Venezuela’nın petrol destekli dijital parası Petro ile ilgili giderek daha fazla soru işaretleri ortaya çıkmaya başladı.
Venezuela’nın ulusal dijital parası Petro’nun ön satışına 20 Şubat’ta başlandı. İlk ön satış gününün oldukça başarılı geçtiği ve 735 milyon dolar elde edildiği Devlet Başkanı Maduro tarafından açıklandı. Bir ICO için olağanüstü bir miktar olsa da borç batağındaki bir ülkeyi kurtarmak için yetersiz olabilir. Bununla birlikte, miktarın Maduro’yu bir dönem daha cumhurbaşkanı yapabilmek için yeterli olduğu söyleniyor.
Petro’ya yatırım yapmadan önce Petro ile ilgili aşağıdaki soru işaretlerine göz atmanız yararlı olabilir:
Küçük bir ekibe sahip projeler bile bir token üretip dağıtmayı başarıyor. Petro ile öyle değil. Petro’da endişe verici bir organizasyon eksikliği var. Şu an herhangi birinin Petro alıp almadığı bilinmiyor. Çünkü Petro’yu satın almak için yönlendirilen resmi internet sitesi teknik hatalar nedeniyle doğru dürüst çalışmıyor.
Petro’nun resmi teknik belgesinde token’in Ethereum tabanlı bir ERC-20 token’i olacağı ifade ediliyordu. Bununla birlikte, NEM ağı üzerinde Petro adıyla bir token oluşturuldu. Bunun resmi Petro olup olmadığı bilinmiyor fakat yine de kafa karıştırıcı bir durum.
Venezuela’da enflasyon oranının %4000’in üzerinde olduğu söyleniyor. Bununla birlikte Bolivar da yüzde 96 değer kaybetti. Özel ekipler ile daha iyi organize edilmiş projeler bir ağ kurmak için uğraşırken neden ekonomide bu denli başarısız bir devletin daha iyi performans göstermesini beklemek gerekir?
Petro’nun hükümetle olan bağlantısı kripto para fikrine temelden ters. Kripto paraların başlangıçta merkeziyetsiz olmaları ve herhangi bir otorite tarafından kontrol altında tutulmamaları amaçlanmıştı.
Bu anlamada Petro gerçekten bir kripto para değil. Petrol rezervleri ile desteklenen bir dijital emtia ya da token. Açık ve serbest bir borsada Petro’yu alıp satamazsınız. Madencilik hükümet tarafından kontrol edilir ve ICO belgesinde de açıkça belirtildiği üzere hangi borsaların Petro alıp atabileceğine hükümet karar verecek. Bunlar finansal açıdan güvenilirliği olmayan ve ekonomisi kötü yönetilen bir ülke ile birleşince ortaya iyi bir tablo çıkmıyor.
ICO sürecinin ardından ticaret başladığında diğer kripto para birimlerinde gördüğümüz fiyat oynaklığını Petro’da görmek zor olacak, çünkü fiyat hükümet tarafından kontrol edilecek.
Bir teknik belge (white paper), dijital paranın her şeyidir. O dijital parayla ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı kapsamlı bir kılavuzdur. Petro’nun teknik belgesine ilişkin yapılan bir incelemede belgenin amatörce hazırlandığı ifade edilmiş. Teknik belgenin İngilizce sürümü, yazım hataları ve garip noktalama işaretleriyle dolu, bunun yanı sıra teknik ayrıntıların da yetersiz olduğu öne sürülüyor.
Son olarak buradan bakıldığında Petro, umutsuz bir hükümetin hızlı para kazanma yönündeki son adımı gibi görünüyor. Yukarıda listelenen soruları uzatmak ve yenilerini eklemek mümkün. Tüm bu soruların yanıtları zamanla ortaya çıkabilir. Ancak en azından ICO sürecinde Petro’ya katılmak pek mantıklı bir fikir değil.
Petro ile ilgili sizin düşüncelerenizi merak ediyoruz, aşağıda bulunan yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment