İktisadi Kalkınma ve İş birliği Teşkilatı (OECD), kripto paralarla ilgili raporlama ve bilgi alışverişini sağlayacak yeni bir küresel vergi şeffaflığı çerçevesi sundu.
Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi (CARF), OECD’nin kripto paralar konusunda ülkeler arasında bilgi alışverişi için yeni bir çerçeve geliştirilmesi yönündeki G20 talebine yanıt olarak oluşturuldu. CARF, 12-13 Ekim tarihlerinde Washington D.C.’de yapılacak bir sonraki toplantıda tartışılmak üzere G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarına sunulacak.
G20 ülkeleriyle iş birliği içinde oluşturulan yeni şeffaflık projesi, kripto paraların çeşitli finansal ve yatırım amaçları için hızla benimsendiği bir döneme denk geliyor.
Söz konusu taslak iki ana bölümden oluşuyor. Birincisi, kripto paralara ilişkin olarak vergi idarelerine şeffaflık adına sunulan Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi (CARF) diğeri ise Ortak Raporlama Standardı’nda (CRS) bir dizi değişiklik. OECD, CRS’te öngörülen değişikliklerle, yeni gelişen finansal ürünler ve araçların da finansal raporlama kapsamına alınmasını tartışmaya açıyor.
Kripto alanındaki gelişmelerin, kripto paralarla ilgili işlemlerin OECD/G20 Ortak Raporlama Standardı (CRS) tarafından kapsamlı bir şekilde ele alınmadığına işaret ediliyor.
Ortak Raporlama Standardı (CRS) vergi şeffaflığı için mücadeleye destek olmak ve vergi sistemlerinin bütünlüğünü korumak amacıyla, katılımcı ülkelerdeki ve bölgelerdeki finansal kurumlara yönelik yeni bir bilgi toplama ve raporlama gereksinimi olarak karşımıza çıkıyor.
Ortak Raporlama Standardı’nın uluslararası vergi kaçakçılığıyla mücadelede çok başarılı olduğunu söyleyen OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, 2021 yılında 100’den fazla yargı alanında, toplam 11 trilyon euroluk varlığı kapsayan 111 milyon finansal hesap hakkında bilgi alışverişinde bulunulduğunu bildirdi.
Genel Sekreter Cormann ayrıca yeni çerçeve ve Ortak Raporlama Standardı’nda yapılan değişikliklerin vergi şeffaflığında etki sağlayacağını belirtti.
İşlemleri doğrulamak ve güvence altına almak için kriptografik güvenlik veya dağıtılmış defter teknolojisine bağlı olan herhangi bir dijital değer temsili CARF tarafından hedeflenecek. Yatırım veya ödeme amacıyla kullanılamayan varlıkların yanı sıra halihazırda tamamen CRS kapsamında olan varlıklara da istisnalar tanınacak.
CARF kapsamında, müşteriler için veya müşteriler adına kripto para biriminde takas işlemleri gerçekleştiren kuruluşlar veya kişiler rapor vermekle yükümlü olacaklar.
OECD ayrıca G20’ye, CRS’nin kapsamını dijital finansal ürünleri de kapsayacak şekilde modernize etmeyi, ülkeler ve işletmeler tarafından edinilen deneyimleri dikkate alarak işleyişini geliştirmek amacıyla bir dizi ilave değişiklik önerisinde bulundu. Bu çalışma, güncellenmiş CRS’ye uygun olarak otomatik bilgi alışverişi için uluslararası yasal ve operasyonel yapıların güncellenmesi için koordineli bir zaman çizelgesi ile de desteklenecek.
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Leave a Comment