Gizlilik, her zaman kripto para sektörünün en önemli gündem maddesi olmuştur. Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraların yarattığı etki, insanların kafasında yer edinirken, kullanıcılar bir diğer yandan işlemlerinin şeffaflığını da sorguluyor. Şeffaf olmak istemeyenler gizlilik odaklı kripto paralara yöneliyor ve bunları kullanıyor. Arama motorlarında en çok aratılan kripto para sorguları ise Monero Coin nedir, madenciliği nasıl yapılır, ne işe yarar gibi sorgu kelimeleri oldu. Uzmancoin olarak sizlere bu içeriğimizde bunun yanıtını vermeye çalışacağız.
Monero Coin nedir sorusunun yanıtına cevap verecek olursak, özel ve sansüre dayanıklı işlemlere odaklanan lider kripto para birimidir. Bitcoin ve Ethereum dahil olmak üzere mevcut kripto para birimlerinin çoğunluğu şeffaf blok zincirlerine sahiptir. İşlemler, dünyadaki herhangi biri tarafından doğrulanabilir ve/veya izlenebilir. Bu, bu işlemlerin gönderen ve alan adreslerinin potansiyel olarak gerçek dünya kimlikleriyle bağlantılı olabileceği anlamına gelir.
Monero ise tüm bu blok zincirlerinden farklı olarak kullanıcılarının anonimliğini sağlamak için çeşitli gizliliği artıran teknolojiler kullanır. Seçici şeffaf alternatiflerin (örneğin Zcash) aksine, Monero her kullanıcının varsayılan olarak anonim olduğu tek kripto para birimidir. Gönderici, alıcı ve her bir işlemin miktarı, üç önemli teknolojinin kullanımıyla gizlenir: Stealth Addresses, Ring Signatures ve RingCT.
Her işlem özel olduğu için Monero’daki hareketler izlenemez. Bu onu gerçek, değiştirilebilir bir para birimi yapar. Monero’yu kabul eden kişilerin kara listeye alınmış kripto paralar hakkında endişelenmesine gerek yoktur.
Monero, dijital mahremiyetlerine ve güvenliklerine değer veren insanlar arasında popüler olan açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Monero son derece özeldir ve bu ona bir kullanım alanı sağlar ve ilginç bir şekilde, ağırlıklı olarak derin ağdaki işlemlerde kullanılır, izlenmesi imkansızdır. Monero’nun amacı, tamamen anonim işlemler için kullanılması ve izlenebilirliği sıfıra indirmektir. Deep Web’de sadece yasa dışı amaçlarla kullanıldığı söylenebilir, ancak bu aşırı basitleştirmedir. Tamamen özel bir para biriminin “düzenli” işlemler için de birçok nimeti vardır.
Monero’nun transferinin ne kadar sürdüğü konusundan bahsedersek, merkezi olmadığı için herhangi bir yasal yargı yetkisiyle kısıtlanmaz ve sermaye kontrolünden güvenlik sağlar ve Monero, dünyanın herhangi bir yerinden hızlı ve ucuz ödemelere izin veren elektronik nakittir. Ortalama olarak, Monero blokları her 2 dakikada bir çıkarılır. Bu, bir işlemi duyurduktan sonra işleminizin bir sonraki bloğun çıkarılmasını bekleyeceği ve ardından bu yeni bloğa çıkarılmasının yaklaşık 2 dakika alacağı anlamına gelir. Bu nedenle, bir Monero işleminin tamamen doğrulanması ve mevcut fonların sonraki bir işlemde harcanması ortalama olarak yaklaşık 20 dakika sürer. Bu süre Bitcoin’de 1.5 saati bulabilir. Böyle bakıldığında Monero’nun nispeten daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.
Monero neden takip edilemez sorusunun yanıtı oldukça açıktır. Açık kaynaklı, gizlilik odaklı bir kripto para olan Monero, blok zincirindeki kendine has kriptografik sistemlerden dolayı takip edilemez. İşlemlerinin şeffaf olmasını istemeyen kullanıcılar, Monero’ya yönelir. Örneğin, birine para gönderdiğinizde, sizden geldiğini söyleyemezler. Birisinin size para göndermesine izin vermek için birine Monero cüzdanınızın ‘adresini’ söylediğinizde, başka hiç kimse size kaç tane ödeme gönderildiğini veya herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığını bilemez. Biri size iki kez para gönderirse, kimse aynı kişiye iki ödeme yapıldığını bile söyleyemez. Monero ağını gözlemleyen kişiler, anonim olarak aktarılan fonların değerini göremezler. Birisi sizin kontrol ettiğiniz belirli anonim fonları bilse bile, bu fonları ne zaman harcadığınızı veya ne zaman harcadığınızı söyleyemez. Bu fonları kime gönderdiğinizi söyleyemezler, çünkü dünyaya insanlar sizin fonlarınızı her zaman kendi işlemlerinde kullanıyormuş gibi görünecektir. (Bu, Halka İmzası (Ring Signature) adı verilen bir kriptografik mekanizma aracılığıyla gerçekleştirilir).
Monero yasal mı şeklindeki düşünce kripto para yatırımcılarının en sık aklından geçirdiği düşüncedir. Monero, yasadışı bir kripto para birimi değildir. Diğerlerinden farklı olarak, kullanıcılara anonimlik sağlayan gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Bu, izlenebilir olmadığı anlamına gelir. Ancak bu özellik, onu Dark Net’te kumar ve uyuşturucu satışı gibi belirli faaliyetlerde kullanım için çok popüler kılıyor.
Monero, Bitcoin ve Ethereum’dan sonra üçüncü en büyük geliştirici topluluğuna sahiptir. Protokolün baş sürdürücüsü daha önce Güney Afrikalı geliştirici Riccardo Spagni idi. Şu an ise geliştirme ekibinin çoğu da anonim kalmakta ısrar ediyor.
Gerçek bir maksimum arzına sahip olmayan Monero’da toplam arz Mayıs 2022 itibariyle 18.4 milyon ile son rakamına ulaşacak, XMR’nin şu an dolaşımdaki arzı ise 18.1 milyon adettir.
Monero’da, Bitcoin gibi Proof of Work konsensüsüyle madenciliği yapılır. Monero’nun felsefelerinden biri, herkesin madencilik yapma olanağına sahip olabilmesi için eşitlikçi madenciliği sürdürmektir. Bunu başarmak için Monero, Monero topluluğunun üyeleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen belirli bir algoritma kullanır: RandomX. Bu PoW algoritması ASIC’e dayanıklıdır, bu da Monero madenciliği yapmak için özel donanım oluşturmanın imkansız olduğu anlamına gelir. Madenciler, tüketici sınıfı donanım kullanmalı ve adil bir şekilde rekabet etmelidir.
XMR, herhangi bir madenci tarafından cihaz CPU’su veya GPU’su kullanılarak kazılabilir. Madenciler tek başına mı yoksa havuzda mı kazmayı tercih edeceklerine karar verebilirler. Her yöntemin avantajları ve dezavantajları vardır, ancak Monero Projesi, bireyleri Monero yazılımını (GUI ve CLI) kullanarak tek başına madencilik yapmaya teşvik eder, çünkü bu tür bağımsız madencilik, Monero ağının sağlamlığını artırmanın en etkili yolu. P2Pool kullanarak madencilik de teşvik edilmektedir.
Monero’yu günümüzde almak son derece kolaydır. Monero Coin’i USDT, BTC, ETH, UST, BNB işlem çiftleriyle Binance, Kraken, Huobi, Bitfinex, KuCoin, Gate.io, OKX gibi kripto para plâtformlarından alınıp satılabilirsiniz.
Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle Gary Gensler'ın ardından SEC'nin başına kimin geçeceği merakla beklenirken, son haberler…
ABD'nin 2022'de kullanımını tamamen yasakladığı Tornado Cash için bir federal temyiz mahkemesinden "Yasak askıya alınmalı"…
Kripto paralar ve blok zinciri teknolojisine yatırım yapan Pantera Capital şirketinin kurucusu olan Dan Morehead,…
Bitcoin dün 91.750 dolar seviyesine kadar inerken, zincir üstü analiz platformu CryptoQuant ise düşüşlerin arkasında…
Binance'in bugün listeden çıkaracağını duyurduğu kripto projelerinden biri olan Ren, neredeyse bir yıldır süren sessizliğini…
Bitcoin haftaya düşüşle başlayıp 92 bin doların altına kadar inerken, İngilizlerin dev bankası Standard Chartered…
Leave a Comment