Blok zinciri teknolojisinin en hassas konularından biri, verilerin şifreli bir şekilde paylaşılabiliyor olmasıdır. Verilerin, şifreli bir hale dönüşmesi, yani “encrypted” olması, erişim kontrolü ve şifre yönetimine ihtiyacı doğurmaktadır. Buna paralel olarak, veri üzerindeki teknolojilerin gelişiminin, endişeleri de beraberinde getirdiği biliniyor. NuCypher ağı, veri şifrelemelerini ve depolanmasını gidermek amacıyla ortaya çıktı. Bu yazıda, NuCypher nedir sorusuna yanıt ararken NU token özelliklerinden bahsedeceğiz.
NuCypher, Curve projesinin eski kurucusu Mikhail Egorov ve MacLane Wilkison tarafından ortak bir şekilde kurulmuştur. NuCypher’ın izahnamesi 2017 yılında yayınlanmasına rağmen, testnet’inin lansmanının yapılması 2018 yılının sonuna kadar sürdü
Egorov, günümüzde Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışıyor. Diğer kurucu ortak MacLane ise alanında deneyimli bir yazılım mühendisidir. Aynı zamanda, MacLane, blok zinciri ekosistemine dahil olmadan önce ünlü yatırım bankası Morgan Stanley’de görev aldı.
İkilinin, girişimleri ön plana çıkaran Y Combinator platformuna katıldığı ve projenin bir yıl sonrasında ortaya çıktığı biliniyor.
[toc]
NuCypher ağının mainnet sürecini tamamlaması 2020 yılının Ekim ayına kadar sürdü. Ağın node’larına toplamda 45 milyon dolar değerinde NU token dağıtıldı.
Birçok blok zinciri projesinin aksine NuCypher, diğer blok zinciri projelerine gizlilik katmanı oluşturmak amacıyla tasarlandı.
NuCypher, merkeziyetsiz internet için üç tane temel teknoloji sunuyor. Bunlar sırasıyla; PRE (re-encryption), TSS (threshold signatures) ve DKG (distributed key generation). Böylelikle, blok zinciri ağlarının güvenliği artabiliyor.
Aynı zamanda, NuCypher’ın kriptografik kütüphanesi bulunuyor. NuCypher projesi, kod kütüphanelerine paralel olarak, blok zinciri dünyası için açık kod kaynağı sağlıyor.
NuCypher, “layer 2” çözümü olarak Ethereum üzerinde geliştirildi ve PoS (proof-of-stake) algoritmasını kullanıyor.
Ağa yeni bir node katılabilmesi için minimum 2000 node’un, toplamda 353.913 NU stake etmeleri gerekiyor.
NU token, global kripto para borsalarında işlem görüyor. Binanca, OKEx ve Huobi Global gibi popüler merkezi kripto para borsalarından NU token satın alabilirsiniz. Ayrıca, Sushiswağ ve Uniswap gibi popüler merkeziyetsiz kripto para borsalarından da NU token satın alabilirsiniz.
NU, bugünlerde çarpıcı fiyat artışıyla konuşuluyor. Kripto para, gün 15 Ekim 2021 tarihinde, gün içinde 0.29 dolardan 2.76 dolara kadar çıktı. Bu fiyat artışı, yüzde 850’ye denk gelirken kripto paranın piyasa değeri de 2 milyar dolara yaklaştı.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Uzmancoin ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.
İngiliz bankacılık devi Standard Chartered, Avalanche (AVAX) için fiyat tahminlerini yayımladı. Banka, 2025'ten itibaren yıl…
Döneminin en büyük kripto türev borsası BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes, Bitcoin'in 15 Nisan'a kadar 76…
Ripple’ın ABD dolarına endeksli stabil coin’i RLUSD’nin dolaşımdaki adedi 1 Nisan’dan bu yana 100 milyonun…
Ekonomi ve iş dünyası dergisi Forbes, 2025 yılı için milyarderler listesini yayınladı. Listede servetini kripto…
Binance, platformdan çıkarılma riski taşıyan kripto paraların yer aldığı listeye 10 kripto para daha eklediğini…
ABD Başkanı Donald Trump, yüzde 10'luk genel gümrük vergisinin yanı sıra bazı büyük ekonomilere yönelik…
Leave a Comment