yüksek kaldıraçlı long işlem açtım. Ve burada da adil fiyat ciddi şekilde yukarıdaydı. Yani pozisyonum long olduğu için tasfiye olması neredeyse imkansızdı… Borsa zaten short pozisyonları tasfiye etmek için adil fiyatı yukarı çekmişti. Ben de bunu kendi lehime çevirmek için long pozisyon açtım ve kâra geçtim. Pozisyonumu daha da büyüttüm, ki borsa bu hakkı da size veriyor.
Adil fiyatın %20 kadar yukarıda olması beni kârda gösteriyordu. Çünkü long pozisyon açtım ve pozisyonlarımı da büyüttüm. Kârlarım artmaya başladı. Sonunda da 10 bin dolarlık paramı çektim. Çekimden sonra ise işlemlere devam ettim. Tamamen tahtada işlem yaptım ve kârlarım hesaplarıma geldi. İlk 10 bin dolardan sonra ise çekim işlemlerim durdu.
Olaydan sonra yöneticilerden Zhou bana mesaj attı. “Sen tweet’lerini sil, ben sana yardımcı olacağım” dedi ama hiçbir şekilde geri dönmedi. Sonra da anormal işlemlerin olduğunu söylediği tweet’ini attı.
Burada hatası olan borsadır. Adil fiyatı %20 yukarı çıkaran onlar… Çünkü short pozisyonları tasfiye etmek istediler ve başardılar da… Bunu fırsat haline getiren long pozisyoncuların da parasını vermiyorlar. Durum kendi lehlerine olduğunda “adil fiyat” diyorlar, aleyhlerine olduğunda ise “Anormal rakamlar” diyorlar.
6-7 saat hesaba giremedim. Daha sonra hesap açıldı ve cüzdanım sıfırdı. 10 bin dolarımı çekebildim ama 35 bin dolarımı çekemedim. “10 bin dolarını çekti” diyorlar. Ne kadar çekip çekmeyeceğimi onlara mı soracağım?
Adil fiyat farkını ben oluşturmadım. Bu hata da olabilir, belki de bilinçli bir tercihtir. Dolayısıyla short giren herkes de tasfiye oldu. Short pozisyonlardan tasfiye olanlara da “Siz adil fiyat oranından dolayı tasfiye oldunuz?” diye mesaj atmışlar. Bunların da görselleri var. Madem ortada bir hata var, onların da paralarını geri ödesinler…
Ben onlara suçlayıcı kelimeler kullanmadım. Ben zaten avukatım. Dediğim gibi bot’larını yönetememen, teknik sorunların ya da likidite yöneticilerinin beceriksizliği beni ilgilendirmez. Anormal rakamları ben mi yaptım?
Bu olaylar gerçekleştikten sonra da vadeli işlemlerde sistem güncellemesi yaptılar. Bu da zaten onların sistemlerinin hatalı olduğunu gösterir.
Uzmancoin olarak işin hukuk kısmını da avukat Çağhan Tansel‘e sorduk. Avukat Tansel, özellikle merkezi borsalara üye olurken kabul edilen şartlara ve borsaların yerel bürolarının bulunup bulunmamasına vurgu yaptı:
Bahsi geçen olayda tarafların hangisi, ne kadar haklı bilemiyoruz. Bunu belirleyebilmek için yapılan işlemlerin detaylı incelenmesi gerekir. Ancak bu tarz konularda yatırımcıların nasıl hareket etmesi gerektiğine dair tavsiyelerimiz önemli olur.
Merkezi borsalarda (CEX) hesap açılırken dijital olarak imzalanan sözleşmelerin genelde yatırımcılar tarafından iyi incelenmediğini, CEX’lerin de bunu bilerek tamamen kendi avantajlarını yaratacak şekilde düzenlemeler yaptıklarını görebiliyoruz. Öncelikle konuya buradan başlanmalı.
Peki, diyelim ki o tarafta da bir sorun yok. Siz kullanıcı olarak gerçekten CEX’in duyurduğu tüm kurallara uygun hareket ederek kâr sağladınız ama CEX bu sefer kendi kurallarına aykırı davrandı ve haksız bir şekilde sizin kazancınızı sildi ve size paranızı vermedi. Ne yapabilirsiniz?
Eğer Türkiye’den işlem yaptığınız bir CEX varsa nispeten daha avantajlı durumlar söz konusu olabilir çünkü Türkiye’de bazı durumlarda mevcut yasalara göre çözüm üretme imkanınız olabilir.
Eğer yurt dışında yerleşik bir CEX üzerinden işlem yaptıysanız, kullanıcı sözleşmenizde belirtilen şekilde ve yerde hukuki çözümler aranması gerekir ancak bu hem çok pahalı olur hem de pratik değil. Bu konu zaten kripto piyasasının ilerlemesiyle birlikte düzenlenecek önemli meselelerden biri. Sosyal medya platformlarının faaliyet gösterdikleri ülkelerde yerel ofisler açması gibi, CEX’lerin hizmet verdikleri yerlerde yerel temsilcilerinin olması ve yasal olarak sorumlu tutulabilmeleri formulüne doğru gidişi görmemiz çok olası.
O zamana kadar, yatırımcıların bir aksilik durumunda CEX ile çoğu zaman baş başa kalacaklarını bilmeleri ve bu riski bilerek hesaplarında ne kadar tutarda ve ne süreyle kripto para tutacaklarını belirlemeleri çok önemli.
Binance'in bugün listeden çıkaracağını duyurduğu kripto projelerinden biri olan Ren, neredeyse bir yıldır süren sessizliğini…
Bitcoin haftaya düşüşle başlayıp 92 bin doların altına kadar inerken, İngilizlerin dev bankası Standard Chartered…
Ripple CEO'su Brad Garlinghouse'un kısa süre önce Donald Trump ile görüştüğü iddialarının ardından şimdi de…
Bitcoin ve kripto paralarda son yükselişlerin ardından küresel benimsenmenin de arttığı görülüyor. Kuzey Afrika ülkesi…
ABD'de ocak ayında başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Trump'ın…
Geçtiğimiz hafta 99.500 dolara kadar sert bir yükseliş yaşayan Bitcoin'de bu hafta düşüşlerle başladı. Fiyat,…
Leave a Comment