XRP’nin ihraççısı olan Ripple‘ın CEO’su Brad Garlinghouse, Davos’ta soruları yanıtladı. Katıldığı bir panel ile CNBC’nin yayınında değerlendirmelerde bulunan Garlinghouse, kripto para endüstrisinin hayatımızda sürekli olarak var olacağını belirterek sözlerine başladı.
AB Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde ile kripto para konusunu konuştuğunu ve ona, bu tür varlıklara sadece parasal değer üzerinden bakılmaması gerektiğini söylediğini belirten Garlinghouse’un ifadeleri şu şekilde:
“Bir süre önce Jamie Dimon da Bitcoin için ‘dolandırıcılık’ demişti. Kripto para endüstrisinin bir yere gittiği yok. Bugün 1.2 trilyon dolar değerinde bir endüstriden bahsediyoruz. Ben, Christine Lagarde ile de aslında başabaş şekilde konuştum ve ona bu konuya sadece değer üzerinden bakmamamız gerektiğini söyledim. Bu varlıkların dünyadaki gerçek problemleri nasıl çözdüğüne bakmamız gerektiğini söyledim. Maliyet ve hız açısından birçok problemin çözülmesi, ekonominin topyekün şekilde de gelişimini sağlayacaktır.”
“Bir dönem 2 bin kadar kripto para vardı ve ben bunların yüzde 99’unun sıfıra gideceğini söylemiştim, o zaman da tepki almıştım. Bugün ise 19 bin kadar kripto para var. Aslında benim tahminim ters yönde ilerlemiş gibi gözüküyor. Tabii ki bunlar arasında gerçek dünya problemlerini çözenler de var, hatta burada o token’ları temsil eden şirketlerde var. Davos’a geldiler. Ama Lagarde’ın dediği gibi riskli olan da var, whitepaper’ını okuduğumda anlamadıklarım da var. Bu bir gerçek.”
“Bakın, hepsi yok olacak demek çok doğru değil. Gerçekten çok net şekilde bazı kripto paraların kullanıldığı alanlar mevcut. XRP’yi örnek gösterirsek, biz sınır ötesi ödeme problemlerini ortadan kaldırıyoruz. Geçmiş dönemlerde bu anlamdaki problemleri gördük. Yavaş ve maliyetliler. Bu tür teknolojileri kullanmamak için hiçbir sebep görmüyorum.”
“Gary Gensler bir gün gecikmiş adalet adalet değildir demişti ve bizim SEC ile olan davamızda adalet her gün gecikiyor. Davayı yavaşlatan da SEC. Senelerdir, regülasyonların açık ve net olması gerektiğini söyleyen biziz. Buna rağmen SEC, ‘ABD’de regülasyonlar net olmamasına rağmen ben sana dava açacağım’ dedi. Ben onları dava açılmadan önce de 4-5 kez ziyaret etmiştim.Ama onlar XRP’ye ‘menkul kıymet’ dediler. Bence kripto varlıkların tamamına yakını menkul kıymet değiller, onlar birer emtia diye düşünüyorum. Ben tamamiyle regülasyonlardan yanayım. Gary Gensler, ‘Kripto para alanı vahşi batı’ demişti ama hayır değil. Biz birkaç yargı bölgesi tarafından regüle edilmiş bir şirketiz. ABD dışında çok net regülasyon kurallarının olduğunu görüyoruz.”
“En azından G-20 dünyasında regülasyonların kısa süre içinde yok olacağını düşünmüyorum. En azından ben yaşadığım sürece varolacaklardır. Kara para aklama karşıtı önlemler, ‘Müşterini tanı’ prosedürleri birer kontrol mekanizmasıdır. Bunlar iyi ya da kötü demek istemiyorum ama olan durum bu. Biz dünyada birçok banka ile çalışıyoruz. Bir tanesi bana, bir başka bankanın KYC’sini kabul edemeyeceğini çünkü düzgün yapılmamış bir KYC riskini alamayacaklarını söylemişlerdi. Bu işi hala çok sıkı tutan kurumlar var.”
Ethereum, altcoin'lere olan borcunu ödemeye hazırlanıyor. Bitcoin’in 100 bin dolar bandına temasa hazır olduğu bir…
Son dönemin kripto dünyasında konuşulan 1. katman blok zinciri projelerinden SUI, ABD'li varlık yönetim devi…
Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından kripto paralar konusunda bir yapı değişikliğine gitmesi beklenen ABD Menkul…
Özellikle Bitcoin ve Ether'de uzun vadeli beklemenin getirisinin ne kadar büyük olduğu bir kez daha…
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
Leave a Comment