Son dönemde CBDC adımlarıyla ön plana çıkan Fransa’nın dijital euro için Ripple/XRP platformunu tartışmaya açtığı belirtildi.
150 ülkede 166 binden fazla üyesi olan muhasebe denetim firması ‘CPA Avustralya’nın yeni yayımladığı, “Merkez Bankası Dijital Paraları: Karşılaştırmalı bir bakış” adlı raporuna göre; Fransa Merkez Bankası dijital euro platformu için Ripple ve XRP’nin kullanılması konusunu gündemine aldı.
Dünya üzerinde 19 ofisi bulunan şirketin raporunda ayrıca, Kovid-19 kaynaklı olarak dünyanın müthiş bir teknolojik evrim dönemine girdiği, dijital ve temassız ödemelerin kısa sürede insanlar tarafından benimsendiği ve bu duruma devletlerin de CBDC hamleleriyle katıldığı belirtildi.
Raporda, Bitcoin, Ethereum ve XRP gibi değerli kripto paraların CBDC’ler ile olan ilişkisine de değinilirken, Bitcoin’in bir değişim ve değer saklama aracı olmak için fazla volatil olduğu yorumu yapıldı. Ethereum için ise, “Devlet kontrolü dışında tamamen merkeziyetsiz blokzincir tabanlı yazılım platformu” denildi. Bununla birlikte tüm bu devlet dışı kontrol durumuna rağmen, Avustralya’nın da Ethereum ağı üzerinde bir CBDC programı çalıştırmayı düşündüğü ve bunun yetkililer arasında tartışmaya açıldığı belirtildi.
CPA Australia raporunda, XRP’nin de Ethereum platformuna bir alternatif olduğu belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:
“Ripple, Ethereum platformuna alternatiftir. XRP, Ripple platformunun kendi token’ıdır. Bir kart ya da herhangi bir para gibi ödemeleri kolaylaştırmak için kullanılır. Ripple’ın patentli kendi teknolojisi mevcuttur ve RPCA adındaki Ripple Protokolü Konsensüs Algoritması işlemleri onaylar.
Dünyadaki birçok banka, sadece izin verilen düğümlerin, işlemleri onaylayabildiği merkezi bir yapıya sahip olan Ripple ve XRP sistemini kullanmaktadır. Merkeziyetsiz ve herhangi bir izin gerektirmeyen Bitcoin ve Ethereum’da ise bu durum tam tersidir. Ripple ayrıca yeni paraların yaratılmasını sağlamakla birlikte, geliştiriciler, merkez bankalarının çalışma sistemlerinde olduğu gibi, arzın sayısını ve zamanlamasını da ayarlayabilirler.”
Şirketin bu yorumu ise XRP topluluğundan, XRP Ledger’ın da merkeziyetsiz ve izin gerektirmemesi sebebiyle çok ciddi eleştiri aldı. Daha sonra tanımlamanın XRPL tabanındaki “özel ledger” için yapıldığı iddia edildi.
Ripple’ın Küresel Müşteri Odaklı Çözüm yöneticisi olan Ross Edwards, yakın zamandaki bir sunumunda, Ripple’ın önerdiği CBDC tasarımını herhangi bir finansal kurumun istediği gibi modifiye edebileceğini söylemişti. Edwards, operasyonel ihtiyaçlara bağlı olarak, bir merkez bankasının, merkezi olan veya olmayan bir veri setini, fikir birliği algoritmasını, erişilebilirliği ya da yetkilendirmeyi değiştirebileceğini belirtmişti.
Rapordaki en önemli not ise, Fransa Merkez Bankası Banque de France’ın, AB’nin dijital euro’su için XRP platformunu açıkça tartışmaya açtığı bilgisiydi. Bu bilgi, dedikodusu ilk olarak 2020’nin Şubat ayında ortaya çıkan bu iddiayı ciddi şekilde güçlendiriyor. Bu tarihte, Ripple ilk kez Banque de France’ın CBDC raporunda yer almıştı. Merkez bankası, CBDC birimlerinin her blokzincire transfer edilebilir olması gerektiğini belirtmişti:
“Toptan satışı yapılan bir CBDC’nin nitelikleri, başka bir blokzincirde çalışan kripto varlığa entegre edilebildiğinden ve bu durum Ethereum ve Ripple platformlarında mümkün olduğundan, CBDC’nin birimini bu blokzincirlerde kullanmak da mümkün olacaktır”
Özellikle halving'in ilk günlerinde çılgınlık seviyesinde ilgi gören Bitcoin ağının meme token'ları, fiyattaki yükselişle birlikte…
ABD'de başkanlık yarışını Donald Trump'ın kazanmasıyla SEC karşısında artık çok daha güçlü bir konuma gelen…
ABD'deki spot Bitcoin ETF'leri dünkü işlem gününü 1 milyar dolarlık net girdiyle tamamladılar. Bu rakam,…
Donald Trump'ın temmuz ayında vadettiği Bitcoin rezervi gerçeğe dönüşmeye yakın olabilir. Reuters'ın haberine göre, Trump'ın…
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, 20 Ocak'ta görevden ayrılacağını duyurdu.
Ethereum kurucularından Vitalik Buterin'in küçük bir meblağ da olsa, bir altcoin'de alım yapması bu token'da…
Leave a Comment