Kripto Para Haberleri

Ripple ile ilgili belki de bilmediğiniz 8 gerçek

Ripple, 2017 yılının en yüksek performans gösteren dijital paralarından biri oldu. Ve Ripple, Bitcoin’e karşın nispeten yeni bir oyuncu olarak birçok insan tarafından iyi anlaşılamamış durumda.

Bu doğrultuda, Ripple’ı tanımanıza yardımcı olacak 8 gerçek aşağıda sıralandı:

1- Ripple, bir kripto paranın resmi adı değil

Kripto para olarak Ripple’dan bahsederken aslında kastedilen XRP’dir. Teknik olarak “Ripple satın alma” gibi bir şey yoktur.

Ripple Labs, XRP token’ınını yaratan şirketin adıdır. Ripple, hatırlanması ve kullanması daha kolay olduğundan birçok insan tarafından XRP yerine tercih ediliyor.

2- Ripple, üç farklı ürün sunar ve yalnızca biri XRP’yi kullanır

Birçok Ripple sahibi, belki de bunun farkında değil ama şirketin amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek ürünü xCurrrent, XRP’yi kullanmıyor.

xCurrent, bankaların birbirleriyle işlem yapabilmeleri ve yalnızca kripto para birimlerinde değil, herhangi bir para birimi arasında uyum sağlamaları için tasarlandı. Ripple’ın American Express ve Santander gibi ortaklıklarında kullanıma sunduğu ürün budur.

XRP’yi xCurrent sistemi yoluyla kullanan ürün xRapid olarak bilinir ve henüz yaygın bir şekilde kullanılmıyor.

3- Ripple madencilikle elde edilemez

Bitcoin’in dolaşımdaki adedi, ‘madencilik’ adı verilen süreçten dolayı giderek artar. Diğer birçok kripto paranın tedariği de madencilik yoluyla artırılıyor.

Bununla birlikte Ripple farklıdır. Toplam tedarik sınırı olan 100 milyar adet XRP zaten oluşturulmuş halde. Her ne kadar henüz birçoğu dolaşımda olmasa da ilerleyen dönemde olacak.

4- XRP’lerin yalnızca yüzde 40’ı dolaşımda

100 milyar adet XRP var olmasına karşın bunların çoğu henüz dolaşımda değil. Ripple Labs, bu yazının yayına girdiği sırada 60 milyar XRP’ye sahip. 6.25 milyarına doğrudan sahip ve kalan 55 milyarı da gelecekteki dağıtım için hesaplarında bulunduruyor. Önümüzdeki birkaç yılda, dağıtılmak üzere ayda 1 milyar XRP kullanıma sunulacak. Böylece dolaşımdaki adet, önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artabilir.

5- Ripple, bir ödeme aracı olmak zorunda değil

Kripto paralara henüz tam anlamıyla aşina olmayan insanlar arasında yaygın bir yanlış inanış var: Tüm dijital paraların ödeme parası olarak tasarlanması gerektiği fikri. Eğer böyle olsaydı yalnızca Bitcoin ya da birkaçı ihtiyacımızı karşılayabilirdi ve daha fazlasını ihtiyacımız olmazdı.

Ancak Ripple da dahil olmak üzere birçok kripto para, ödeme parası olarak tasarlanmadı. Diğer bir deyişle, en sevdiğiniz satıcının yakında XRP token’larını kabul etmesi olası değil ve Ripple Labs bununla yetinmiyor.

Bunun yerine Ripple, bir ödeme yöntemi olarak tasarlanmış bir kripto para. Diğer bir deyişle, mevcut para transferi yöntemlerinin yerine geçmeyi amaçlayan bir teknoloji. Bunu da alternatiflerinden daha ucuz ve daha hızlı yapmayı planlıyor.

6- Ripple’ın ağı Bitcoin veya Ethereum’un ağından daha hızlı

Ortalama bir Bitcoin işleminin tamamlanması 10 ila 30 dakika arasında sürer. Ethereum’da işlem süresi, Bitcoin’e göre önemli ölçüde hızlıdır ve genellikle iki dakika kadar sürer.

Ripple ise anlık bir para transferi şekli olmayı hedefliyor ve Ripple, resmi internet sitelerine göre 4 saniyeden daha az işlem sürelerine sahip.

Hıza ek olarak Ripple ağı, diğer önde gelen dijital paralara göre önemli ölçüde daha yüksek hacimli işlemler yapabilir. Bitcoin ve Ethereum saniyede yaklaşık 3 ile 15 işlem gerçekleştirebilir ve bu da bir ölçeklenebilirlik problemi yaratır. Diğer yandan Ripple ağı, saniyede 1500 işlem gerçekleştirir ve şirket bunu saniyede 50 bin işleme kadar ölçeklendirebileceklerini iddia eder.

Bu nedenle American Express, Santander ve MoneyGram gibi birçok büyük finansal şirket Ripple’ın teknolojisini test ediyor.

7- Ripple’da işlem ücreti oldukça düşük

Diğer dijital paraların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de işlem maliyeti konusu.

Bitcoin’de işlem ücretleri 2017 sonu ve 2018 başında 20 dolardan fazlaydı, şu an 1.15 dolarda. Ethereum’da ise bu ücret 0.30 dolar düzeyinde.

Ripple’da ise ortalama işlem ücreti şu anda 0.01 cent’ten daha az.

8- XRP merkezidir

Dijital paraların atası olan Bitcoin, yola ‘merkezsizlik’ ve ‘bir otoriteye bağlı olmama’ vurgularıyla ortaya çıktı. XRP ise merkezsizlik vaat etmiyor. Bunun tam aksine XRP, Ripple şirketine doğrudan bağlı ve onun tarafından kontrol edilen merkezi bir yapıya sahip.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Leave a Comment
Paylaş
Tarafından Yayınlandı
Burak Köse

yakın zamanda Gönderilenler

ApeChain açıldı, meme coin akını başladı: APE fiyatı ikiye katlandı

Temmuz ayındaki testnet sonrası merakla beklenen ApeChain, resmen açıldı. Ağın açılmasıyla birlikte meme coin akını…

20 Ekim 2024

Bitcoin için 2016 ve 2020 kıyası: “Çok benzer ilerliyor”

Blok zinciri analiz şirketi CryptoQuant, son raporunda, Bitcoin'in mevcut dönemini 2016 ve 2020'ye benzetti.

19 Ekim 2024

Yapay zeka botu, yaptığı kripto para işlemleriyle milyoner oldu: İşte güncel portföyü

Truth Terminal adı verilen, yapay zeka tabanlı bir sohbet botu, yaptığı işlemlerle kripto portföyünün değerini…

19 Ekim 2024

Putin’den BRICS zirvesi öncesi dijital para mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün düzenlediği basın toplantısında, BRICS için yatırım süreçlerinde dijital para…

18 Ekim 2024

Bitwise yöneticisi: 2025 yılı Bitcoin için özel olacak, 6 haneli rakamlar görülecektir

Kripto para dünyası Bitcoin'de yeni zirvelerin görülüp görülmeyeceğini merak ederken, Bitwise yöneticisi Matt Hougan'dan pozitif…

18 Ekim 2024

5 yıl önce 10 bin dolardan Bitcoin alan balina satışlara başladı

Bitcoin yeniden 70 bin dolar sınırını zorlarken, elinde yüzlerce BTC olan bir balina ise yıllar…

18 Ekim 2024